Ettől a betegségtől kíméled meg a gyereked, ha sok rostot eszel terhesen

GettyImages-1170744205
Szabó Eszter

Azok a várandós nők, akik több rostot esznek, csökkenthetik a gyermekek cöliákiakockázatát – írja egy friss tanulmány még egy nyomós érvet szolgáltatva az egyébként is egészséges rostok fogyasztása mellett.

Egy új tanulmány szerint az anyák, akik magas rosttartalmú étrendet követnek terhességük alatt, csökkenthetik gyermekeik kockázatát a lisztérzékenység kialakulására.

A kutatók több mint 88 000 norvég gyermektől és édesanyjuktól származó információkat elemeztek, az anyákat a terhesség 22. hetében a rost- és gluténbevitelükről kérdezték, és a gyermekek életét körülbelül 11 évig követték utána az adatok lehető legalaposabb összegyűjtése érdekében.

Okosabb evés, kisebb kockázat
Okosabb evés, kisebb kockázatDougal Waters / Getty Images Hungary

A kutatók úgy találták, hogy azoknál az anyáknál, akiknél a legmagasabb a rostbevitel – több mint 45 gramm naponta –, 34%-kal kisebb valószínűséggel születik cöliákiás gyermekük, összehasonlítva azokkal az anyákkal, akiknél a rostbevitel a legalacsonyabb, vagyis kevesebb mint 19 gramm.

A kutatók arra figyelmeztettek, hogy eredményeik egyelőre előzetesek. „Még nem javasolhatunk semmilyen speciális diétát a terhesség alatt a cöliákia megelőzésére, mert ezt az eredményt tovább kell tanulmányozni” – emelte ki a tanulmány vezető szerzője, dr. Ketil Størdal, a Norvég Közegészségügyi Intézet kutatóprofesszora.

A cöliákia olyan állapot, amelyben az emberek immunrendszere úgy reagál a gluténra – a búzában, rozsban és árpában található fehérjére –, hogy az végül károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, és kellemetlen tüneteket okoz.

Jelenleg kezelésének egyetlen módja az, ha a betegek életük hátralévő részében kerülik a glutént tartalmazó ételeket.

A tanulmányból kiderült: az anyák napi rostbevitelének minden 10 grammos növekedése 8%-kal csökkentette gyermekük cöliákiakockázatát. A gabonafélék helyett a gyümölcsökből és zöldségekből származó rostbevitelt a cöliákia legalacsonyabb kockázatához kapcsolták, vagyis terhesen érdemes minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk.

Köztudott, hogy a rostok hatással vannak az emberek bélrendszerében lévő baktériumokra. A kutatók azt feltételezik, hogy az anya rostbevitele hatással lehet gyermeke bélflórájára, ami viszont befolyásolhatja a cöliákia kockázatát. Azonban még a szakemberek szerint is sokkal több kutatásra van szükség a kutatók hipotézisének bizonyításához, és a szerzők jövőbeni tanulmányokat terveznek arra vonatkozóan, hogy kiderüljön: az anya rostbevitele pontosan miként befolyásolja gyermeke bélflóráját.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra