A 7 legszebb idézet Vekerdytől a gyereknevelésről

03-vekerdy tamas-160518-A40A8969

Már két éve, hogy nincs köztönk Vekerdy Tamás pszichológus, író. Írásait, a lélektanról és a gyereknevelésről alkotott gondolatai összességét a szülők bibliájának is tekinthetjük, hiszen elképesztő tudásával és empátiájával több generációnak segített az érzelmi biztonság megtalálásában.

Vekerdy Tamás nemcsak fantasztikus gondolkodó volt, de igen színes életet is élt. Eredetileg az ELTE jogi karán végezte tanulmányait, ezután iratkozott be pszichológiára, ami végül a hivatása lett. Időközben volt házitanító, és a Nemzeti Színház statisztája is. Négy gyermek édesapja volt.

Válogatásunkban a szülőségről, gyereknevelésről alkotott gondolataiból szemezgettünk.

1. „A szülő a gyermek cinkosa kell legyen a szigorú tanítóval, tanárral szemben. A gyereknek tudnia kell, hogy következménye van annak, ha otthon nem végzi el a házi feladatát, nem pakolja be a másnapra szükséges tankönyveket. De azt is tudnia kell, hogy a szülő kiáll mellette, ha hétvégére 47 matekfeladatot adtak fel háziként.”

2. „A gyereknek, mint mindenkinek, az lenne a jó, ha úgy viselkednénk, mint egymást szerető, normális emberek, akik nem akarnak állandóan előnyökhöz jutni a másik által, hanem az egymás iránti érzelmeken alapuló, kellemes és örömteli együttélés lehetséges útjait keresnénk. Nem túlféltően, nem túlóvóan, nem neurotikus kötődésben.”

Vekerdy Tamás 1979-ben az MTV stúdiójában
Vekerdy Tamás 1979-ben az MTV stúdiójábanFortepan

3. „A szuperérzékeny gyerekek rendkívül értelmes, kreatív személyiségek – részben éppen abból fakadóan, hogy olyan idegrendszerrel születnek, amely arra indítja őket, hogy egy adott szituációban minden apró részletet megfigyeljenek, és ezt az információhalmazt alaposan feldolgozzák, mielőtt cselekszenek.”

4. „Az fogja jól bírni az élet megpróbáltatásait és az lesz eredményes, aki gyerekkorában jól érezhette magát a bőrében, 

érzelmi biztonságban nevelkedett, önbizalmát megerősítették, nem hagyva, hogy a külvilág (esetleg az iskola) tévesen értelmezett fölösleges követelményekkel túl korán megtörje.”

Az érzelmi biztonság a legfontosabb
Az érzelmi biztonság a legfontosabbKohei Hara / Getty Images Hungary

5. „Ha azt gondoljuk, a titkolózással vagy a hazudozással valamitől is megkímélhetjük a gyerekünket: tévedünk. A velünk élő gyerek mindazt »tudja«, amit mi tudunk, ha nem is fogalmilag, de érzésben, feszültségben, sőt: képzetáramlásban!”

6. „Nagyon fontos, hogy az anya jól legyen. Hogy tudjon örülni az életnek és a gyereknek, és ne csak szenvedjen tőle és a rengeteg tennivalótól.”

7. „A tehetséges gyerek a maga szerteágazó intelligenciájával biztosan nem fog jó jegyeket hozni, és nem lesz a tanárok kedvence.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek