Itt egy módszer, hogy izmosra gyúrd magad, és még pénzt is fizetnek érte

GettyImages-607653298

Lehet, hogy meglep, de idén nyáron azok a diákok keresnek a legjobban, akik fizikai munka vállalására is hajlandók, ráadásul a korábbi évekkel ellentétben azok, akik efféle feladatokat szívesen vállalnak, gyakorlatilag a nyár bármelyik szakaszában találhatnak maguknak munkalehetőséget.

Akár a 2700 forintos órabért is elérhetik azok a diákok, akik fizikai munkával szeretnék idén nyáron megkeresni a zsebpénzüket, fesztiváljegyük vagy nyaralásuk árát, netán az albérletre valót. Érdemes nyitottnak lenni ezekre a lehetőségekre is, ha valaki szeretné anyagilag a lehető legtöbbet kihozni a nyárból.

Álláslehetőség akad egész nyáron

Bár már július derekán járunk, idén nincsenek bajban azok sem, akik csak most eszmélnek azzal kapcsolatosan, hogy szeretnének diákmunkát vállalni.

„Most olyan a munkaerőpiaci helyzet, hogy aki akar dolgozni, az tud, bár nem biztos, hogy azt, amit eredetileg szeretne. Csak nekünk ötszáz nyitott pozíciónk van – korábban július közepére elfogytak a diákmunka-lehetőségek” – tudta meg a Dívány Lator Sándortól, a MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet igazgatóságának elnökétől.

Azok, akik nyitottak a fizikai munkára, átlagosan 2000 forint körüli órabérrel számolhatnak, 1500-2700 forint közt szór az elérhető bérezés. A 25 év alattiak ezt ráadásul nettóban kaphatják meg.

„Ehhez képest nincs tömeges jelentkezés: az 1500 forintos órabérrel járó irodai pozíciókra sokkal nagyobb a túljelentkezés” – osztotta meg velünk Lator Sándor.

A legtöbb diákmunkás irodába vágyik
A legtöbb diákmunkás irodába vágyikHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

Nem mindig kell előképzettség

A nyitott pozíciók közt vannak olyanok, amelyekhez szükség lehet valamilyen fokú előképzettségre, de olyanok is, amelyekhez nem.

„A fizikai és irodai munkákat érdemes kettéválasztani. A szellemi típusú munkák esetében a munkáltató dönti el, milyen munkakörre milyen diákot keres. Érdekes lehet, hogy milyen iskolába jár, hol tart tanulmányaiban, milyen előképzettsége van. Ezt szakmai önéletrajzzal és munkatapasztalatról szóló igazolással lehet bizonyítani” – mondta el az elnök, hozzátéve, ezután sokszor többkörös interjúztatás következik, ennek végén találják meg az ideális jelöltet.

Akik irodai munkát keresnek, azoknak tehát ezeket a papírokat lehet érdemes előkészítenie – a vendéglátásban dolgozóknak az egészségügyi kiskönyv lesz nélkülözhetetlen, 

a diákigazolvány azonban mindenki számára fontos, hiszen csak ennek birtokában vállalhatnak diákmunkát.

Lator Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy bár iskolalátogatási igazolással is vállalható diákmunka, ennek a dokumentumnak az érvényessége nyár közepén lejár, míg a diákigazolvány matricájával a következő félév közepéig lehet dolgozni.

A fiatalabbaknak megfelel a fizikai munka is

Az, hogy ki milyen típusú munkát keres, korosztályos kérdés a szakértő szerint.

„A középiskolások, gimnazisták inkább elmennek fizikai munkára, egy-másfél hónap alatt megkeresik a zsebpénzüket. A szellemi munkát az idősebb diákok keresik” – mondta Lator Sándor kérdésünkre. Abban is nagy a szórás, hogy mely diák mennyit dolgozik: van, aki havi 10, míg mások akár 150 órát is vállalnak.

„A cégek azt nem szeretik, ha valaki csak nagyon ritkán menne dolgozni: ők nehezen szokják meg a munkát, elfelejtik a tennivalókat. Általában heti 20 órától érdemes vállalni, kivéve, ha olyan ad hoc feladatokról van szó, mint egy kamionnyi rakomány lepakolása” – mondta le a MADS igazgatósági elnöke.

A szektorok tekintetében a gyorséttermi pozíciók, a raktározási munkák, a vendéglátásban betölthető állások és a SSC-központok lehetőségei a legnépszerűbbek.

 A legkülönlegesebb munkáknak a kognitív kísérletekben való részvétel lehetősége számít, valamint az ügyfélszolgálati munka olyan egzotikus nyelveken, mint a maláj vagy a filippínó.

A vendéglátásban folyamatosan van hely nyári munkára is
A vendéglátásban folyamatosan van hely nyári munkára isEms-Forster-Productions / Getty Images Hungary

Az iskolaszövetségek a diákok érdekeit is képviselik

A szakértő szerint mindenképp érdemes iskolaszövetkezeten keresztül megkeresni a munkát a diákok számára – 

egy ilyen szervezet érdekképviseletet is ellát, biztosíték arra, hogy az elvégzett munkát ki is fogják majd fizetni.

Ha bármi probléma lép fel, kivizsgálják a kérdést, és segítik a diákokat az olyan feladatok megoldásában is, mint az adókártya vagy az alkalmassági papír megszerzése. Itt bevezetik a diákokat a munkavállalói lét alapjaiba, valamint ha már van közös múltjuk a diákkal, segíteni tudnak neki személyre szabott ajánlatokkal is. Szép karriert is be lehet futni diákmunkás lehetőségből indulva: Lator Sándor azt is elmondta, előfordul olyan is, hogy a korábban általuk közvetített diák később a cég képviselőjeként veszi fel velük a kapcsolatot.

Kellenek a diákmunkások az éttermekbe is

A vendéglátóipar diákmunkaigényére külön is rákérdeztünk, hiszen ismert, hogy ezen iparág kóros humánerőforrás-problémákkal küzd.

„Itt van sok munkalehetőség, valóban,

nagyon sokan keresnek akár gyakorlattal nem rendelkező diákmunkásokat is. A nyitvatartáshoz ugyanakkor ebben a szektorban alkalmazkodni kell:

az is lehet, hogy tizenkét órán át talpon kell lenni” – fogalmazott Lator Sándor. Ehhez nagyságrendileg 2000 forintos órabér társul, így az irodai munkáknál jobb bérezésre számíthat az, aki hajlandó ebben a szektorban elhelyezkedni nyáron.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra