Ezt a fűszert mindenki imádja, pedig nem is abból van, mint hisszük

GettyImages-1206034750

Ahogy beköszönt az ősz, szinte már alig várjuk, hogy a piacon felbukkanjon az első sütőtök, és elinduljon a szezon. Ez a narancssárga termés mára egyértelműen az ősz szimbóluma lett. De vajon miért vagyunk annyira megszállottjai a sütőtöknek, hogy pénzt nem sajnálva vásároljuk dísznek, tökfaragásra és desszertnek egyaránt? És miért imádjuk a sütőtökfűszert, aminek nem sok köze van a sütőtökhöz?

A sütőtök az ősz egyik ajándéka, ami ráadásul sülve és főve is nagyon finom. Egy őszi borongós estén bárkit jobb kedvre derít, ha sült sütőtök illata lengi be a lakást. De vajon mitől olyan különleges ez az illat, amit sokszor már úgy várunk, mint a karácsonyt? Kiderült, ennek a rajongásnak semmi köze nincs ahhoz, hogy szeretjük-e a sütőtök ízét.

Nosztalgiát ébreszt

Tanulmányok és kutatások bizonyítják, hogy amit igazán szeretünk a sütőtökben, az nem is az íze, hanem sokkal inkább az a nosztalgikus érzés, amit felébreszt bennünk.

És hogy mi iránt nosztalgiázunk? Sokaknak az otthon melegét, a hagyományt, a vidéki romantikát képviseli. Azért szeretjük a sütőtököt, mert olyan érzést kelt bennünk, ami nemcsak a hasunknak kedvez, hanem kedves a szívünknek és a lelkünknek is.

A sütőtök sokaknak a háborítatlan nyugalmat, a természetet, a gyermekkort jelenti
A sütőtök sokaknak a háborítatlan nyugalmat, a természetet, a gyermekkort jelentiDan Kitwood / Getty Images Hungary

Mire emlékeztet bennünket?

A sütőtök tulajdonképpen nem más, mint a lélek őszi mézeskalácsa. Olyan hatással van ránk, mint Az eltűnt idő nyomában című regényből ismert Proust-jelenség, amikor a teába áztatott francia sütemény, a madeleine íze ébreszt fel élénk gyermekkori emlékeket a narrátorban.

Mire emlékeztet bennünket, mit indít el bennünk a sütőtök? Mindenképpen egyfajta kellemes emléket ébreszt: az otthon melegét, a meghittséget, a nyugalmat, a szeretetet, az idillt, valamint sokaknak a felhőtlen, gondtalan gyerekkort idézi fel a sült sütőtök illata, amit gyakran már nem csak a tök sütésekor akarunk érezni és átélni. Erre ráérezve a fűszerkészítők megálmodták és elkészítették az úgynevezett sütőtök-fűszerkeveréket, aminek tulajdonképpen semmi köze a sütőtökhöz.

Marcel Proust teasüteményéhez hasonló illatemlékeket hordoz sokunknak a sült sütőtök illata
Marcel Proust teasüteményéhez hasonló illatemlékeket hordoz sokunknak a sült sütőtök illataEducation Images / Getty Images Hungary

A sütőtökfűszernek nincs is tökíze

Amikor azt mondjuk, hogy szeretjük a sütőtök ízét, valójában arra utalunk, hogy azt szeretjük, amilyennek elképzeljük, vagy amilyennek elképzelték nekünk a sütőtök ízét. Merthogy a sütőtökfűszer íze nem olyan, mint az igazi sütőtöké. A fűszer íze az őrölt fahéj, a szerecsendió, a száraz gyömbér és a szegfűszeg keveréke – na ugye, hogy ennek semmi köze a tök ízéhez?

A tökfűszer, vagyis a pumpkin spice lényegében a mézeskalács fűszerkeverékhez hasonló, melegséget adó, illatos-aromás elegy, amiért egy ideje megőrül a világ. Ez a keverék pedig már hosszú idők óta, csaknem száz éve az amerikai konyhakultúra része, és főként a sütőtökös pite készítésekor használták a háziasszonyok. 

A sütőtökfűszert már nemcsak süteménybe, hanem tejeskávék ízesítésére is használják
A sütőtökfűszert már nemcsak süteménybe, hanem tejeskávék ízesítésére is használjákThe Washington Post / Getty Images Hungary

Az aromás fűszer elegyét idővel annyira megkedvelték az emberek, hogy elkezdték a tökös pite elkészítésén kívül másra, például a tejeskávéjukba is felhasználni.

Azóta pedig gyakorlatilag minden eladható, amire rá van írva: pumpkin spice, vagyis tökfűszeres. Lehet ez alkoholos ital, sajt, pillecukor, de akár hummusz vagy mac’n’cheese is – a siker borítékolható.

A sütőtök valójában gyümölcs, és nem zöldség

Kevesen tudják, hogy a sütőtök tulajdonképpen nem zöldség, hanem gyümölcs, és azon tökök családjába tartozik, amelybe a görögdinnye is. De édes íze ellenére mi mégis zöldségként kezeljük. A sütőtöknek a héján kívül minden része ehető, elfogyasztható. A főtt pép mesés tortákban, süteményekben, kenyérben, levesekben, előételekben, főételekben, italokban, sőt van, ahol sört is főznek belőle.

A cukkinivirágokhoz hasonlóan a sütőtökvirágok is kiválóak töltve, rántva és sütve. A magok szárítva vagy pirítva is fogyaszthatók. 

A Hokkaido tök az összes többi tök közül azonban kivétel, hiszen szőröstül-bőröstül elfogyasztható, mivel sütve a vékony héját is nyugodtan megehetjük.

A gyümölcsből gyakran illatos fűszerrel ízesített sütőtökös pite készül ősszel
A gyümölcsből gyakran illatos fűszerrel ízesített sütőtökös pite készül ősszelGado / Getty Images Hungary

Miért érdemes fogyasztani?

Jelentős kalcium-, cink-, mangán-, réz-, vas-, foszfor-, C-vitamin-, karotin-, biotin-, niacin-, pantoténsav-, A-, B1-, B2- és B6-vitamin-, valamint folsavforrás a sütőtök. Enyhíti a gyulladásos betegségeket, hatékony meghűléses megbetegedéseknél, csillapítja az allergikus köhögést, tüsszögést és az asztmás rohamokat.

Miután alacsony a kalóriatartalma, fogyókúrázók is fogyaszthatják. Szépíti a bőrt, így a pattanások ellen is bevethető. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Serkenti a máj működését, segít a szív- és koszorúér-problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra