Nem, anya nem pihente ki magát a téli szünetben – tények és tévhitek a szülők szabadságáról

GettyImages-1300034813

A téli ünnepek ideje a pihenésről szólt a családok számára – de ez nem mindig jelenti azt, hogy szülőként, abszolválva a karácsonyt és a téli szünetet, te is kipihenhetted magadat.

Nem kellett korán kelni, több időt tölthettetek együtt családként, végre volt idő és lehetőség a közös programokra: a téli szünet a legtöbb család életében év végi feltöltődésre, egy kis szusszanásra ad lehetőséget. A szülők nagy része ilyenkorra tartalékol jó néhány nap szabadságot is, hogy minél többet lehessen gyerekével. Rokonlátogatások, vendégeskedések, kirándulás, korcsolyázás, esetleg síelés: rengeteg élményt gyűjthetünk az év utolsó heteiben. Épp csak egyetlen dolog marad el ilyenkor: hogy anya – és apa – pihenjen.

Mást jelent szülőként a szabadság

Hiszen a karácsonyi menüt nemcsak kitalálni kellett, hanem megfőzni is. Kellett persze készíteni néhány tepsi mézeskalácsot, meg a rúd bejglik is ott sorakoztak a legtöbb kamrában. Fejben tartottuk, mikor lesznek a boltok zárva, mert vásárolni is el kellett rohannunk. Menüket terveztünk, szendvicseket készítettünk a kirándulásra, saras ruhát mostunk, ajándékokat csomagoltunk, orrot töröltünk, este pedig lopva ránéztünk a munkahelyi levelekre is. Szilveszteri bulit szerveztünk úgy, hogy az mindenkinek jó legyen: egyszóval

fő munkahelyünk, a család ilyenkor sem zárt be.

Így van ez az őszi, a téli és a tavaszi szünet mellett a nyári napokon is – szülőként a szabadság szót már egészen másként ízlelgetjük.

A lényeg vész el

Nehéz ugyanis eldönteni kisgyerekek mellett, hogy valójában hol is fontosabb teljesítened: a munkahelyeden vagy otthon. Lehet, hogy komoly szellemi kihívásokat jelent az előbbi, de az utóbbit lebecsülni sem érdemes.

Nem könnyebb vagy nehezebb, hanem más, de mégis munka a szülőség is, ahol nem lehet szabadságot kivenni.

Sőt: amikor nem dolgozol, anyaként vagy apaként valószínűleg erős benned a vágy arra, hogy többet adj magadból gyerekednek, akit ilyenkor biztosan nem kérsz meg arra, hogy várjon, míg megválaszolsz egy levelet, hanem leülsz vele legózni, szerepjátékozni vagy gyurmázni.

Maratoni meseolvasással, közös színezéssel vagy sütiszaggatással töltött délutánjaitok a kötődést erősítik, de mégsem azt az élményt adják meg, mint a gyermektelen évek szabadságai, amikor egyhétnyi szabadság alatt ledaráltál két évadnyi sorozatot, órákon ét beszélgettél barátaiddal, fesztelenül fesztiváloztál vagy néhány óra alatt elolvastál egy könyvet. A szabadság lényege, a mindennapokból való kilépés szülőként sokszor egész egyszerűen elmarad: gyereked ugyanazt szeretné veled átélni ezeken a napokon is, sőt, még többet is, hiszen végre vele vagy, nem veszed reggel a kabátod, és ő sem rohan a csoportszobába vagy az osztályterembe. Érthető az igénye – és érthető a tiéd is, csak valószínűleg háttérbe szorul.

Szülőként mást jelent a szabadság
Szülőként mást jelent a szabadságd3sign / Getty Images Hungary

Nyerj magadra időt!

Az ugyanakkor kétségtelen, hogy szülőként is kell pihenned: ha nem teszed, azzal te és gyereked is rosszul jártok. 

Fáradt, ingerült, türelmetlen szülőként ugyanis rosszabb verziója leszel saját magadnak, mint akkor, ha teremtesz lehetőséget a valós pihenésre is.

Bármilyen lehetetlennek is tűnik ez, bele kell vágnod: vannak tippjeink is arra, hogyan!

  • Tartalékolj néhány nap szabadságot csak magadra, és teremts erre lehetőséget szülőtársadnak is! Kimerítő időszakok után egy-két napot maradj otthon, és az ég szerelmére, nehogy takaríts! Olvass, rendelj ebédet, nézz filmet, menj úszni vagy vásárolni. Kapcsolj ki!
  • A mindennapokból lopj magadnak egy kis időt olyasmire, amit igazán szeretsz. Főzés helyett fuss, hazafelé kapj fel valamit egy kifőzdéből. Este ne a Facebookot pörgesd, hanem ha másként nem megy, telefonálj hosszasan egy barátnőddel! A villamoson ne e-mailezz, hanem olvass regényt!
  • Ha van segítséged, vedd igénybe bátran! A gyerekeknek is jó lesz egy nap a nagyiknál vagy az unokatestvérekkel, ti, szülők pedig rúgjatok ki a hámból úgy, ahogyan szeretnétek! Otthon maradni is ér!

Összefoglalva: a szabadság és a pihenés fogalmát értelmezd újra, és bátran használd ki az előtted álló lehetőségeket, így lehetsz ugyanis önmagadként és szülőként is elégedett.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra