5 örömgyilkos mondat, amelyet szülőként mindenképpen kerülj el

GettyImages-1247334302
Reiber Gabriella

Ugye megvan az az érzés, amikor valaminek nagyon örülsz, tíz centivel a föld felett jársz, elmondod valakinek, és ő egy jól irányzott mondattal minden boldogságodat szertefoszlatja? És ugye nem kívánod ezt az érzést a gyerekednek?

Szülőként a legjobbat, a legtöbbet próbáljuk adni a gyermekünknek. Mégis: a hétköznapok mókuskerekében még így is könnyen kicsúszhatnak a szánkon olyan mondatok, amelyek a gyerek számára örömgyilkosságként hatnak.

1. „A Julikának a magatartása is 5-ös lett!”

Amikor a gyerek hazajön, boldogan mutatja a bizonyítványát, amiben rengeteg munkája van, ne vegyük észre benne a magatartás négyest, vagy hogy tavaly volt dicsérete irodalomból, idén pedig nincs.

2. „Az nem is úgy volt!”

Egyes örömgyilkosok folyton máshogy emlékeznek az eseményekre, mint mi, és általában sokkal negatívabbnak, vagy kevésbé érdekesnek tartják. Ne essünk ebbe a hibába, amikor a gyerekünk mesél valamit másoknak.

3. „Hát, nem tudom, nekem nem tűnik túl jónak.”

Lehet, hogy a gyerek rá van kattanva egy ideje egy új ételre, és nagy lelkesedéssel mondja nekünk, hogy próbáljuk ki. Bár nekünk lehet, hogy semmi extra, ezt azért ne dörgöljük az orra alá.

4. „Most komolyan? Ezért vagytok úgy oda?”

Akárcsak az előbbi esetben, a gyerek megint valami olyasmit mutat, ami neki és a korosztályának tetszik, fontos, mérvadó. Ne becsméreljük se az ő, se a baráti köre ízlését, még ha nekünk nem is az igazi.

5. „Na, sikerült már végre lefutni az iskolakört?”

Tipikus esete, amikor nem hiszünk a gyerekben. Nem hisszük el, hogy képes valamire, és a jövőre nézve sem hiszünk benne, hogy valaha képes lesz rá. A hozzáálláson is érdemes változtatni, de ilyen kérdéseket meg aztán végképp felesleges feltenni.

Ha elhagyta már ilyesmi a szánkat, ne ijedjünk meg, hiszen alkalmanként mindenki belefut. Másfelől viszont 

érdemes tudatosan odafigyelni rá, a rendszeres örömgyilkosokat pedig a saját életünkben is messziről elkerülni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra