Veszélyesek lehetnek: 5 dolog, amit távol kéne tartanod a sütőtől

GettyImages-1170153519

Van, amelyik tűzveszélyes lehet, és olyan is, amelyből káros vegyi anyagok szabadulhatnak fel, ezért egyiket sem szabad a sütőben használni.

Ha nem rendelkezel beható konyhai ismeretekkel, gondot okozhat eldönteni, hogy melyek azok az anyagok, eszközök, amelyek képesek elviselni a sütőben uralkodó magas hőmérsékletet. Gyakran felmerül például, hogy mi a különbség a zsírpapír és pergamenpapír között, és melyiket lehet sütésre használni. Cikkünkben egyebek mellett ezt is tisztázzuk.

1. Zsírpapír

A zsírpapír lényegében egy vékony paraffin viaszréteggel bevont papírtekercs, ami tapadásmentes és vízálló felületű, de nem hőálló, ezért Taste of Home tesztcsapata nem ajánlja, hogy a sütőben használd. Hasonló álláspontot képvisel az Ízes élet is, amely szerint a pluszréteg ettől megolvadhat, és füsttel boríthatja be a konyhát. Ha ugyan csak rövid ideig, alacsony hőfokon sütsz vele, akkor elméletileg nem lesz baja, de jobb, ha nem kockáztatsz.

A viaszos zsírpapír megolvadhat, ezért nem tanácsos a sütőben használni
A viaszos zsírpapír megolvadhat, ezért nem tanácsos a sütőben használniRobert Knapp / Getty Images Hungary

2. Papírtányérok

Néhány forrás azt állítja, hogy a papírtányérok biztonsággal használhatók a sütőben, mindaddig, amíg nincsenek műanyag bevonattal ellátva, ám józan paraszti ésszel is belátható, hogy ez így is nagyon rossz ötlet. „Még ha nem is szabadulnak fel belőlük káros vegyi anyagok, akkor is bármikor lángra kaphatnak” – mutatott rá a legnyilvánvalóbb veszélyre Shannon Norris élelmiszerstylist. Ugyanez érvényes a papírból készült elviteles dobozokra és a papírtörlőkre is.

3. Edényfogók és sütőkesztyűk

Ennek megint csak egyértelműnek kéne lennie. Bár a sütőkesztyűket és edényfogókat úgy tervezik, hogy bizonyos hőmérsékletig hőállóak legyenek, véletlenül sem szabad a sütőben hagyni őket. Ez azért is veszélyes, mert szintetikus szálakat tartalmazhatnak, amelyek éghetőek lehetnek.

Szándékosan nyilván nem tennéd, de a sütőkesztyűt véletlenül se felejtsd a sütőben, mert tüzet okozhat
Szándékosan nyilván nem tennéd, de a sütőkesztyűt véletlenül se felejtsd a sütőben, mert tüzet okozhatshirosuna-m / Getty Images Hungary

4. Műanyagok

A műanyagok az egészségre káros vegyi anyagokat tartalmaznak, így még ha nem is olvadnak meg, vegyszerek szivároghatnak belőlük az ételbe. De mi van azokkal a mirelit készételekkel, amelyek műanyag csomagolásban kaphatók, mint például a gyorsfagyasztott lasagne? Ezeknél mindig ellenőrizd a címkén, hogy a gyártó milyen elkészítési módot javasol. Van, amelyikről csak a külső fóliát kell eltávolítani, de ezután a csomagolásában süthető készre a sütőben. Fontos azonban tudni, hogy a sütőben használható műanyagot csak egyszeri használatra szánják, tehát később nem lehet újból felhasználni őket.

5. Egyes üvegedények

Bizonyára te is találkoztál már üvegből készült sütőedénnyel, ám ez nem jelenti azt, hogy bármilyen üvegedényt be lehet tenni a sütőbe. Használatuk előtt ezért mindenképp ellenőrizd, hogy sütőbiztosak-e. Ha igen, akkor már csak arra kell ügyelned, hogy a kiszemelt sütőedény ne legyen sérült vagy törött, mert a hőmérséklet-változás hatására szétrepedhet.

A kivétel: pergamenpapír

A pergamenpapír (illetve a sütőpapír) az egyetlen kivétel a „papírnak nincs helye a sütőben” szabály alól. Ezt a tapadásmentes, zsír- és nedvességálló papírfajtát szilikonnak kezelik, és kifejezetten a sütőben való használatra szánják, így nincs miért tartanod tőle. És mi a helyzet a sokoldalú konyhai eszköznek számító alufóliával? Erről alábbi cikkünkből tájékozódhatsz: 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra