Gusztustalan, tönkreteszi a kerted, és lehet kék színű is: mi az?

GettyImages-1332112995 (1)

Felvettem a legvastagabb munkáskesztyűt, amit csak találtam, fogtam egy kiszuperált vödröt, és nekiindultam a kihívásnak. Még csak az előkertig jutottam, amikor a vödör már tele volt ruganyos meztelencsigákkal, testük recéit még a munkáskesztyű szövetén keresztül is érezni véltem.

– Anya, mi nyálazott ide? – kérdezte a kertben a kisfiam, miközben meztelen nagylábujjával éppen az összetéveszthetetlen nyomot piszkálgatta az ösvényen. – Csiga. – Házas csiga? – Nem, meztelen – feleltem, és ösztönösen körbenéztem, hogy megtalálom-e a „bűnöst” vagy bűnösöket, akikkel immár ötödik éve folytatjuk a meglehetősen kilátástalannak tűnő harcot. Mondanom sem kell, ők állnak nyerésre – bár idén, amikor feladtuk, hogy a kertben a füvön kívül bármi megteremjen, mintha kevesebben lennének.

A meztelencsigának több fajtája van, nálunk ebből kettő fordul elő: a fekete (szaknyelven Nagy meztelencsiga, (Limax maximus) és a narancssárga, amit spanyolnak is mondanak (Arion lusitanicus). Főleg ez utóbbival gyűlt meg a bajunk, végső elkeseredésemben már spanyolul is próbáltam rávenni, hogy tűnjön el a kertünkből, de vagy süket, vagy nem ért spanyolul. Sokáig azt hittem, hogy vérehulló fecskefűvel táplálkozik, onnan ered a szép színe, de ez teljességgel téves elképzelés: akármit is evett, a színe ugyanolyan bizalomgerjesztően fosbarna maradt. És a legkevésbé sem a vérehulló fecskefüvet szeretik, erről biztosíthatok mindenkit.

Úgy tűnik, ő nem undorodik tőle
Úgy tűnik, ő nem undorodik tőlePeter Cade / Getty Images Hungary

Mit tehetünk a meztelencsiga ellen?

A mi kertünk itt, Budapest északi peremén tehát jól el van látva mind a kétféle meztelencsigával. Először azt hittük, azért, mert árnyékos, de amikor a fák száma megcsappant, lett viszont zöld gyep és veteményeskert (erről még majd szólok az alábbiakban), a csigák száma nemhogy csökkent volna, még nőtt is. Amikor még megvolt az az illúzióm, hogy majd lesz rendes veteményesem, ahol forró nyári hajnalokon boldogan tartom a locsolótömlőt, majd szedek a harmatos cukkiniből és friss paradicsomból, hogy aztán egy igazi olasz frittatát tálaljak a családnak reggelire, nos, amikor még hittem, hogy lesz minderre időm, boldogan vágtam bele a kertészkedésbe. Bokros (hogy stílszerű legyek) teendőim mellett azonban ebből az idén már semmi nem valósult meg. A kisfiam ásott a közepébe egy akkora gödröt, hogy egy kutyának is becsületére válna, a maradékot pedig benőtte a gaz.

Szeretik a paradicsomot is
Szeretik a paradicsomot isneil bowman / Getty Images Hungary

A kertészkedés nehézségei

Az első évben mindenfélét ültettem: borsót, paradicsomot, paprikát, zöldbabot, cukkinit. Időnként ki is gyomláltam, bár úgy tűnt, hogy amíg én kihúzok egy szál gazt, két másik nő a helyére. De még ezt is elviseltem volna a csodás termésért cserébe, de a nagy gonddal öntözgetett zsenge zöldborsó, még mielőtt a fazékba került volna, a szájszervüket szorgosan mozgató csupasz csigák nedvező testének tápláléka lett. Húsz szem borsó, ha maradt az asztalra, ebből azért nem lesz zöldborsóleves, gondoltam, és gondoskodó figyelmemet a karalábék felé fordítottam. De hamarosan a karalábéleveleken is öklömnyi lyukak tátongtak, arról nem beszélve, hogy volt olyan növény, aminek csak levele volt, karalábéja nem. (Kertészkedésünk „legnagyobb” sikere mindazonáltal nem ez, hanem az édesburgonya volt: a gumó kisebb lett, amikor kiástuk, mint amikor elültettük.) A paradicsomot is nagyon szerették a csigák, zölden, sárgán és pirosan is, nem számított, hogy koktél-e vagy San Marzano: valahányszor lehullott egy paradicsom, mire felvettem volna, már egy meztelencsiga tekeredett ki belőle.

Poloska a gyerek szájában

Itt valamit tenni kell, adtam ki az ukázt a férjemnek. Elmentünk a kertészetbe, ahonnan mindjárt két harci eszközzel tértünk haza. Valamilyen, a földre kiszórandó granulátum, és egy tenyérnyi, ufószerű dobozka, rajta lyukakkal, amibe, ha belemegy a csiga, állítólag nem jön ki többet. Miután hazaértünk, rájöttünk, hogy a granulátumot nem lenne szerencsés kiszórni a kertbe, mivel az egyik gyerek éppen abban a korszakában van, amikor mindent, de értsd: mindent a szájába vesz és megrág. Tusfürdőt, homokot, száraz levelet éppúgy, mint poloskát.

Egyszer egy zöld poloskát szedtem ki a szájából, de nem panaszkodott, hogy éretlen, ellenben én félóráig mostam a fogát, hogy meg tudjak maradni mellette.

Maradt tehát a titokzatos ufó. Az interneten olvastam, hogy a csigák szeretik a sört, így gondoltam, összekombinálom a két tuti módszert: sört töltök az ufóba, így aztán biztosan belefulladnak a dögök, nekem pedig lesz karalábém. Az ám, de milyen sört? Csak néhány üveg kézműves méregdrága sör volt itthon, azt meg sajnáltuk volna a gyűlölt csigáknak adni. A sarki boltban megvettük hát a legolcsóbbat, a csapdát kihelyeztem a kert azon pontjára, ahol érzésem szerint a legtöbb jószág tanyázott, aztán vártunk. A sört néha utántöltöttem, de hiába: amikor napok múltán belenéztünk a csapdába, egyetlen csigát sem találtunk benne. A sör elpárolgott (vagy a csigák megitták, és volt néhány jó estéjük, nem tudom), de ismét új módszerek után kellett nézni.

Az internet még egy tuti módszert ajánlott: vegyünk indiai futókacsát, az majd úgy eszi a pucér csigát, mint a nokedlit. A szomszédságban is megtalálhatták ezt a tippet, mert esténként „gágogását hallom józan ludaknak”, hogy Adyt idézzem. Gondoltam rá, hogy kölcsönkérem a kacsákat, hátha kedvet kapnak a sok finom meztelencsigához, de erre végül nem került sor, mert kicsit összebalhéztunk azon, hogy mindig akkor kell permetezniük, amikor mi esténként a gyerekeket „legeltetjük” a kertben.

Indiai futókacsák
Indiai futókacsákWikimedia Commons

A működő módszer

Körbekérdeztem a rokonokat és az ismerősöket is. Ajánlották az összetört tojáshéjat, de némi számolgatás után kiderült, hogy egy évig gyűjtögethetném, mire legalább a veteményes köré húzhatnék egy vékonyka vonalat tojáshéjból. Ehelyett fehér kaviccsal szórtam körbe, de azon is gátlástalanul átmásztak. Anyósom a kézi módszert ajánlotta: összeszedni, bezacskózni, kikukázni. Úgy voltam vele, egy életem, egy halálom, megpróbálom. Felvettem a legvastagabb munkáskesztyűt, amit csak találtam, fogtam egy kiszuperált vödröt, és nekiindultam a kihívásnak. Még csak az előkertig jutottam, amikor a vödör már tele volt ruganyos meztelen csigákkal, testük recéit még a munkáskesztyű szövetén keresztül is érezni véltem. Erről eszembe jutott az a pillanat, amikor meggondolatlanul elfogadtam egy meghívást egy francia étterembe, és ott – te jó isten, mi üthetett akkor belém – megkóstoltam a fokhagymás csigát. A recéket akkor a torkomban éreztem, és amikor eddig jutottam a gondolatmenetben, a kesztyűt lerángatva és a vödröt eldobva igyekeztem vissza a házba öklendezni a vécé fölött. Fél nap múlva elég erősnek éreztem magam ahhoz, hogy bezacskózzam a dögöket, de hiába mentem ki: a vödör üres volt, a csigák megléptek. Ezután a férjemet igyekeztem rávenni arra, hogy reggelenként, mert akkor jönnek elő a legnagyobb számban a vadállatok, szedje őket össze. (Azokon a napokon valahogy nem volt túl nagy kedve reggelizni.)

Utoljára a mentás módszert próbáltuk: állítólag az erős, aromás fűszernövényeket nem szeretik, és eltakarodnak. Jelentem, ez sem igaz. Imádják a mentát, tövig lerágták az összeset. Hasonló a helyzet a bazsalikommal is; egyedül talán a currynövényt nem szerették, de pechemre azt én sem, szóval abból csak egy tövet vettünk. Ezt nagy kegyesen meghagyták nekünk.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra