2 hét ünnep, 350 nap magány: ilyen az élet a gyermekotthonokban

GettyImages-492461066

Nehéz elképzelni, elhinni, hogy vannak olyan gyerekek, akik nem várják a karácsony csodáját. Az állami gondozásban lévők, gyermekotthonokban élők számára mentálisan kifejezetten megterhelő az ünnepeket megelőző időszak.

A Világszép Alapítvány karácsonyi videója minden bizonnyal az egyetlen karácsonyi film a neten, ami azzal a mondattal indul: „Én utálom a karácsonyt!”. A kijelentés egyszerre megdöbbentő és elgondolkodtató. 

Nem elég segíteni – jól kell segíteni

A Világszép Alapítvány arra az ellentmondásos helyzetre hívja fel a figyelmet, hogy bár elsőre furcsán hangzik, mégis igaz: a karácsonyi dömping évről évre nehézséget jelent a gyermekotthonokban. Ugyanis, kis túlzással, egész évben erre a néhány hétre sűrűsödik a külvilág figyelme, törődése, jó szándéka. Az állami gondoskodásban élő gyerekeknek ez bizony megterhelő. Főleg a miatt a kontraszt miatt, amit megélnek minden évben: hogy karácsony után következik 350 nap csend és magány.

Az állami gondozásban élő gyerekeknek megterhelő a karácsonyt megelőző dömping
Az állami gondozásban élő gyerekeknek megterhelő a karácsonyt megelőző dömping

„Annyira jó lenne, ha jól segítenénk, az élet bármely területén. Ha előbb csak kérdeznénk: Szeretnék segíteni. Hogy segítsek jól karácsonykor?” – mondja Wirtz Ágnes, a Világszép alapítvány alapítója a videó elején.

Mire van szükségük a gyermekotthonok lakóinak?

A gyermekvédelemben élő gyerekek mindent megkapnak a gyermekotthonokban, ami a fizikai létezésükhöz szükséges. Amiben súlyos hiányt szenvednek: az elfogadó szeretet, a valódi, személyes, bizalmi kapcsolatok és az ezek révén kapott minták. Ez lehet az egyetlen gyógyír traumáikra is. Az alapítvány a rendszer helyett személyesen a gyerekekre koncentrál. Az egyéni figyelmet, a feltétlen szeretetet a mentorok révén adják meg a gyerekeknek, hétéves koruktól egészen az önálló életük kezdetéig. Ez a komplex program talán legfontosabb eleme.

Legyen télen-nyáron karácsony!

Az alapítvány egyúttal javaslatot is tesz, hogyan tudunk jól segíteni az otthonokban lakó gyerekeknek: ha akár kisebb összeggel, de havi rendszerességgel, egész évben támogatjuk őket.

A kivilágított diófán lévő gömbök fontos közös emlékek apró, tárgyi mementói
A kivilágított diófán lévő gömbök fontos közös emlékek apró, tárgyi mementói

Az alapítvány „Télen-nyáron karácsony” felhívásában ígéretet tesz arra, hogy a most, karácsonykor csatlakozó új havi támogatóktól befolyó egész éves összeget a mentorált gyerekek mentoraikkal átélhető különleges élményeire, programjaira fordítja. Egyúttal arra is, hogy a Hűvösvölgyi úti épületük kertjében álló, karácsonyfává avanzsált diófa egész évben ragyogni fog, hogy hirdesse az egész éves törődés fontosságát. Arra készülnek, hogy minden évszakban ünnepelni fognak alatta a Világszép-gyerekekkel, -fiatalokkal.

A diófán díszelgő színes gömbök mindegyike a Világszép-gyerekeknek, -fiataloknak és mentoraiknak kedves, fontos közös emlékek apró, tárgyi mementói. Ilyen mentor-gyerek programokra, élményekre fordítják majd a karácsony alkalmából csatlakozó új havi támogatóiktól befolyó teljes összeget.

„Tavasszal elmentünk libegőzni a mentorommal, Debivel, és egyszer csak nagyon elkezdett szakadni az eső. De mi nem féltünk, hanem nagyon nevettünk. Totál eláztunk, mindenünk vizes lett… Azt mondta, egyszer visszamegyünk, amikor nem esik” – osztotta meg élete egyik legszebb élményét az állami gondozásban élő 12 éves Reni, aki mentora szerint egy különleges lány.

Feltétel nélküli szeretetet kapnak

A 12 éves Világszép Alapítvány állami gondoskodásban élő, traumatizált gyerekeknek teremt valódi esélyt az önálló, boldog életre. Tevékenységük során személyesen a gyerekekre koncentrálnak, az óvodáskortól az önálló felnőttkor megkezdéséig vannak jelen az életükben. Feltétel nélküli szeretetet és inspiráló jövőképet nyújtanak nekik, személyes jelenlétükkel.

Mentoraik, táboraik, foglalkozásaik, mesélőik és inkluzív óvodájuk segítségével olyan egyéni és csoportos figyelmet biztosítanak, ami mellett átélhető, hogy lehet a világ szép is.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra