„Ellenem neveli a gyereket” – mi az a szülői elidegenítés, és hogyan hat a gyerekre?

Egy válás során mindenki szerez sérüléseket, a legtöbbet azonban általában pont az, akit kímélni szeretnénk: a gyerek.

Sok esetben a szülők viselkedése épp ezeket a sérüléseket mélyíti. A jelenségnek neve is van, a szülői elidegenítési szindróma (angol rövidítés alapján PAS), ez pedig általában arra a szülőre jellemző, akinél a gyerek elhelyezésre kerül.

Joga van a szüleihez

A helyzet nemcsak a szülők kapcsolatára, de a gyerekre is negatív hatással van, súlyos esetben pedig a gyereket érő lelki bántalmazásról van szó. Szélsőséges esetekben a gyerek nemcsak a külön élő szülőt utasítja el, de mindent, ami vele kapcsolatos, legyen szó rokonokról, programokról vagy ajándékokról.

Az általános elutasítás idővel minden területre kiterjed. A gyerek automatikusan támogatja azt a szülőt, aki a másik ellen neveli, az ő szavait használja, az általa megfogalmazott gondolatoknak ad hangot. Ez a jelenség olyan esetekben igazán szembetűnő, amikor a gyerek életkorához, az annak megfelelő tudás mértékéhez a használt kifejezések nem illeszkednek. Van, amikor olyannyira hatásos a külön élő szülő lejáratása, hogy idővel a gyerek saját véleménye is megegyezik az őt nevelő szülő véleményével.

A gyerek jólléte az első
A gyerek jólléte az elsőronstik / Getty Images Hungary

Hogyan működik a szülői elidegenítés?

Bizonyos esetekben ennek a hátterében az áll, hogy a gyerek meg akar felelni annak a szülőnek, aki neveli. A gyerek úgy érzi, hogy ezt azzal tudja kifejezni, ha a másik szülője ellen fordul. Gyakran azért, mert fél, hogy ha nem felel meg, a külön élő szülője után a másikat is el fogja veszíteni. Ez súlyos esetekben odáig fajulhat, hogy a gyerek és a külön élő szülő között megszakad a kapcsolat, ezért jobb mindent megtenni annak érdekében, hogy bármilyen is a kapcsolat közöttünk, akaratlanul se hergeljük a gyereket a másik szülő ellen. A szülőktől látott viselkedési mintákat ugyanis a gyerek tudat alatt internalizálja, és nemcsak a szülőjével való kapcsolatára, de a felnőtt kapcsolataira, életének egészére is hatással lesz.

Érdemes megpróbálni felhívni a szülő figyelmét arra, hogy mennyire káros a másik ellen hangolni a gyereket, és hogy valójában teljesen felesleges is, hiszen éppúgy, ahogy az együttélés során, a válást követően is szeretheti a gyerek mindkét szülőjét. A másik elidegenítésére törekvő szülőket különféle indokok vezérelhetik. Ilyen például a belső bizonytalanság, a félelem vagy a másik iránt érzett düh. Bármi is húzódik meg a háttérben, ezek feldolgozása nem volna szabad, hogy hatással legyen a gyerekre. Ha nem sikerül rendezni a kapcsolatot, érdemes külső segítséget kérni, még mielőtt eltávolodik a gyerek valamelyik szülőtől.

A gyerekeknek joguk van ahhoz, hogy mindkét szülővel kapcsolatban álljanak.

Ez alól természetesen kivételt képeznek a gyermekbántalmazás és a családon belüli erőszak áldozatai, amikor a gyerek védelme érdekében szakad meg a kapcsolat. Minden olyan esetben viszont, amikor felmerül a szülői elidegenítés gyanúja, azonnali lépéseket kell tenni a gyerek védelmének érdekében.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra