Kés, villa, olló, teló - gyerek kezébe nem való?

GettyImages-567304293

A gyermeknevelési trendek folyamatosan változnak, a különböző generációk számára is kifogyhatatlan beszédtéma, mi a jó a gyereknek. Van azonban egy olyan kérdés, amellyel napjaink kisgyermekes szülei szembesülnek először – azaz ha akarnak, se tudnak tanácsot kérni a nagyitól, ő vajon hogy csinálta. Ez a kérdés pedig nem más, mint hogy mikortól mobilozzon a gyerek?

Mivel szinte mindent okoseszközökön intézünk, és ezt akarva-akaratlanul a gyerekeink is látják, különösen nagy kihívás meghatározni, mikor és hogyan adjunk a gyerek kezébe mobiltelefont. „A mai óvodások közül a többség nézett már mesét mobilon, sőt a különböző telefonos játékok használata sem ritka a korosztályukban” – meséli Berner Gabriella óvodapedagógus. Ezt támasztja alá a Huawei Technologies Hungary 24–39 éves magyarországi szülők körében végzett felmérése is, mely szerint a 3 év alatti gyerekek fele, a 4 és 6 év közöttiek 90 százaléka, a 10 éven felüliek közül pedig már mindenki használ okoseszközöket. A tanulmány kitér arra is, hogy a szülők annak ellenére adják oda készülékeiket legkisebb gyerekeiknek is, hogy úgy gondolják, csak idősebb korban lenne érdemes megengedni számukra az okoseszközök használatát.

Amikor már a szülő is digitális bennszülöttként él

És akkor helyben is vagyunk: létezik egy általános gyakorlat, miszerint a gyerekek többsége már egészen kis korban kütyüt kap a kezébe, ezzel párhuzamosan pedig létezik egy általános vélekedés, miszerint ez nem helyes. Min alapszik ez? És vajon hol az igazság? Honnan tudjuk, mi a legjobb a gyereknek?

„Mesét nézni néha kell, hogy én is el tudjam végezni a házimunkát, egyebeket. Nálunk nincs tévé, a laptopon kívül csak telefonok vannak a házban, és ha a laptopon épp munka folyik, a telefon a gyerekek kezébe kerül. Mondanom sem kell, hogy babakoruk óta tudják kezelni. Még olvasni sem tudnak, de az alkalmazásokat, képeket, YouTube-ot gond nélkül megnyitják” – mondja Juli, a fiatal háromgyermekes anyuka.

Úgy tűnik tehát, valamilyen szinten elkerülhetetlen a gyerekek egészen korai találkozása a mobillal, okoseszközökkel.

Különösen, hogy a szülők tartalomfogyasztási szokásai is szorosan ezekhez kapcsolódnak. Tévézés helyett netflixeznek, újság helyett online híroldalakat olvasnak, sokszor mobilon. Kézenfekvőnek tűnik tehát a gyerek kezébe is mobilt adni.

GettyImages-1296484195

Persze vannak olyanok is, akik kifejezetten érzékenyek erre a témára, és tudatossággal, önfegyelemmel közelítenek hozzá. „Nálunk a lakásban bármilyen képernyő csak akkor kerülhet elő, amikor a gyerekek már alszanak. Amit telefonon, laptopon kell intézni, este intézzük, illetve napközben, amikor mi munkában, a gyerekek pedig Waldorf-oviban és suliban vannak. Tudatosan tartjuk távol őket tőle a családi életünkben, szeretnénk, ha az valóban az együtt töltött minőségi időről szólna” – meséli Anna.

A mérték itt is érték

„Azt gondolom, ezt a kérdést nem lehet nagyon egyszerűen megközelíteni – véli Berner Gabriella. – Nem feltétlenül az a célravezető, ha egy kisgyerek egyáltalán nem találkozik okostelefonnal. Azt viszont számos kutatás bebizonyította már, hogy a túl korai, 3–4 éves kor alatti találkozás rossz hatással van az idegrendszerre. Később pedig az a veszély fenyeget, hogy a telefon a könnyebb út a szülőnek, mert így egyedül is elvan a gyerek, holott óvodáskorban mind az egyéni, mind a közösségben történő játékot meg kell tanulnia.” Az óvodapedagógus úgy gondolja, ebben az életkorban már a mértéken és a szabályokon van a hangsúly. Nem katasztrófa, ha a gyerek néha megnéz egy mesét a mobilon, esetleg kipróbál néhány online logikai játékot, ha mellette sokat van szabad levegőn, futkározik, hintázik, focizik a társaival, és társasjátékozik, kirándul a szüleivel. 

„A mobilozás így nem a valós élmények helyett, hanem azok mellett van.

Fontos azonban, hogy mindig előre meghatározzuk, mennyi időt mobilozhat a gyerek, és azt be is tartassuk” – magyarázza. Javasolja még, hogy telefon helyett nagyobb képernyőt, például tabletet adjunk a gyereknek, és az eszköz használata ne legyen napi szintű, hetente maximum 3-4 alkalom.

Ehhez kapcsolódó ajánlásokat határozott meg a Kanadai Gyermekgyógyászati Társaság (CPS) is, amely javasolja, hogy a szülők a gyerekkel közösen nézzenek mesét az okoseszközökön, így összekapcsolhatják a látottakat a való élettel, valamint aktívan kontrollálják a gyerek mobilon végzett tevékenységeit, és kombinálják a képernyő használatát a kreatív vagy aktív játékkal.

GettyImages-1296484164 (1)

Tudatos szülő – tudatos gyerek

A kanadai gyermekgyógyászok szerint a 2 éves kor az a kor, amely alatt a gyereknek semmilyen képernyő nem ajánlott, 2 és 5 éves kor között pedig javasolják, hogy korlátozzuk az okoseszközök rutinszerű vagy rendszeres használatát napi 1 óránál kevesebb időtartamra.

A Huawei kutatása alapján a megkérdezett magyar szülők kétharmada ideális esetben a 3 évesnél kisebb gyerekeket napi fél óránál kevesebbet, a 4–6 éveseket fél-1 órát, a 7–10 éveseket 1 órát engedné telefonozni. Egy német gyerekpszichológus, Julia von Weiler szerint viszont 14 éves kor alatt egyáltalán nem lenne szabad a gyerek kezébe mobilt adni az interneten folyamatosan rájuk leselkedő veszélyek miatt – de ezt sok más szakember már túlzásnak tartja.

Tény, hogy a kisgyerekek, minél kisebbek, annál fokozottabban ki vannak téve a digitális világ veszélyeinek, mind mentálisan, mind fizikailag. Ugyanakkor nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy bizony minden családban előfordulnak olyan helyzetek, amikor a szülőnek nincs lehetősége aktív foglalkozással lekötni a gyerekét, és ilyenkor manapság már nem a tévémaci, sokkal inkább az okoseszközök adta lehetőségek állnak rendelkezésre.

A kulcs az arányérzékben és a szülői kontrollban lehet:

2–3 éves kor alatt lehetőleg ne adjunk mobilt a gyerek kezébe, később pedig fokozatosan, a szülő által felügyelve, szabályokat felállítva. Így iskoláskorára talán ő is tudatos felhasználóvá válik, és tisztában lesz a mobilozás veszélyeivel és hátrányaival egyaránt.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra