Mindenki rémálma: Összecserélték a beültetett embriókat, idegenek gyerekét hordták ki az anyák

A mesterséges megtermékenyítés során nagyon sok hibalehetőség felmerül. Persze ezt igyekeznek a minimumszintre szorítani, de azért lényegesen több furcsaság történhet meg, mint a hagyományos babagyártás során.

Az eljárás során a megérlelt petéket leszívják az édesanyából, majd az apától vett hímivarsejtekkel megtermékenyítik. Az így létrejött zigóta ezek után pár sejtes állapotában visszakerül az anyuka méhébe, és ha ott meg tud tapadni, vígan fejlődik tovább. Ebből már lehet is látni, hol csúszhat hiba a számításba: a petesejtet, a hímivarsejtet és magát a babakezdeményt is rosszul címkézhetik fel vagy azonosíthatják a klinikán belül. Elméletben ez szinte meg sem történhet, ám két amerikai párnál mégis összecserélték a zigótákat. Ami a legrosszabb, ez már csak hónapokkal azután derült ki, hogy a babák megszülettek…

Daphna és Alexander Cardinale életének egyik legszebb időszakának kellett volna lennie, amikor frissen világra jött babájukat gondozhatják. Ám a kicsi sötét haja és bőre gyanakvásra késztette az édesapát. Végül a pár hónapos babánál DNS-tesztet végeztek, ami kimutatta, hogy nem áll biológiai rokonságban szüleivel. A Cardinale házaspár ezután vette fel a kapcsolatot egy ügyvéddel, és pert indítottak a California Center for Reproductive Health termékenységi klinika ellen. Azt állítják, a cserével helyrehozhatatlan traumát okoztak. Mindkét szülőpárt megfosztották attól, hogy saját gyerekükhöz kötődjenek a születés utáni első órákban, és őket neveljék, ehelyett át kellett élniük, hogy komplett idegenek gyerekét dédelgetik, míg az övék valaki másnál él abban a tudatban, hogy a másik pár tagjai a szülei. Ez érthetően megviselte mind a két házaspárt, akiknek ki kellett cserélniük a babákat – azokat a csecsemőket, akiket addigra megismertek és megszerettek, hiszen azt hitték, a sajátjuk. 

„A szülésről szóló emlékeinket mostantól örökre beszennyezi az a beteg valóság, hogy a biológiai gyerekünket valaki másnak adták, és a baba, akiért harcoltam, hogy a világra hozzam, nem az enyém volt, nem tarthattam meg. (…) Az IVF fizikailag és érzelmileg nagyon fájdalmas folyamat, amely magában foglalja az injekciókat, hormonkezeléseket, vérvizsgálatokat, számtalan rendelői látogatást és műtétet is. Hihetetlen kiszolgáltatottsággal jár, és az orvosunkba és a folyamatba vetett bizalommal vágtunk neki. Akkor még nem sejtettük, hogy ez ilyen tartós fájdalmat és traumát hozhat nekünk” – mondta Daphna könnyek között a sajtótájékoztatón. Alexander Cardinale így folytatta: „A második lányunk születésének életem legboldogabb pillanatának kellett volna lennie. De azonnal megrendültem és összezavarodtam, mert nem ismertem fel. Megszeretni az új babánkat, és látni, ahogy a négytagú családunk a fókuszba kerül, miközben állandóan harcoltunk a gyötrő kérdésekkel, és próbáltuk elűzni a kétség sötét gondolatokat: ez maga volt a pokol. Ez a rémálom életünk végéig kísérteni fogja a családomat és engem is.” 

A Cardinale családnak ráadásul van egy hétéves lánya is, Olivia, akit szintén nagyon megviseltek az események. El kellett neki magyarázni, hogy a kishúga valójában nem is a rokona, hanem egy másik pár babája, aki tévedésből hozzájuk keveredett. Ezek után nem csoda, hogy a kislány bizonytalanná és visszahúzódóvá vált, elvesztette a bizalmát a felnőttekben. Ha azok ekkora hibát el tudtak követni, hogyan bízhatná magát rájuk?

Nem ők az elsők, akiknél összecserélték a babákat

Bár ez a Cardinale családot egy cseppet sem vigasztalja, valójában nem velük történt meg először a babacsere. 2019-ben egy New York-i házaspár beperelte a Los Angeles-i székhelyű CHA Termékenységi Központot, miután tudtukon kívül két másik pár fiúgyerekét is kihordták. Miután több mint százezer dollárt költöttek az eljárásokra, az anya ki tudta hordani az ikreknek gondolt babákat, ám miután megszülettek, nem tűntek ázsiainak, mint a szülők. Az is kiderült, hogy a két baba még csak egymással sem áll biológiai rokonságban. A fogantatást megelőző, évekig tartó meddőségi küzdelmek után a házaspár végül átadta a babákat biológiai szüleiknek, de súlyos és maradandó érzelmi sérüléseket szenvedtek el. 

2009-ben Japánban ennél hamarabb észrevették a tévedést. Egy másik nő megtermékenyített petesejtjét ültették be egy, a húszas éveiben járó kismamába. Még a terhesség során kiderült a hiba, az asszony pedig elvetette az embriót. Férjével ők is pereltek, kártérítést is kaptak, de az érzelmi terhet senki nem veszi le a vállukról. 

Amikor az orvos szándékosan hibázik

A termékenységi központok szabályozása nem elég szigorú, ezért több száz olyan esetről tudni, amikor vagy az ivarsejteket, vagy az embriókat cserélték fel a helytelen azonosítás miatt. Sőt bizonyos orvosok odáig merészkedtek, hogy a kezelt pár tudta nélkül a saját hímivarsejtjeiket használták fel a megtermékenyítés során. Mark Hansen a legismertebb példája ennek, hiszen ötvenöt évesen, apja halálos ágyán tudta meg, hogy anyját az orvosa termékenyítette meg. Kutatása során rengeteg ilyen esetet fedezett fel, Amerikában húsz államban vádolnak különböző orvosokat, akad köztük olyan, aki 48 gyermeket nemzett, akik tudtukon kívül egymás féltestvérei. 

Mit lehet tenni?

A legfontosabb az lenne, hogy sokkal szigorúbban ellenőrizzék a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó orvosokat és klinikákat. Amerikában nincs olyan kormányzati szerv, amely felügyelné a közel 500 klinikát és központot magában foglaló termékenységi ágazatot. Ez azt jelenti, hogy senki sem irányítja azt, hogy a termékenységi központok hogyan címkézzék fel a szöveteket. Ennek ellenére az önszabályozást bizonyos mértékben biztosítja a Society for Assisted Reproductive Technology (SART) nonprofit szervezet, amelynek a klinikáknak pontosan be kell jelenteniük az eredményeket, és együttműködniük nemzetileg akkreditált laboratóriumokkal. A SART állítása szerint az Egyesült Államokban az asszisztált reprodukciós technológiát alkalmazó klinikák mintegy 90%-a az ő felügyeletük alá tartozik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

A két szülőpár együtt tölti az ünnepeket és a születésnapokat

A Cardinale család egészen újszerű módját találta ki annak, hogy csökkentsék fájdalmukat, szorongásukat. Miután kiderítették, biológiai lányuk kihez került, és felvették azzal a párral a kapcsolatot, úgy döntöttek, nem szakadnak el teljesen egymástól. Elvégre hónapokig nevelték egymás gyermekeit. Azóta is együtt ünneplik a születésnapjaikat. A másik pár, akik nevük elhallgatását kérik, természetesen szintén perlik a klinikát, de azt a pár hónapot ők sem fogják visszakapni az életükből. Zoe Cardinale most már kétéves kislány. Szülei nagyon szeretik, biztosan tudhatják, hogy biológiailag is hozzájuk tartozik, de úgy érzik, örökre ott lesz köztük egyfajta szakadék.

Oszd meg másokkal is!
Mustra