Nem bába, nem szülész, mégis segít: mit csinál pontosan egy dúla?

Mindannyian harmonikus szülést szeretnénk átélni. Nem véletlenül írunk szülési tervet, fogadjuk fel pont azt az orvost, szülésznőt. Sokan mégis arról számolnak be, hogy nem tudták irányítani a körülöttük folyó történéseket, vagy épp erős félelmet éreztek. Miben más ehhez képest a dúlás szülés?

Pontosan azzal sem vagyunk tisztában, kinek is kéne figyelnie ránk a kórházban. Az orvos a szülés biológiai folyamatával foglalkozik, de egy komplikációmentes hüvelyi szülésnél alig látjuk. A szülésznő már többet van velünk, de ő sincs feltétlenül tisztában a körülményeinkkel, a terhességünk lefolyásával, és nem segít a gyermekágyas időszakban sem. Leterheli az adminisztráció és az is, hogy egyidejűleg akár több nő vajúdásánál és szülésénél is jelen kell lennie. Egyetlen olyan szereplő lehet a történetben, aki végigkíséri a várandósságot, a szülést és az azt követő heteket, hónapokat is: ő a dúla. Nem tévesztendő össze a bábával, aki szülésznőként jellemzően az otthon szüléseket kíséri, illetve vannak olyan kórházak, ahol így nevezik a szülésznőket is. A dúla nem rendelkezik egészségügyi szakképesítéssel, az orvosok, kórházak egy része pedig a hiedelmek miatt nem is érti pontosan, minek van ott, mi a szerepe. Ezért is örültem annyira, amikor beszélgetni tudtam Lénárd Orsi dúlával, aki maga is háromgyerekes édesanya. Számára rendkívül fontos, hogy a párok már a szülés előtt tisztában legyenek a biológiai, jogi és lelki folyamatokkal, lehetőségekkel. 

Sokan úgy gondolják, hogy a szülésfelkészítő tanfolyam felesleges. A kórházba érve abban reménykednek, hogy majd csak úgy átesnek a dolgon, átadják a kontrollt, mondván, úgyis csak az orvos ért ehhez a folyamathoz. Tényleg így lenne?

Alapvető, hogy az anyák és az apák is tisztában legyenek a várandósság, a gyermekágyi időszak és a szülés körülményeivel, és jól informált döntéseket hozhassanak minden őket vagy a kisbabájukat érintő kérdésben. Ehhez elengedhetetlen, hogy az adott történés minden apró szegmensét, irányát körbejárják és megértsék. Nyilván nem lesznek a tanfolyamtól sem orvosok, sem egészségügyi végzettségűek, de kell, hogy legyen rálátásuk arra, mi történik az anyával és a kisbabával. Így magabiztosabbak lesznek, nagymértékben csökkenhetnek a félelmeik, a pozitív szülésélmény pedig visszahat az egész családra, a baba egészségére, a pár későbbi szexuális életére, és még sorolhatnánk. Az egészségügyi törvény szerint a szülésznőnek vagy az orvosnak fel kell világosítani a szülőket minden beavatkozás előtt, de ez idő- és energiahiány miatt gyakran nem valósul meg teljes körűen. Ha az anya helyett döntenek, vagy beavatkozásokat végeznek a tudta és a beleegyezése nélkül, abból traumatikus szülésélmény lehet. A felkészülés mellett fontos, hogy a szülők tisztában legyenek az egészségügyi törvény által biztosított jogaikkal is.

A szülésfelkészítő tanfolyam egy részlete
A szülésfelkészítő tanfolyam egy részleteTrosztel Adrienn / BabaKukk Születésfotó

Ahhoz, hogy olyan orvosom, szülésznőm legyen, aki partnerként viszonyul hozzám, fel kell őket fogadnom. S még ekkor is megtörténhet, hogy úgy érzem, nem az én érdekeimet képviselik. Dúlaként ti tudtok ebben segíteni a szülőszobán?

Az ideális állapot az, ha az édesapa nem kísérőként, hanem teljes jogú családtagként van jelen a szülésnél. Ilyenkor az édesanya mellett a dúla is ott lehet. Számomra az is fontos, hogy elsősorban ne az apa helyett legyek jelen, hanem vele együtt kísérjem, támogassam a szülő nőt. És persze az apának is jól jöhet időnként a támogatás. Ahogy a magyar nyelv szépen kifejezi, ő is szülő, a vajúdás aktív részese, szüksége lehet megnyugtatásra, információra. A szülésnél informális támogatást adhatok dúlaként, de sosem befolyásolom a szülő nőt. Az anya vagy az apa kérdésére elmondhatom a választási lehetőségeket, de a döntés mindenképp az ő kezükben van. A szülés alatti lelki támogatás legalább ilyen fontos. A várandósság hónapjaiban kialakul a kapcsolat és a bizalom a szülők és köztem, a dúlájuk között. Ez adja azután a szülőszobán a támogatás erejét. Dúlaként – jól ismerve a szülés szakaszait és természetét – mindent megteszek azért, hogy az édesanya testileg és lelkileg is a lehető legjobban érezze magát: borogatok, masszírozok, illóolajokat használok és testhelyzeteket ajánlok. Ha kell, átsegítem őt az esetleges holtpontokon is. Szükség szerint segítem a kommunikációt is a család és a kórházi személyzet között.

Lénárd Orsi dúla gyermekágyas látogatáson
Lénárd Orsi dúla gyermekágyas látogatásonsaját / saját

Mit szólnak ehhez az orvosok? El tudom képzelni, hogy vannak köztük olyanok, akik nem örülnek egy ilyen segítő jelenlétének. 

Ez így van. Vannak olyan szülésznők és orvosok, akikkel jó a kapcsolatunk, de akadnak köztük nem igazán dúlapártiak is. Az is előfordult már, hogy a kezdetben kételkedő szülészorvos a szülést követően odalépett hozzám, és megköszönte az együttműködést és amit a vajúdás óráiban a szülőszobán a családért tettem. A szülés ugyanis csapatmunka, mindenkinek megvan a maga szerepe. A dúláé az, hogy jelen legyen, támogatást nyújtson fizikailag és lelkileg, és természetesen nem az, hogy beleszóljon a szülésbe. Képzett és kompetens dúlaként ismerem a saját határaimat, kompetenciáimat, nem akarok túllépni ezeken, és sosem döntök a szülők helyett. Hiszek a kommunikációban, a párbeszédben, az önfejlesztésben, abban, hogy sokat tudunk egymástól tanulni.

No de mi történik akkor, ha vitás helyzet áll fenn? Mondjuk az anyuka nem akar gátmetszést, és ezt a te segítségeddel hozza az orvos tudomására? Aki erre azt mondja, hogy márpedig szükség van gátmetszésre. Nem te leszel az, akin a feszültség lecsapódik?

A szülőkkel még a felkészülés idején, jóval a szülés előtt tisztázzuk, hogy a dúla ilyenformán nem állhat ki az ő érdekében. Az apa odaállhat az orvos elé, és mondhatja, hogy a párjánál ne legyen gátmetszés, a dúla nem, mert ez nem az ő szerepköre és kompetenciája, ráadásul ő nem is hozzátartozó. A dúla annyit tehet, hogy emlékezteti az orvost az édesanya előzetes, szüléssel kapcsolatos kéréseire.

Lénárd Orsi dúla egy kismamával, Eszterrel
Lénárd Orsi dúla egy kismamával, EszterrelTrosztel Adrienn / BabaKukk Születésfotó

Mit gondolsz, mennyire medikalizált ma egy szülés?

Eléggé. Kevés olyan kórház van, amelyben főképp a nemzetközi evidenciák mentén dolgoznak. A technokrata vagy medikalizált modell jellemző a hazai szülészetek nagy részére, de szerencsére vannak haladóbb szemléletű helyek is országszerte. Mi dúlaként holisztikus szemléletet képviselünk. Igyekszünk a nőket, családokat teljes egészükben, tágabb összefüggéseikben, környezetükkel együtt megismerni, és a testi történések mellett figyelünk a lélekre is. 

Milyen az ideális szülés egy dúla szemével?

Nekem nincsenek és nem is lehetnek elvárásaim senki szülésével kapcsolatban. A számomra ideális szülést a saját szüléseim kapcsán valósíthattam meg. Az általam felkészített vagy kísért családok vajúdását és szülését nem én gondolom át és tervezem meg. Számomra az az ideális szülés, ha meg tudnak valósulni a szülők szüléssel kapcsolatos elképzelései és vágyai, illetve ha a kisbaba szempontjait is maximálisan figyelembe veszik. Ha a szülőknek szép szülés-, a kisbabának pedig szép születésélménye lehet. Ezért dolgozom, nekik igyekszem én is a legtöbbet, legjobbat nyújtani szülésfelkészítőként és dúlaként.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra