Ezeket a trükköket vesd be, ha kütyüfüggő lett a gyerek

GettyImages-1297762106

A túlzásba vitt képernyő előtt töltött idő nem csak a gyermek szemét károsítja, a fejlődő idegrendszerre is bizonyítottan rendkívül káros hatással van. Legyen szó kisgyerekről, kisiskolásról vagy kamaszról, a probléma sajnos egyre több gyereket érint. Íme, néhány tipp, amelyek segítségével könnyebben korlátozhatod az okoseszközök használati idejét.

Elhízás, szemszárazság, fejfájás, látásromlás, helytelen testtartás, alvás- és figyelemzavar – csak néhány tünet, amit a túlzásba vitt kütyühasználat okozhat. Az ideális az lenne, ha a gyerekeket iskoláskorukig elkerülnék az okoseszközök, de a mai világban ezt nem is olyan egyszerű kivitelezni – lásd a „Covid alatti home office rohangáló kisgyerekkel” problémakört. És ha mégis sikerült megvalósítani a kütyümentes oviskort, a járványhelyzet miatti lezárások és a digitális oktatás garantálta, hogy a gyerek valamilyen okoseszköz előtt töltse a nap jelentős részét.

A mindenre jó okostelefon

Nem nagy titok, hogy a 21. század gyerekeinek a kapcsolata a technológiával igen intenzív. A telefonon játszanak, netes tartalmakat néznek, különféle alkalmazásokon és közösségimédia-platformokon keresztül irányítják szociális életüket. Okoseszközt használhatnak stresszoldásra és unaloműzésre is. Bizonyos kor felett az iskolában is elvárás, hogy segítségül hívjanak egy-egy alkalmazást valamilyen beadandó dolgozat elkészítéséhez. A Pew Research Center jelentése szerint az Egyesült Államokban a tinédzserek 95%-a rendelkezik okostelefonnal, míg 45%-uk azt mondja, hogy „majdnem folyamatosan” online van. A mai tizenévesek intenzív nyomással néznek szembe. Nem könnyű feladat annak biztosítása, hogy a kütyühasználat ne okozzon komolyabb stresszt, sőt függőséget gyerekeink számára.

A szülő felelőssége, mennyi időt tölt a gyerek az okostelefonjával
A szülő felelőssége, mennyi időt tölt a gyerek az okostelefonjávalMaskot / Getty Images Hungary

Honnan tudjuk, mikor túl sok az okostelefonon töltött idő? 

Bár hivatalosan nincs okostelefonfüggőség-diagnózis, természetes, hogy a szülők elgondolkodnak azon, hogy vajon gyermekük okostelefonnal kapcsolatos látszólagos megszállottsága függőségnek minősül-e. Ezeket a kérdéseket válaszold meg, hogy kiderítsd, mennyire komoly a helyzet:

  • A gyerek dühös, ingerlékeny, szorongó vagy akár erőszakos lesz, amikor elveszed tőle a telefont, vagy nem használhatja azt?
  • Kihagyja vagy kerüli a társasági eseményeket, az iskolán kívüli tevékenységeket, hogy helyette okostelefonozzon?
  • Negatívan befolyásolja a gyermek higiéniáját, barátságait, családi kapcsolatait vagy tanulmányi eredményét az okostelefon-használat?
  • Az okostelefon használata zavarja az alvási rutinját?
  • Történt-e olyan jelentős változás az étkezési szokásaiban, amit mással nem lehet magyarázni?
  • Vannak-e olyan nagy hangulati változások, amelyeket mással nem lehet magyarázni?
  • A beszédtémák jelentős részét a telefonos alkalmazások, videójátékok adják?
Fontos, hogy milyen példát mutatunk a gyerekeknek
Fontos, hogy milyen példát mutatunk a gyerekeknekSally Anscombe / Getty Images Hungary

Ha több kérdésre is igen a válaszod, akkor érdemes korlátozni a gyerek kütyühasználatát

Bátorítsd arra, hogy rendszeresen tartson szünetet
K. David Epley, az Amerikai Szemészeti Akadémia professzora azt tanácsolja a szülőknek, hogy használjanak konyhai vagy okostelefon-időzítőt, hogy emlékeztessék a gyerekeket arra, itt az ideje egy kis szünetet tartani. Telefon, tablet esetében 20 percenként esedékes.

Korlátozd a képernyő előtt töltött időt mindennap
Fontos, hogy a kisiskolások és a serdülők ne töltsenek naponta egy-két óránál többet a képernyő előtt, figyelmeztet Tracie A. Barnett professzor, a montreali Armand Frappier INRS-intézet kutatója a Circulation folyóiratban megjelent tanulmányában. A szakember hozzáteszi, hogy sok gyerek túllépi ezeket az ajánlásokat, ezért a szülőknek kell figyelniük helyettük is. Ha nem akarja letenni a gyerek a telefont, akkor töltsünk le olyan alkalmazást, amely bizonyos idő után blokkolja a használatot, ha a szülő úgy kívánja.

Helyes szülői minta és szabályok bevezetése
Ha a gyerek azt látja, hogy mi sem bírunk ki 5 percnél többet kütyüzés nélkül, akkor hogyan várhatnánk el, hogy őt ne érdekelje? Azzal is segíthetünk gyermekeinknek lecsökkenteni a képernyő előtt töltött időt, ha példát mutatunk, és világos szabályokat állítunk fel mindenki számára otthon. 

Kütyümentes övezet
Hozzunk egyértelmű szabályokat, mikor és hol nemkívánatos a telefon. Például a családi étkezésekről tiltsuk ki a telefont, és ehhez mi, szülők, is tartsuk magunkat. A telefont, a tabletet és a laptopot ne vigye senki este a hálószobába, mivel kutatásokkal igazolható, hogy az ilyen eszközök rossz hatással vannak az alvás minőségére. Lefekvés előtt az egész család hagyja a telefont a nappaliban! 

Családi programokkal csökkentheted az okostelefonon lógást
Családi programokkal csökkentheted az okostelefonon lógástMarko Geber / Getty Images Hungary

Segíthetnek a közös családi programok

Családi kalandok
Játszóterezés a kisebbekkel, túrázás a nagyokkal, esetleg családi társasozás – mindegy, mit választotok, de olyan programmal helyettesítsétek az okoseszközöket, amiken együtt lehet a család, és valódi élményeket élhettek át, odafigyelve egymásra.

Beszélj nyíltan a képernyő előtt töltött idő előnyeiről és hátrányairól
A kiselőadások ritkán hoznak pozitív eredményt, de ha partnerként kezeled a tinédzsert, akkor élénk, érdekes párbeszéd alakulhat ki. Beszéljétek meg, hogyan hat ránk a túl sok képernyőidő fizikailag, érzelmileg és társadalmilag? Mit nyerhetünk az okostelefonunk felelősségteljes használatával?

Kérj segítséget!
Ha a gyermeked képtelen letenni a telefont minden erőfeszítésed ellenére is, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Segíthet a kognitív viselkedésterápia, valamint az egyéni terápia, ahol a gyermek felismerheti és feldolgozhatja azokat az érzéseket és tapasztalatokat, amelyek hozzájárultak a függőség kialakulásához. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra