Kipróbált egy online kihívást, a gépek tartották életben a 12 éves fiút

GettyImages-1216920860

Archie Battersbee valószínűleg nem akart semmi rosszat, viszont belebotlott a Blackout Challenge-be, és ki akarta próbálni azt. Az online kihívás következtében a fiú agyhalott lett, az őt kezelők pedig már többször lekapcsolták volna az őt életben tartó gépeket, ha szülei több, egymást követő erőfeszítést nem tesznek azért, hogy ez ne történjen meg. Az Archie életét meghosszabbító kezeléseket augusztus hatodikán állították le, a fiú pedig aznap meg is halt. Az online kihívások veszélyeiről soha nem volt időszerűbb beszélni, mint most.

Frissítve!

A brit sajtó az elmúlt napokban többek között Archie ügyétől hangos. A kétségbeesett szülők jó ideje tudták, hogy az orvosok le akarják kapcsolni fiukat az őt életben tartó eszközökről, az egészségügyi szakemberek mindvégig fenntartották érvelésüket, miszerint 

Archie érdekei azt diktálják, hogy tovább már ne tartsák mesterségesen életben.

Az orvosok, bár úgy vélték, ez a fiú legjobb érdekeivel ellenkezik, minimális ideig még meghosszabbították a kezelések idejét, amíg az angol jogrendszer minden egyes lépcsőfokát nem járták végig a szülők, ám a lehetőségek kedden elfogytak.

Fojtogatós kihívást hajtott végre

Hollie Dance, Archie édesanyja szerint a fiú, aki szenvedélyesen lelkesedett az életért, valószínűleg a Blackout Challenge teljesítése közben szenvedhetett visszafordíthatatlan agysérülést. Ez a kihívás már 2008-ban megjelent az interneten, de a tavalyi évben a TikTokon új életre kapott. 

Lényege, hogy a résztvevőktől azt követeli meg, addig tartsák vissza lélegzetüket, amíg el nem ájulnak.

Ezt tudatosan elég nehéz lenne végrehajtani, ezért kapta a fojtogatós kihívás nevet is ez a feladat: akár saját magad fojtogatásával is elérheted a „kívánt” hatást.

Vannak ártalmatlan kihívások is, de a Blackout Challenge nagyon veszélyes
Vannak ártalmatlan kihívások is, de a Blackout Challenge nagyon veszélyesportishead1 / Getty Images Hungary

Természetesen neked, felnőtteszeddel borzalmasan rossz ötletnek tűnik ez a kihívás, és nem is érted, miért venne benne részt gyermeked, de sose hidd, hogy ez attól függ, elég okos-e. Ok lehet a FOMO, azaz a félelem attól, hogy kimarad valamiből, de lehet, hogy vágyik az elismerésre a közösségi médiában, esetleg izgalmasnak tartja a veszélyt, vagy pedig örömét leli abban az adrenalinlöketben, amivel egy ilyen feladat teljesítése jár. Ezt az érzést te is ismerheted, amikor győztesként kerülsz ki egy nehéz helyzetből. A gyerekek játéknak vélik a kihívásokat, és nem, nem látják át, mi történhet.

Számtalan veszélyes online kihívás létezik

Ráadásul sok kihívás nem is veszélyes, ott volt például a magyar körökben is elterjedt jeges vödrös kihívás, melyben jótékony célra készültek a videók arról, ahogy a felhasználók magukra borítanak egy jókora vödör jéghideg vizet, majd közlik, hogy adakoztak a megjelölt célra.

Más kihívások ugyanakkor arra biztatnak, hogy mássz fel egy tejesrekeszekből rakott, ingatag piramis tetejére, égesd meg magad a fújós dezodor meggyújtott lángjával, tűnj el 48 órára mindenki elől, fogyassz drogot, vagy nyalj meg nyilvános közegben található tárgyakat, hátha elkapod a koronavírust. 

Te biztosan pontosan látod az összes kihívásban azok veszélyét, de a gyerekek, főként, ha ingerkereső, az izgalomért rajongó gyerekekről, kiskamaszokról, tinikről van szó, nincsenek ezzel ugyanígy – vagy épp annyira halhatatlannak és sebezhetetlennek érzik magukat, hogy fittyet hánynak a halálra is.

A baj csak az, hogy erről a halál nem tud – a Blackout Challenge ismert áldozatainak száma világszerte több tucatra rúg.

Pokoli helyzet egy szülőnek

Ha van gyermeked, nem nehéz beleképzelned magad most Hollie Dance helyzetébe. Archie szülei az utolsó pillanatig azért küzdöttek, hogy, ahogyan ők fogalmaztak, a lehető legtermészetesebb halált halhassa fiuk.

Természetesen közben mindvégig reménykedtek abban, hogy a visszafordíthatatlan mégis visszafordítható

– egy alkalommal azt kérték, azért hagyják az életet meghosszabbító gépekre kapcsolva a fiút, aki április hetedike óta agyhalott, mert megszorította édesanyja kezét. Arról is beszéltek, hogy véleményük szerint vannak olyan kezelési módok, amelyeket nem is fontoltak meg a doktorok, közte az őssejt bejuttatását a fiú szervezetébe. Nem lehet őket ezért vádolni, minden anya és apa szíve belefacsarodik a gondolatba is, hogy saját gyermekét ilyen állapotban láthatja egyszer.

Archie családja – középen a szülők – elment a végsőkig
Archie családja – középen a szülők – elment a végsőkigCarl Court / Getty Images Hungary

A szülők az angol legfelsőbb bíróságig mentek el fellebbezésekkel, bevonták az ENSZ szakértőit, és augusztus harmadikán reggel kilencig volt még arra idejük, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságánál is fellebbezzenek – ezzel kapcsolatosan ugyanakkor úgy érezték, kelepcébe csalták őket, mivel nincs már elég idejük arra, hogy a család ügyvédje összeállítsa a beadványt.

Végül minden hiába volt

Mégis sikerült összeállítaniuk az anyagot, az orvosok pedig úgy döntöttek, addig nem kapcsolják le a gépeket, míg a bíróság nem határoz ügyükben. 

Gyorsan megérkezett azonban innen is a válasz: a korábban egyhangúan meghozott döntésekbe nem akart beleszólni az emberjogi bizottság sem.

Közben japán és török orvosok azzal keresték meg a családot az édesanya elmondása szerint, hogy tudnának olyan kezelést biztosítani Archie részére, mely segítene abban, hogy állapota javulhasson. A szülők hospice-ba is vitték volna már fiukat, ám a kórház korábbi álláspontja az volt: amíg a folyamatban levő ügyek nem záródnak le, nem engedélyezik a fiú elszállítását. A legutolsó elutasítás után aztán arra kaptak lehetőséget, hogy a hospice-áthelyezést kérelmezzék fiuknak, ám ez a kérelem sem járt sikerrel. Az orvosok szerint ha Archie-t lekapcsolják a gépekről, szervei lassan, egymás után felmondják majd a szolgálatot - viszont átszállítása olyan állapotromlás kockázatát rejti, amely hatására akár bele is halhat az utazásba, így épp az nem teljesülne, ami mellett szülei érvelnek: hogy méltósággal, békében távozhasson e világból. Hiába lett volna a szülők elmondása szerint olyan hospice, amely fogadja őt, végül augusztus hatodikán lekapcsolták az őt életben tartó gépeket. Miután a lélegeztetőgépről is levették, még negyed órát élt.

Ezt tedd megelőzésképp

Az ügyből sokat tanulhatunk, és természetesen nagyon bonyolult orvosi, morális és egyéb kérdések is felmerülnek az eset kapcsán. Szülőként ugyanakkor a legfontosabb üzenet a következő: figyelj oda gyermeked internethasználatára. Szó szerint élet-halál kérdés lehet, hogy tudod-e, mivel tölti gyermeked idejét az interneten, és hogy arról veled is beszél-e. A következőket teheted annak érdekében, hogy a lehetőség szerint megakadályozd egy hasonló tragédia kialakulását otthonodban:

  • Beszélgessetek az internetes tevékenységeiről, légy mindig kész kérdéseire.
  • Tanítsd meg a tudatos internethasználatra: ne azt érezze, hogy a vállai fölött kémkedsz azzal kapcsolatosan, mit csinál, hanem tanítsd meg, hogy milyen veszélyek leselkednek rá, és ezeket hogyan fedezheti fel.
  • Minden felmerülő kihívást vitassatok meg: először is ő foglalja össze saját szavaival, mit kell a résztvevőknek tennie, és ennek milyen következményei lehetnek – a legrosszabb forgatókönyvet is beleértve.
  • Tartsátok be a megbeszélt képernyőidőt.
  • Biztasd arra, hogy felnőttől kérjen segítséget, ha nem érzi magát biztonságban az interneten.
  • Mutass példát – például azzal, hogy nem árasztod el az internetet róla készített videókkal.
  • Ha szülői felügyeletet használsz, azt okosan tedd, ne veszíts ezzel bizalmat! 

Mindezzel sokat teszel azért, hogy megóvd gyermekedet az interneten rá leselkedő veszélyektől, a kihívások után ugyanis még nem tudhatjuk, milyen veszélyforrás következhet még. Ha általánosságban magabiztosabb és kritikusabb internethasználót faragsz gyermekedből, azzal biztosan a javát szolgálod.

Oszd meg másokkal is!
Mustra