Óvatosan közelíts a témához, ha túlsúlyos a gyereked

GettyImages-1010535178

A különböző kutatási eredmények olyan helyzet elé állítanak bennünket, szülőket, hogy el kell döntenünk, melyik ujjunkba harapjunk. Ha belátjuk, hogy a gyerekünk túlsúlyos, és annak megfelelően kezeljük, akkor úgy tűnik, hogy nem segítjük elő a testsúlycsökkenését, sőt. Ha pedig nem veszünk tudomást a túlsúlyról, akkor az egészségi állapotát veszélyeztetjük vele. Hol az igazság?

Korábbi kutatások alkalmával arra derült fény, hogy a szülők hajlamosak alábecsülni a gyerekeik testsúlyát.

Egy átfogó, 69 kísérlet adatait összegző tanulmány szerint a szülők több mint 50 százaléka kevesebbnek vélte az egyébként túlsúlyosnak mondható gyermeke súlyát. Hét szülőből pedig egy úgy ítélte meg, hogy a gyereke túl vékony, holott az életkorának megfelelő súllyal rendelkezett. A szakemberek szerint annyira megszokottá vált a túlsúlyos kisgyerekek látványa, hogy a szülők óhatatlanul is ahhoz a képhez hasonlítják a saját gyereküket. Pedig a nem időben kezelt túlsúly számos egészségügyi kockázatot rejt magában, és annak is nagy a valószínűsége, hogy a kisgyerek nem növi ki, hanem viszi tovább a plusz kilókat.

Ha ez nem lenne elég, a Psychological Science tudományos folyóiratban közzétett, reprezentatív mintákat elemző és összegző tanulmány szerint azok a kisgyerekek, akiket a szüleik négy-öt éves korukban túlsúlyosnak láttak, később be is teljesítették a jóslatot. A hosszabb időszakon is átívelő kísérlet azt mutatta ki, hogy ezek a gyerekek nagyobb valószínűséggel küszködtek túlsúllyal egy évtizeddel később, mint azok a társaik, akikről a szüleik azt gondolták, hogy normális a testsúlyuk.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a négy-öt éves korukban túlsúlyosnak bélyegzett gyerekek tíz évvel később negatívabban ítélték meg a saját súlyukat, és bár hajlandónak mutatkoztak fogyókúrázni, ez a két tényező éppen az ellenkező hatást érte el: tovább híztak.

„Vagyis míg a szülőknek kulcsfontosságú szerepe lenne abban, hogy időben felismerjék a túlsúly tényét, és segítsék gyereküket a túlsúly leküzdésében, ezzel éppen az ellenkező hatást érik el. Amint a szülő túl súlyosnak látja a gyerekét, a gyerek fokozott veszélynek van kitéve a hízás terén” – olvasható Eric Robinson viselkedéskutató (University of Liverpool) és Angelina Sutin (Florida State University College of Medicine) tanulmányában.

A táplálkozási kultúrát kellene megváltoztatni gyökeresen
A táplálkozási kultúrát kellene megváltoztatni gyökeresenJose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy nem volt kimutatható összefüggés a gyerekek tényleges súlya és a hízás mértéke között, vagyis a hangsúly most nem a tényeken volt, hanem hogy mit gondoltak róluk a szülők. Ettől függetlenül nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a szülők véleménye közvetlenül okozta a hízást, de a kísérlet eredményei azt támasztják alá, hogy a szülői megbélyegzés akaratlanul is negatív hatással lehet a gyerekeik egészségére.

Mi lehet ilyenkor a megoldás?

Mindez azt jelenti, hogy szülőként nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy mire hogyan reagálunk, mit hogyan kommunikálunk, ha a tét a gyerekünk testi-lelki egészsége.

Ha a gyerekorvos túlsúlyt állapít meg, akkor igyekezz az orvossal négyszemközt megbeszélni a teendőket. Kérd ki a tanácsát, hogy milyen változtatásokra van szükség mind a táplálkozás, mind a fizikai aktivitás terén. Érdemes körülnézni, hogy a lakóhelyeteken vannak-e olyan, gyerekeknek vagy szülőknek szervezett programok, amelyek a téma megértését és feldolgozását érintik.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság (American Psychological Association) az alábbi elveket javasolja szem előtt tartani, ha a súlyról vagy túlsúlyról kell beszélgetni a gyerekünkkel.

  1. Vedd komolyan a beszélgetést, és köszönd meg neki, hogy megosztja veled a gondolatait és az érzéseit. Építsd ki a bizalom légkörét.
  2. Olyan kérdéseket tegyél fel, amelyeket megválaszolva kifejezheti az érzéseit is.
  3. Azt tudatosítsd benne, hogy a súly nem a megjelenés miatt fontos, hanem az egészség miatt.
  4. Őszintén mondd el neki, hogy milyen kihívásokkal jár, ha tenni akarunk az egészségünkért, és azt is hangsúlyozd, hogy milyen előnyökkel jár, ha valaki egészséges.
  5. Ne hagyd magára a problémával, csináljátok együtt! Teremtsd meg azt a támogatói családi hátteret, amelyben a gyerek nem érzi úgy, hogy egyedül kell megküzdenie a problémával.

Eric Robinson szerint egyébként nem egyéni szinten kellene kezelni a problémát. Ő úgy gondolja, hogy ezen a szinten nincs olyan módszer, amely hosszú távon eredményes és nem befolyásolja károsan az egyén mentális egészségét. A táplálkozási kultúrát kellene gyökeresen átalakítani, amit részben felelősnek tart a most kialakult helyzetért. Addig azonban szülőként is sokat tehetünk azért, hogy megpróbáljuk fenntartani a kényes lelki egyensúlyt, ha a testsúlyról van szó.

Mentesen főzni könnyű!

 

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra