Jobbat tesz a babának és a várandós anyukának, ha a bal oldalára fordulva alszik

GettyImages-1296301682

Orvosok szerint szerencsésebb, ha nem a jobb, hanem bal oldalán alszik a várandós anyuka. A babának és saját testének is erre van szüksége.

A várandósság a legszebb időszak, mondják, de azért akadnak olyanok is, akik szerint a terhesség jobban leírja ezt az időszakot, amelyben nem csak szépség van. Az egyik sarkalatos pont az alvás, ami néhány kismamának komoly küzdelmet jelent. Az orvosok szerint nagyon fontos a pihenés, de a legjobb, ha ebben az időszakban a bal oldalán fekszik a kismama – derül ki a Romper cikkéből.

Kedvező élettani hatásai vannak a bal oldalon alvásnak

A placenta vérkeringése oldalt fekve optimális, így könnyebben jutnak el a babához a tápanyagok és az oxigén. Ez a pozíció a visszér, az aranyér és a láb feldagadása ellen is jó.

A bal oldalon való alvás azért előnyösebb, mert így könnyebben áramlik a vér abban a főbb érben, amelyik az altestből a szívbe pumpálja a vért.

Kedvezőbb, ha a bal oldalukon fekve alszanak a várandós nők
Kedvezőbb, ha a bal oldalukon fekve alszanak a várandós nőkdoble-d / Getty Images Hungary

Háton nem ajánlott aludni

Háton semmiképp sem érdemes aludni, mert összenyomja az előbb említett eret, ami esetlegesen gondokhoz vezethet az anyukának és a babának egyaránt. Valamint, ha a jobb oldalán alszik a várandós nő, megnyomja a máját a baba, ami így kevésbé működik hatékonyan, így a kezek és lábak dagadását sem tudja úgy meggátolni.

Érdemes tenni egy próbát a tudomány szerint, ha már egyaránt kedvez ez a helyzet a babának és a mamának is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra