Így néz ki az életmódunk egy 12 éves környezetvédő szemével: túl sokat költünk és szemetelünk

Még csak 12 éves, mégis többet tud a hulladékgazdálkodásról és a környezetvédelemről, mint sok felnőtt. Arra voltunk kíváncsiak, miért kezdett el hulladékmentesen élni, mit szólnak különleges érdeklődéséhez a kortársai, és mit gondol a jövőről.

Tóth Panni beleszületett a környezetvédelembe. Édesanyja, Andi mosható pelenkát használt, szelektíven gyűjtötte a szemetet, s mindinkább törekedett a hulladékmentes életre. Most is így él az egész család. A felnövekvő lánynak tehát inkább az a szokatlan, ha valaki folyamatosan előre csomagolt termékeket vásárol, mindenhová autóval közlekedik és egyszerűen eldobja az utcán a szemetet. 2016-ban, amikor Panni az első osztályba járt, Andi kiteljesítette a zero waste életmódot. Ez erős hatással volt lányára is, aki azóta különböző közösségimédia-oldalakon és -videókban mesél arról, hogyan él a családjuk, és miért kéne megmentenünk bolygónkat. 

Miben más a mindennapi életed, mint egy átlagos 12 évesé?

Itthon szelektíven gyűjtjük a szemetet, bambuszból készült a fogkefénk, a fogkrémünk is tégelyes. Mosakodni olyan szappannal szoktunk, amit az egyik ismerősünk készít házilag. A mosáshoz anyának van mosótojása, amiben ilyen kicsi mosószappangolyók vannak, és ugyanúgy kitisztítja a ruhákat. Nem veszünk üdítőket, csipszeket, inkább otthon csinálunk limonádét, házi készítésű szörpöt. Az iskolába dobozban viszem az uzsonnámat. Amit lehet, csomagolásmentes üzletben vásároljuk.

Iskolába készülve
Iskolába készülvesaját / Tóth Panni

Nem hiányzik a nassolnivaló?

A csipszért nagyon amúgy sem voltam oda, az üdítők közül szeretem a jeges teát, ennek hiánya volt egy kicsit rosszabb. Végül megszoktuk, hogy anya csinál fekete teát, ízesíti, jeget tesz bele, és így majdnem ugyanolyan. A gumicukorról meg a csokiról már nehezebben mondunk le, de igyekszünk papírcsomagolásút venni, vagy kimérve vásárolni őket. 

Mi a jó abban, ahogy ti éltek?

Minden, hogy nincsen szemét, sokkal tisztább minden körülöttünk, meg hogy példát mutathatok. Például nem megyek le minden szünetben a suliban a büfébe, mint az osztálytársaim, nem szemetelek. A ruháimat amúgy is örököltem, úgyhogy nem jelent nagy változást, hogy nem ruhaboltban vesszük meg, ami még kell, hanem turkálóban. Ugyanolyan jó minőségű, márkás darabokat lehet találni ott is.

Panni a piacon
Panni a piaconsaját / Tóth Panni

A tanszereid is mások, mint a többieké?

A tollam fából készült, a füzetekből felhasználjuk azokat, amik régről megmaradtak, de ha újat kell venni, olyat választunk, ami újrahasznosított papírból készült. 

Az osztálytársaid mit szólnak mindehhez?

Nagyon nem foglalkoznak vele, de vannak olyanok, akik meglátták és furcsán nézték az uzsonnásdobozomat. Vagy például látom, hogy az egyik új osztálytársam textilcsomagolásban hozza az uzsonnáját. Amúgy a legtöbben a büfében esznek, meg nejlonzacskókat, alufóliát, PET-palackot használnak.

Nem cikiznek amiatt, mert te másképp csinálod?

Először furán néztek rám, később már nem foglalkoztak vele. A ruháimat sem nagyon szokták nézni, ráadásul tényleg vannak márkás holmik a turkálókban. A nagymenők szoktak egymás között ilyenekkel villogni, hogy hú, milyen márkás cipőjük van, de engem ezek nem mozgatnak meg.

Mi az, ami téged érdekel?

Mostanában még mindig az ilyen kis játékok, meg nagyon-nagyon szeretek rajzolni. 

A legtöbb játékot is műanyagból gyártják.

Azokat használtan vesszük. A társasok, amiket meg régebben vettünk, jó sokáig bírják. Születésnapomra, karácsonyra olyan ajándékokat kapok, amik a rajzoláshoz kellenek, de azok is papírcsomagolásúak. 

Így is lehet fagyit enni
Így is lehet fagyit ennisaját / Tóth Panni

Mennyire látod a környezetszennyezést nagy problémának, mit gondolsz erről?

Én például személy szerint nagyon-nagyon félek.

Igen? Mitől?

A globális felmelegedéstől például, eléggé rosszak úgymond az előérzeteim, de megpróbálok mindent megtenni azért, hogy jobb legyen. Meg hogy mondjuk a gyerekeimnek, vagy azoknak a gyerekeinek nem lesz olyan jó életük, mint a szüleimnek vagy a nagyszüleimnek volt. Például semmi sem lesz tiszta, hanem mondjuk szemétdombon élnek majd, nem nagyon lesz víz, kaja. 

Milyen lenne egy ideális jövő szerinted? Mi az, amit az embereknek most kéne csinálniuk, hogy jobb legyen majd később?

Bezáratnám az összes gyárat egytől egyig. Teljesen fölösleges a hatvanhatodik gumicukorot is agyoncsomagolni, meg úgy elkészíteni, merthogy régen is tudtak élni az emberek gumicukor nélkül. Úgyhogy én úgy vagyok vele, hogy fölösleges megcsinálni a legújabb műszálas cipőt, mert elég pár év múlva venni egyet, egy jó minőségűt, és akkor nem kell minden hónapban megvenni a legújabb, legmenőbb darabot. És eltávolítanám az összes szemetet a Földről.

Van erre ötleted, hogyan lehetne megcsinálni?

Nagyon sokan abba a hibába szoktak beleesni, hogy elmennek mondjuk a Tescóba, ahol óriási akciók vannak a telefonra, a csipszekre, mindenre, és amúgy csak lisztet kéne venni, de vesznek még ezt is, azt is, amazt is. Így rengeteg szemetet megveszünk, akkor is vásárolunk, ha nincs is rá szükség. Szóval ne vegyünk annyi dolgot, dobjuk a kukába a hulladékot, mert rengetegszer látom, hogy előttem dobják el. Sétálnak, beleisznak mondjuk egy fél kortyot a jeges teába és aztán eldobják.

Panni szeret zenélni is az írás mellett
Panni szeret zenélni is az írás mellettsaját / Tóth Panni

Ahhoz, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos tudnivalókkal tisztában legyél, tájékozódnod kell. Ezt hogy csinálod?

A legtöbbet anyától tudom, ő fogalmam sincsen, hogy honnan szedi ezeket. De rengeteg, rengeteg ilyen videót láttam, amikben arról mesélnek, mi történik az emberiséggel, a bolygóval. Ráadásul ha rákeresek a hulladékcsökkentésre a neten, nagyon sok ilyen témájú oldalt kihoz. 

Anyukád egyfajta példakép ebben?

Igen. A legnagyobb.

És kik még? Influenszerek? Kortársak?

Nem. Nagyon sok olyan ember van, aki csak környezetvédőnek mondja magát, de közben hülyeségeket beszél. Úgyhogy csak anyának hiszem el ezeket. Olyan velem egykorúak, akik ezzel foglalkoznak, nagyon nincsenek. Vannak, akik azt a látszatot keltik, hogy ők ezt csinálják, közben a kukájuk teli van mindenféle szeméttel. 

Mit gondolsz, a többieket miért nem érdekli a környezetvédelem?

Nem tudom. Fogalmam sincs, nem is akarom tudni. Ez a TikTok-idegrángás meg a legújabb cipő érdekli őket.

Téged mi érdekel?

Hát a rajzos dolgok, meg az animék. Nagyon sokat olvasok, írok is könyveket, tiniregényeket.

Ez az ötlet honnan jött?

Van egy író, Leiner Laura, akit nagyon-nagyon szeretek. Van vagy hat befejezetlen saját könyvem is, mert mindig jobb sztorikat találok ki.

Panni és a családi kutya
Panni és a családi kutyasaját / Tóth Panni

Mi a terved? Most vagy akkor 12 éves, hogy látod, mi szeretnél lenni, milyen környezetvédelmi akciókban szeretnél részt venni?

Mindenképpen a hulladékcsökkentéshez kapcsolódó munkát szeretnék. Van egy elképzelésem, hogy lakberendező szeretnék lenni, de olyan lakásokkal, amelyek önfenntartók, napelemeket használnak, minimalisták. Nem egy óriási villa, aminek a felét nem is használják.

Mit szólsz Greta Thunberghez?

Van egy könyvem róla, anya mutatta. Ő a második példaképem, mert minden pénteken ki mert ülni a svéd parlament elé, és ott tüntetett. Aztán egyre többen lettek, annyira menő és nagyon-nagyon bátor szerintem.

Hogy látod, eléri a célját?

Hát nagyon remélem. De még egyelőre kevés esély van rá.

Ha megmondhatnád az embereknek mondjuk öt pontban, hogy mit csináljanak, hogy jobb legyen ez a világ neked, meg a te gyerekeidnek, meg az unokáidnak, akkor mit kérnél tőlük?

Tüntessék el az összes szemetet a házuk körül, de ne úgy, hogy kidobják az utcára, aztán nincs szemét. Kezdjék el úgy, hogy kipróbálják egy hétre, hogy csak azt veszik meg, amire tényleg szükségük van. Nem mennek a gyerekek büfébe, nem veszik meg a hatodik cipőt, és akkor lehet, hogy így átállnak, hogy hú, ez tényleg jó. Vagy például gyűjtsenek szelektíven. Ha közel laknak az iskolához, vagy nem annyira nagyon messze, akkor menjenek tömegközlekedéssel, biciklivel vagy gyalog. Az autó az nagyon-nagyon szennyezi a levegőt. És ne vágják ki azt a rengeteg fát, mert amikor elmegyünk sétálni anyáékkal, akkor látom, hogy sok fa meg van jelölve, vagy pusztaságot látok, ahol csak csonkok állnak. Azok nagyon rosszak. Ne vágjanak ki annyit, csak amennyit feltétlenül szükséges, és ültessék is rögtön vissza.”

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra