A strandszezonnal érkezik a hallójáratgyulladás-szezon is! Fül-orr-gégész szakorvossal a hatékony megelőzésről

GettyImages-517292782
Molnár-Zolnay Fruzsina

A vízben töltött idő drasztikusan megnő a meleg évszak elérkeztével, a strandszezonnal pedig a hallójárat-gyulladások szezonja is elindul – fül-orr-gégész szakértő avat be a megelőzés fortélyaiba!

„Itt a meleg idő, jön a nyár, a strandszezon, egyre többet vágyunk vízpartra, pancsolós pihenésre. A gyerekek többségét ilyenkor alig lehet kiszedni a vízből, legyen az strandon, természetes vizek partján vagy akár a kerti medencében. Sajnos ezzel együtt elkezdődik a hallójárat-gyulladások szezonja is, nem véletlen, hogy angol nyelvterületen a hallójárat-gyulladást »swimmer’s ear« néven is emlegetik, annyira kötődik a betegség az úszáshoz, vízben pancsoláshoz” – avat be dr. Taller Gabriella, háziorvos, fül-orr-gégész szakorvos.

Ezért jár a strandszezon több hallójárat-gyulladással

A hallójáratunk a fülkagyló belső részétől vezet a dobhártyáig, tulajdonképpen egy bőrrel bélelt cső, melyet külső fülnek is hívjuk, tudtuk meg a fül-orr-gégésztől. Ez a bőrfelület termeli a fülzsírt azzal a céllal, hogy védje a bőrfelszínt a fertőzésektől. A fülzsír alapvetően magától is kiürül (csillószőrök hajtják kifelé a járatból), de előfordul, hogy mégis összegyűlik a járatban kisebb-nagyobb mennyiség, sőt, akár dugó is kialakulhat belőle.

Ha tartósan víz kerül a hallójáratba, felpuhul a bőr, a bőrünkön élő (vagy kívülről bekerülő) baktériumok és gombák pedig gyulladást tudnak ott okozni.

Amikor összegyűlt fülzsír is van a hallójáratban, akkor az is megszívja magát vízzel, ezzel még hajlamosabbá téve a járatot a gyulladásra – magyarázza a folyamatot dr. Taller Gabriella szakorvos.

Kellemetlen, ha fül-orr-gégészhez kell sietni a strandszezon közepén
Kellemetlen, ha fül-orr-gégészhez kell sietni a strandszezon közepénNatasha Zakharova / Getty Images Hungary

háziorvosi és fül-orr-gégész-tapasztalattal egyaránt rendelkező solymári szakorvos segített összegyűjteni azokat a leggyakoribb kérdéseket, amelyekkel szülőként találkozhatunk egy tengerparti nyaralás, egy szép balatoni hétvége, egy úszótábor megkezdése, az önfeledt pancsolások, vagy a családi fürdőzések után. A legtöbbször felmerülő kérdésekre a doktornő a következő tanácsokkal válaszol:

Panaszkodik a gyerekem, hogy fáj a füle, mikor gondoljak külsőfül-gyulladásra?

„A hallójárat-gyulladás akár nagyon erős fájdalommal is járhat, de jellemzően nincs egyéb tünete: csak a fül fáj, nincs láz, nátha, torokfájás.

A fülkagyló alatt, illetve előtt megnyomva a fül környékét, valamint a fülkagylót meghúzva a fájdalom fokozódik, a rágás is fájdalmas lehet.

Dugultságérzés alakulhat ki. Váladék is megjelenhet a hallójáratban, idővel a fülkagyló is beduzzadhat, vörössé és fájdalmassá válhat

 – az utóbbi két tünet általában nem az első napon alakul ki” – fejti ki a jelenséget az orvos.

Mit tehetek, hogy a gyerekem jobban érezze magát?

„Érdemes rögtön fájdalomcsillapítót adni ilyenkor, ez lehet ibuprofen, metamizol-nátrium vagy egyéb, otthon eddig is bevált fájdalomcsillapító. A hallójáratba lehet olaj-ecetsav tartalmú és patikában recept nélkül kapható fülcseppet csöpögtetni, ami enyhítheti a kezdeti tüneteket.

A hallójárat-gyulladás nagyon fájdalmas is lehet
A hallójárat-gyulladás nagyon fájdalmas is lehetYulia Sutyagina / Getty Images Hungary

Ha mindettől 1-2 nap alatt nem szűnnek meg a tünetek, vagy fokozódnak a panaszok, akkor feltétlenül el kell menni fül-orr-gégészetre!” – javasolja a doktornő, hozzátéve: ha korában előfordult már gyermekünknél dobhártya-perforáció, valamilyen okból lyukas a dobhártya, vagy oda tubust ültettek, akkor otthon tilos fülcseppet használni az orvosi vizsgálat előtt

Hogyan kezeli a fül-orr-gégész szakorvos a fület?

„A vizsgálat kapcsán sor kerülhet a hallójárat kitisztítására. A gyulladás mértéktől függően gyógyszerrel átitatott gézcsíkot is betehet az orvos a hallójáratba, amit jellemzően másnap lehet kiszedni. Fülcseppet, kenőcsöt írhat fel az orvos, ezek gomba- és baktériumölő készítmények, amelyeket az orvos utasításának megfelelően kell használni.

Fontos a kontroll
Fontos a kontrollIvan-balvan / Getty Images Hungary

Előfordulhat, hogy vissza kell menni kontrollra pár nap múlva. Előrehaladottabb gyulladás esetén, amikor már a fülkagyló és környéke is duzzadt, vörös, fájdalmas, sor kerülhet antibiotikum felírására is, de kezdődő esetekben erre nincs szükség” – tudjuk meg dr. Taller Gabriellától.

Meg tudom előzni, hogy kialakuljon a gyulladás?

„A gyulladás kialakulását meg lehet előzni úszást-fürdőzést követően, esetleg előtte is használt fülcseppel, ami olajat, ecetsavat és alkoholt tartalmaz, ezekből többfajtát lehet kapni recept nélkül a patikában” – adja az érdeklődő szülők tudtára a fül-orr-gégész szakorvos. „A csak fiziológiás sót tartalmazó fülcseppek, fülsprayk nem elegendők a gyulladás megelőzésére. Ha korábban már volt fülzsírdugó a hallójáratban, akkor nyaralás, fürdőzési szezon előtt érdemes lehet fül-orr-gégészetre elmenni, és a fület kitisztíttatni.”

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra