Most kezdj el gyűjteni rá: miért ilyen drágák a nyári táborok?

GettyImages-495373616

Az óvodai vagy iskolai nyári szünet minden évben komoly gondot jelent a szülőknek. Két hét szabadságot kivehetnek ugyan, de ki vigyáz majd a gyerekre a fennmaradó kilencben?

Aki megteheti, mozgósítja a családtagokat, nagyszülőket, akik a legtöbb esetben örömmel várják hosszabb időre is az unokákat. Akit valamilyen okból nem tart meg a családi háló, az összefog a barátokkal, szomszédokkal, s így nyer pár hetet. Persze ott a napközis felügyelet, amit sok intézményben szinte egész nyárra biztosítanak, de ez azt jelenti, hogy a gyerek minden hétköznap ugyanúgy korán kel, összepakol, és becammog az egész évben látogatott intézménybe, majd ott próbálja jól érezni magát

Érthető, hogy szülőként kitágult pupillákkal nézegetjük a nyári táborokat, ahol újdonságok, kalandok várják a gyereket, s ha jól választunk, idegen nyelvet, sportot, új készségeket is tanulhat. Szinte nincs is olyan tematika, amire ne szerveznének valamit. A tavak és környékük kínálata gazdag, lehet úszni, supozni, vitorlázni, evezni, biciklizni, az erdőkben kalandtúrák, cserkész- és íjásztáborok, állatparkok várják az érdeklődőket, de angol és német nyelvet, képzőművészetet, programozást, színészetet, csillagászatot, főzést is tanulhatnak a csemeték. A lehetőségek határa szinte végtelen – bár így lenne a pénztárcánkkal is.

A nyári táborokhoz nincs fogható, kár, hogy ilyen drágák
A nyári táborokhoz nincs fogható, kár, hogy ilyen drágákStockPlanets / Getty Images Hungary

Mennyit költünk táborokra?

Csakhogy egy ötnapos, ottalvós tábor már 50-60 ezer forintunkba is fájhat, s az árak ennél gyakran magasabbak is. Minél több lehetőséget nyújt, minél szebb a helyszín, annál mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, a plafon 300 ezer forintnál áll meg. A legdrágább táborok vagy költséges sporthoz (vitorlázás, lovaglás), vagy a professzionális nyelvtanításhoz kapcsolódnak. A magyar szülők tavaly átlagosan 40 ezer forintot költöttek egy gyerek egyhetes napközis nyári élményére, de idén várhatóan ez az összeg emelkedni fog. 

Miért ilyen drága egyetlen hét?

Ugyanakkor a legtöbb családban már 40 ezer forint is rengeteg pénz, mindezért ráadásul csak a nyár egyetlen hetét tudják megoldani. Vajon elég ennyi élmény egy 9 hónapig az óvodában, iskolában aszalódó, járványhelyzettel, háborús stresszel megterhelt gyereknek a kikapcsolódásra? Aligha. Mégis nagyon nehéz kigazdálkodni akár csak még egyhétnyi örömet és felszabadult játékot. De miért kerülnek ennyibe a táborok? Több tényező is szerepet játszik. Az egyik a helyszín, ami minél jobban frekventált, minél kényelmesebb, annál drágább. Egy erdei házban nyilván olcsóbban szállásolják el emeletes ágyon a gyereket, mint egy Balaton-parti szállodában. A másik, ami megdobja a költségeket, az eszközhasználat. Minél több elővigyázatosságot, karbantartást, ápolást igényelnek, annál magasabbra kúsznak az árak – gondoljunk csak bele abba, mennyibe kerül egy ló vagy egy csúcskategóriás számítógép. A harmadik tényező maga a táboroztató csapat. Ha anyanyelvi szinten beszélik az adott idegen nyelvet, vagy más módon számítanak kiemelkedő szakembernek, akkor bizony az ő egyheti munkájukat is meg kell fizetnünk. Testvérek esetén általában minimális kedvezményt vehetünk csak igénybe, s akkor még nem beszéltünk az étkeztetésről. Minél olcsóbb egy tábor, annál valószínűbb, hogy csak ebédet biztosít, így vagy elcsomagolunk egyheti hideg élelmet, vagy még a reggelire és a vacsorára is zsebpénzt kell adnunk.

Gyakorlati tippek a táborozáshoz

Akármennyire is drágák a táborok, a szülők tolonganak a helyekért. Az előfoglalásokat a rátermettek már kora tavasszal elintézik, áprilistól már tömeges jelentkezések zajlanak, és szemfülesnek kell lenni, ha be szeretnénk jutni a kiválasztott táborba. Így már most érdemes körülnézni a különböző táborfigyelő oldalakon, és kiválasztani a nekünk tetszőt. Ha ismeretlen a hely, nem érdemes csakis az árat nézni, igyekezzünk tájékozódni, tapasztalt szülőktől kérdezni, körülnézni, mielőtt az első nap sírással vagy hazafuvarozással érne véget. Az egészségügyi szempontokra idén nyáron annyira nem kell figyelnünk, egy tábor sem teheti oltástól függővé a jelentkezést, ugyanakkor azt joggal várják el, hogy a megadott héten csakis egészséges csemete érkezzen hozzájuk. A költségeket természetesen a napközis lehetőség választásával csökkenthetjük, ám ez rögtön behatárolja a távolságot is. Némi segítséget nyújt, hogy sok helyen SZÉP-kártyával is fizethetünk. A spórolást egy átlagos magyar család így sem kerülheti el: jól tesszük, ha már most elkezdjük elkülöníteni a szükséges összeg részleteit, sőt, ha igazán odafigyelünk a pénzügyeinkre, már 2021-ben elkezdtük a gyűjtést.

A rászoruló gyerekeknek sajnos csak ritkán szerveznek nyári programokat, de mindenképpen érdemes rákérdezni a helyi hivatalban, a szociális munkásnál vagy az egyházaknál, alapítványoknál, hátha akad valamilyen lehetőség. Jellemzően a kisebb települések tudják egy-egy helyben lakó pedagógus segítségével megoldani a művelődési házban a napközis felügyeletet, de nagyobb városokban is találhatunk lehetőségeket. Az Erzsébet-tábor is kiváló élményt nyújt, a részletekről érdeklődni az iskolánál lehet.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra