5 tipp, hogy sötétedés után is biztonságban legyen a gyerek az utcán

Szülőként mindannyiunk fejében megfordul, hogy mi történne, ha a gyereket atrocitások érik valamelyik tömegközlekedési eszközön? Tudatos felkészüléssel azonban nemcsak a váratlan helyzetek kezelhetők eredményesen, de a megelőzésért is hatalmas lépést tehetnek a fiatalok és a szülők egyaránt.

A korai sötétedés miatt a fiatalok gyakran még sötétben indulnak haza különóráikról, vagy iskola utáni egyéb elfoglaltságaikról. Az elmúlt hetek eseményei kapcsán azonban ismét a figyelem középpontjába került a közösségi közlekedési eszközökön esetlegesen bekövetkező atrocitások kivédésének fontossága, ami a legtöbb tinédzserkorú lánynak, de sokszor még a fiúknak is hatalmas kihívást és teljes tanácstalanságot jelent. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő öt tippjének megfogadásával azonban a fiatalok helyesen tudják kezelni a felmerülő problémákat, és a szülők is megfelelően tudnak reagálni, illetve segíteni tudnak a nagyobb baj megelőzésében.

#1 Átlátható napirend

Rendkívül fontos, hogy pontosan ismerjük a gyerek napirendjét. Reggelente, indulás előtt érdemes egyeztetni, hogy iskola után milyen programjai vannak, ezek meddig tartanak, és azt is, hogy hogyan tervez hazajönni onnan. Ha egy barátjához megy át tanulni, vagy akár ott is alszik, minden esetben kérjük, hogy írja meg annak címét és telefonszámát.

#2 Figyelem

Tanítsuk meg a tinédzsernek, hogy az utcán folyamatosan figyelje a környezetét, így azonnal reagálni tud, ha valami furcsát lát. Magyarázzuk el neki, hogy inkább ne viseljen kapucnit és ne hallgasson zenét fülhallgatóval sem az utcán, sem pedig a közlekedési eszközön, hiszen így nemcsak a periférikus látását csökkenti, hanem a gyanús környezeti zajokra sem tud felfigyelni.

Ha nem érzi magát biztonságban, lépjen ki a helyzetből
Ha nem érzi magát biztonságban, lépjen ki a helyzetbőlwundervisuals / Getty Images Hungary

#3 Elérhetőség

Rendkívül fontos, hogy a gyerek telefonja mindig fel legyen töltve, hogy el tudjuk érni egymást szükség esetén. A szülők számára emellett ajánlott felírni néhány barátnak, osztálytársnak a telefonszámát, így ha valami miatt átmenetileg mégis elérhetetlenné válik a gyerek, kapcsolatba tudunk lépni vele. Szintén fontos, hogy a tini is tudja fejből néhány családtagja számát, így akár egy utcai telefonfülkéből, vagy egy barátja telefonjáról is tud jelentkezni. Közösen állítsuk be a telefonján gyorshívásfunkcióba az általános segélykérő számot, a 112-t, és tanítsuk meg neki, hogyan kell hatékonyan segítséget kérni, ha baj van.

#4 Segít a technika

Ma már a technika is segítségére van a szülőknek, hiszen számos olyan applikáció letölthető az okostelefonokra, amik valós időben mutatják meg, hogy a gyerek hol tartózkodik. Fontos azonban, hogy a programot a tinivel egyetértésben telepítsük. Tudatosítani kell benne, hogy nem lenyomozni akarjuk őt, hanem az app lehetőséget biztosít arra, hogy baj esetén azonnal tudjuk, hogy merre van, így a lehető leghamarabb a segítségére tudunk sietni.

#5 Fontosak a megérzések

A fiataloknak fontos az ösztöneikre hallgatni akkor, ha valaki számukra nem szimpatikus. Szülőként a feladatunk az, hogy megértessük velük, bármilyen helyzetből ki tudnak és ki is kell lépniük, ha az félelmet vagy bizonytalanságot kelt bennük. Az önvédelmi képzések hatalmas segítséget jelenthetnek ebben, hiszen a tinik nemcsak azt tanulják meg, hogyan tudnak kivédeni egy-egy váratlan helyzetet, hanem magabiztossá, bátrabbá is válnak. A pandémia miatt most nincs lehetőség csoportos önvédelmi edzésekre járni, de személyes vagy online tanácsadás során az egyedi körülményeknek és igényeknek megfelelő, a gyakorlatban is jól alkalmazható tippeket, praktikákat, hasznos információkat kaphatnak, amiket azonnal alkalmazni is tudnak majd.

Oszd meg másokkal is!
Mustra