Otthon vagy játszóházban - hol rendezzünk bulit a gyereknek?

GettyImages-1386004014
Olvasási idő kb. 5 perc

Cukor kis tündér mazsolánk szülinapjához közeledünk. A gyermek 364 napja vágja a centit, mikor jön már el ez a nap, ami egyébként a szülőnek is ünnep. Ha csak anyát és apát kérdeznénk, hogyan ünnepelne, valószínűleg pukkanna a pezsgő egy hangulatos teraszon, koccintanának, és könnybe lábadt szemmel nosztalgiáznának a néhány évvel korábbi jeles nap izgalmas pillanatairól. A gyermek viszont abszolút nem erre vágyik! Játszóház, otthoni babazsúr, vadasparki kincsvadászat, erdei akadályverseny, medvefarmi játékos hepaj, állatkerti banzáj, bringóhintóverseny vagy légvárkölcsönzés: az ünnepelt minimum valahogy így képzeli. És akkor mit válasszon a jó szülő?

Élelmes és kreatív szervezők a szülinapünneplési alternatívák rendkívül széles spektrumát kínálják ma már a bizonytalan szülőknek. 

A gyermek ízlése és habitusa, a szülők rugalmassága és pénztárcája, a meghívott társaság mérete és összetétele lehetnek talán a legfontosabb szempontok, amiket érdemes figyelembe venni a döntéskor: hol és hogy ünnepeljük a gyerek szülinapját.

A fent említett lehetőségeken kívül persze az ejtőernyős ugrás, a barlangi kincskeresés és a menekülőszoba is szóba jöhet, ahogy a sétalovaglástól a kockás plédes Margit-szigeti piknikig nagyjából minden.

A legkomfortosabb döntés meghozatalához segítségként egy külső helyszínen megrendezett szülinap és egy hazai terepen tartott zsúr körülményeit hasonlítjuk össze, bízva abban, hogy támpontokat ad a dilemmázó szülőnek:

Játszóház

Sok helyen várják már az ünnepelni szándékozó kismanókat és pajtásaikat játszóházakban, ahol az árban egy pár falat ennivaló, kis innike és általában gyerekenként egy szelet torta is benne foglaltatik. Emellett persze megy az órákon át tartó önfeledt játék. No, azért ez is csak a gyereknek önfeledt, anya és apa röntgenszemeire és szuperképességeire itt is szükség van, mert a többi szülő hálásan bedobja utódját a zsúrba, és gondtalanul élvezi azt a mintegy akár 180 percnyi felhőtlen szabadságot is, ami így neki jutott. A bent lévő szülők így cserébe nemcsak saját gyermekükért felelnek, hanem a többi csúszdázó, mászókázó, golyómedencében lubickoló, hintázó vagy szaladgáló, felpörgött kisporontyért is.

Érthető, hogy eksztázisba esnek
Érthető, hogy eksztázisba esnekSOPA Images / Getty Images Hungary

Az ünnepelt egy darab szülőjének stresszbeültetése ingyenes. Vagyis az ünnepelthez egy anya vagy egy apa térítésmentesen csatlakozhat, ha ezenfelül akar más szülő vagy egyéb rokon is segédkezni, az az ünnepelt családjának jelent pluszköltséget a végső elszámolásnál. 

Az ünnepelt és csapata hatalmas flow-élménybe bonyolódik elég hamar, az élvezet garantált, de a sikert már félig a társaság és a közös játék is magában foglalta.

A színes labirintusok, golyómedencék, légvárak már csak extra ízfokozók. Célszerű esetleg összevonni két kispajtás szülinapját két külön tortával, főleg, ha azonos a baráti kör, mert a gyerekek élvezik a programot, de anyagilag nem kifejezetten kímélő.

Talán szerencsésebb délelőttre időzíteni, mert akkor a délutánt végigalussza utána egy átlagos ovista, de ha délelőtt csak transzban várja az eseményeket, akkor délután már fáradt a bulira, és kevésbé tudja kiélvezni annak minden percét.

Babazsúr otthon

Ez sokkal előbb elkezdődik anyáék részéről, mint amikor az ember elegánsan besétál a 15:00-kor kezdődő saját bulijára 14:55 körül a játszóházba. Itt bizony takarítás és rendrakás van orrvérzésig már a zsúr előtt is. Utána az atomrobbanással felérő pusztulás romeltakarítása és teljes rekonstrukció várható. (A gyermek életéveinek emelkedésével a potenciális károk, érdekes módon, jó darabig egyébként, egyenes arányban nőnek, ahelyett, hogy megfordulna a trend.)

Jobb esetben „csak” a kert esik áldozatul
Jobb esetben „csak” a kert esik áldozatulmartinedoucet / Getty Images Hungary

Na, de szuper bája van az otthoni együtt készülésnek, a minitombola-nyeremények összeállításának, a kis versenypályák vagy vicces feladványok kitalálásának, a szendvicspreparálásnak, a lakásdekorálásnak, amely az ünnep bizsergető izgalmait kellemesen megnyújtja, és újabb élményeket ad

Az ünnepeltnek külön élmény kis birodalmába bevezetni barátait, és saját környezetében játszani velük, vendégül látnia őket, megélni a házigazda szerepét.

Különösen igaz lehet ez egy pandémiával terhelt babakorra, ahol kevésbé szokhattak hozzá az: „áthívom a haveromat” életérzéshez.

Ha posírozott lazaccarpacciót adunk frissen facsart narancslével, és az év tortáját szolgáljuk fel a sarki cukrászdából, akkor sem tudjuk megközelíteni így a játszóházi költségvetést, főleg, ha csak egy ünnepeltnek rendeztük a bulit.

A két élmény persze teljesen más.

A legjobb, ha egyszer kap ilyet és olyat is, de a családi körben várakozás és elmélyült készülődés gyereknek és szülőnek legalább akkora élmény, mint amilyen kényelmes a plázára bízni a nagyját.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek