Ezért ne kövesd Shakira példáját – nem így kell lezárni egy kapcsolatot

GettyImages-1399234963

Shakira bosszúdalt ír exéről, anyósa lakására néző erkélyére boszorkányfigurát állít, a lekvárosüvegből jött rá, hogy férje szeretőt tart: a sztárpár válása zajos, de a gyerekekről valahogy nagyon kevés szó esik a történetben.

Feleannyi idős lányra cserélte feleségét a frissen visszavonult focista, akivel a hírek szerint hosszan csalta őt háta mögött: míg az énekesnő távol volt, a barátnő a közös otthonban élvezte a friss szerelmet. 

Tegyük félre azt, hogy ez csak az érem egyik oldala, meg azt is, hogy mit gondolunk arról, ha Piqué tényleg így viselkedett.

Mit érezhet a két közös kisiskolás gyerek, ha eljut hozzájuk valami ebből a harcból?

Sok pár válása mérgesedik el

A válás során a gyerek mindenképpen nehéz időket él meg, hiszen korábbi világa, mely apával és anyával együtt volt kerek és egész, összeomlott.

Egy ilyen viharos szétválás esetén megérezheti azt a hatalmas feszültséget, amely szülei közt kialakult, már ezzel is nehéz megküzdenie,

ráadásul megtörténhet az is, hogy a különköltöző felek két új otthonban kezdenek új életet, így még a korábbi családi fészek is semmivé lesz.

Mindezen felül új rétegként rakódik eddigi szüleikkel kapcsolatos ismereteikre az, ahogyan az immár egymástól független életet élő anya és apa minősítik a másikat, akár gyerekeik füle hallatára. Nagyon nehéz mindebben sérülésmentesen túlélni, és ahogyan ez a sztárválás zajlik, szinte lehetetlen. Ne legyenek illúzióink: ez nemcsak Shakira és Piqué, hanem rengeteg más pár válásának jellemzője is.

A szülők válásának minősége a gyerekek életére is kihat
A szülők válásának minősége a gyerekek életére is kihatAnnie Otzen / Getty Images Hungary

A gyerek érzelmeit mindvégig óvni kel

„A gyerekek nem magában a válásban sérülnek, hanem abban, hogy ez a válási folyamat hogyan zajlik. Fontos látni, hogy egy gyerek számára a család egységének felbomlása, illetve az, hogy az együttélés és az addig megszokott napi kapcsolata valamelyik szülőjével megszakad, veszteséget fog jelenteni. De egyáltalán nem szükséges, hogy ez mindenképp traumatikus élmény legyen a gyerek számára” – fogalmazott a válás potenciálisan traumatizáló hatásával kapcsolatosan dr. Bárdossy-Sánta Nóra, a Hintalovon Alapítvány szakmai vezetője, egyben kuratóriumi elnöke.

A szakértő szerint ha a szülők válása a nyilvánosság előtt zajlik – és ennek része az is, hogy nyilvánosan üzennek a szülőtársuknak –, akkor olyan teret nyitnak meg, ami a gyerekre nézve veszélyes lehet.

„Megjelenhetnek pletykák, fényképek, üzenetek, álhírek, melyek mind-mind bizonytalanságot és lojalitáskonfliktust okozhatnak a gyerekekben”

– tette hozzá. Ráadásul ha ismert emberek válásáról van szó, amely a nyilvánosság előtt zajlik, a gyerekek magánélethez való joga mindenképpen sérül.

„Ezt a példát követni, bátorítani gyerekjogi oldalról nézve semmiképpen nem lehet, mert tudjuk, hogy a gyereknek fájdalmat, sérülést, stresszt okoz” – vélekedik dr. Bárdossy-Sánta Nóra.

A szülőknek később is kapcsolatban kell maradniuk egymással

A szakember szerint bár a válás nem a gyerek döntése, mégis érinti őt, ezért fontos átgondolni, hogy mit tudunk tenni szülőként azért, hogy a lehető legkevésbé sérüljön a válás folyamatában.

„A gyerek érdekében fontos, hogy a szülők tudjanak egymással a kapcsolat megromlását követően is kommunikálni, hiszen a későbbiekben is állandó kapcsolatban kell majd maradniuk.

Tudniuk kell, hogy még a legbékésebb válások esetén is érzik a gyerekek, hogy valami nincs rendben közöttük. A legjobb, amit egy szülő tehet, hogy őszintén, a gyerek életkorának megfelelően beszél vele a kialakult helyzetről.

Odafigyel arra, hogyan reagál a gyerek, válaszol a feltett kérdéseire, és biztosítja arról, hogy nem ő tehet róla, hogy a szülők között a kapcsolat megromlott. Az őszinte és reagáló kommunikáció nagyon sok nehézségen átsegíti a gyerekeket” – mondta el a szakember.

Érettség kérdése, ki hogyan viselkedik egy ilyen helyzetben
Érettség kérdése, ki hogyan viselkedik egy ilyen helyzetbenskynesher / Getty Images Hungary

Példát is mutatnak ezzel

Nagyon fontos tehát tudatosítani, hogy a szülők a válás után is szülőtársak maradnak: a partneri kommunikáció nemcsak segít a gyerekkel kapcsolatos mindennapi teendők megoldásában, hanem példát is mutat a gyerekeknek.

„Nagyon fontos, hogy mind a két szülő függetleníteni tudja a saját, másik szülővel kapcsolatos érzését: felismerje azt, hogy a gyereknek nagyon fontos referencia az, ahogyan ő viszonyul a szülőtárshoz; hogy felül tudjon emelkedni a saját korábbi sérelmein, és a gyerek érdekében ne a másik szülő »szidását« helyezze előtérbe, ezzel megelőzhető a lojalitáskonfliktus kialakulása, amikor azt érzi, hogy választania kell azok közül, akiket szeret” – foglalta össze dr. Bárdossy-Sánta Nóra.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra