Ebben a házban már szexelni sem lehet nyugodtan? 5 mítosz a szexről a szülővé válás után

A szülés utáni szexszel kapcsolatos mítoszok könnyen terjednek és jó gyorsan be is épülnek az emberek tudatába. Sokan azt gondolják, hogy az első gyermek megszületése után a szülők ritkán szexelnek, vagy akár teljesen száműzik a hálószobából a szerelmeskedést.

Népszerű tévhit az is, hogy ha véletlenül vagytok annyira szerencsések, hogy találtok egy kis időt egymásra, az aktus valamiért állandóan megszakad, ami aztán elveszi azt a kevés meglevő hajlandóságot is, ez pedig frusztrációhoz, haraghoz, könnyekhez, majd egy elég szomorú időszakhoz vezet.

Lehet, hogy néhány ilyen hiedelem népszerű, de az igazság elég sokszor köszönőviszonyban sincs ezekkel. Itt az ideje végleg a polcra tenni ezeket.

A szex szükséges a szülők számára

Noha fantasztikus dolog, ha jó köztetek a szex, a kutatások azt mutatják, hogy valójában nem a nemi szervek egyesülése a felelős a közelség és az összetartozás érzéséért. Valójában ezek a kapcsolódási érzések kevésbé a szexről, inkább az erotikáról szólnak.

Jó, de mi a különbség? Esther Perel pszichoterapeuta, az emberi kapcsolatok dinamikájának egyik legkiválóbb szakértője a Fatherlynek megjegyzi, hogy az erotika az újdonságról, a kíváncsiságról, az érintésről és a játékosságról szól, nem pedig a zökkenőmentességről. Amikor a párok ugyanazzal a megfontoltsággal, érdeklődéssel és újdonsággal közelítenek egymáshoz, mint általában a gyerekeikhez, valahogy megváltozik a viszonyuk, és sikerül felkelteni a másik érdeklődését, annak gyakran a szex az eredménye. És természetesen a jobb minőségű szex is. Ez csak egy bónusz, de hajrá!

Megöli a vágyat, ha gyereked van 

A gyerek születése után nyilvánvalóan már semmi nem lesz a régi, azonban tudnotok kell, hogy ez nem feltétlenül tart örökké. Igen, a gyerekvállalás megváltoztatja a dolgokat, de ez nem azt jelenti, hogy mindennek rosszabbra kell fordulnia. 

A Georgia State University kutatói azt találták, hogy azok a szülők nagyobb szexuális elégedettségről számoltak be és boldogabbnak érezték magukat kapcsolataikban, akik egyenlően osztották meg a szülői feladatokat. Ez azt sugallja, hogy ha néha az apa is vigyáz a gyerekre, valószínűleg majd úgy érzi, hogy a dolgok jobban mennek az ágyban.

GettyImages-1334255879
valentinrussanov / Getty Images Hungary

Lehetetlen időt találni a szexre, ha gyereked van 

A gyerekek miatt megváltozik életritmusunk, ez tény. Ha a szülők mégis arra vetemednének, hogy időt találjanak arra, hogy csak két percig ne a gyerekkel kelljen foglalkozni, elég kevés félórás lyukat fognak találni arra, hogy magukkal foglalkozzanak, azonban ez néhány egyszerű trükkel könnyen áthidalható.

Lehet, hogy első blikkre nem tűnik valami szexinek előre eltervezni a szexet, de néha nincs más választás – és egyébként nem azért, de van az az elkeseredés. Azonban, mint a legtöbb dolog az életben, a kulcs a jó időgazdálkodásban rejlik. 

Minél több, annál jobb

Ez attól függ, hogy mit is jelent pontosan a „több”. Ha egyáltalán nem, vagy csak havonta egyszer jut időtök a szexre, akkor valóban igaz a mondás, a „több” jobb is lenne. A kutatások azonban azt sugallják, hogy a több nem mindig jobb.

A Torontói Egyetem kutatói többgyermekes házaspárokat figyeltek meg, hogy megpróbálják megérteni, hogyan kapcsolódik a szex a boldogsághoz, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok a szülők, akik szexeltek, boldogabbak voltak, mint azok, akik nem. Meglepő volt azonban az a megállapítás, hogy azok a párok, akik hetente négyszer szexeltek, semmivel sem voltak boldogabbak, mint azok, akik csak hetente egyszer szexelnek. 

Traumatizálódnak a gyerekek, akik látják szexelni a szüleiket

A szülők szexuális kapcsolatának egyik akadálya az a hiedelem, hogy a gyermek elméje összeomlik, ha véletlenül betéved egy kedves kis aktus közepébe. Bárhogy is, a balesetek megtörténnek, de mindenki jobban jár, ha az első reakció nem a pánik.

Deborah Roffman szexszakértő néhány tanáccsal szolgál azoknak, akik elfelejtették – vagy csak a vágy hevében elmaradt – bezárni az ajtót, és rájuk nyitott a hálóban a gyerek. Először is, hagyd abba, amit éppen csináltál, és ne drámázz. Másodszor, tudnod kell, hogy a gyerek nem igazán tudja, hogy ti éppen mit csináltatok, szóval az a legegyszerűbb, ha a gyermek arcán látott reakció alapján válaszoltok.

Végül azt javasolja, ha színt kell vallani, ne hazudjatok arról, hogy mi történt. Próbáld meg az ő szintjén elmagyarázni neki, hogy mi történt, hiszen ez a szexről szóló folyamatos beszélgetés kezdete is lehet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra