A mérgező családokban felnövő gyerekek 5 típusa

GettyImages-88621774

A mérgező családi kapcsolatokról való kommunikáció egyre nagyobb teret nyer magának, azonban még ennél is több figyelmet érdemel, hiszen aki a saját bőrén nem is tapasztalta meg, biztos, hogy ismer valakit, aki élt már ilyen körülmények között.

Egy toxikus kapcsolatban akárcsak a szülő, a gyerek is súlyos érzelmi stressznek van kitéve. Ők akaratukon kívül keresik a módját, hogy megbirkózzanak a mérgező környezettel, ennek következtében pedig különböző identitásokat sajátítanak el. Jellemzően ezek a következők lehetnek:

 #1 A hős

Egy olyan világban, ahol a gonosz a társadalom minden rejtekében ott lapul, legyen az a szülői gonoszság, bántalmazás vagy elhanyagolás, a gyerek képes harcolni mindenért, ami jó, ami szeretetteljes és őszinte. Ez elsőre szuper megküzdési módszernek tűnik, ha azonban a dolog mélyére nézünk, kiderül, hogy könnyen túlzott maximalizmushoz és önállósághoz vezet. A segítségkérés mellőzése hosszú távon rendkívül káros lehet, hiszen képtelenek vagyunk mindennel egyedül megbirkózni.

#2 Az álmodozó

Ahelyett, hogy a fájdalom és a kiszolgáltatottság világában élnél, miért nem menekülsz el a béke és az öröm szigetére? Ezt teszik az álmodozó típusú gyerekek. Nem szolgáltatják ki magukat olyan fájdalomnak, amire nincs ráhatásuk, ezért inkább elmenekülnek a valóság elől. Ez gyerekkorban rendben van, felnőttként azonban sokszor problémát jelent a fizikai vagy érzelmi világban történő eligazodás. A tévé, a videójátékok, a könyvek, a művészet, a zene és az ember képzelete szórakoztató és élvezettel teli. Ezek távol tartanak a bajtól és kizárják a világ zaját. De amikor eljön az idő, nem könnyű újból kapcsolatot teremteni a való világgal.

#3 A kabalafigura

Az osztály bohócaként is ismert gyerek humorral kezeli a szorongásait. Ilyenkor mindenkinek jobb lesz, hiszen nevetnek a viccein – kivéve magának a gyereknek. Ennek eredményeképpen olyan felnőttekké válnak, akik rengeteget dolgoznak azon, hogy megkapják a nekik járó tiszteletet, miközben ragaszkodnak a gyerekkori sérelmeikhez.

#4 A védelmező

Az ilyen gyerekek a következő mantra szerint élnek: ha nem tudod legyőzni őket, csatlakozz hozzájuk. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyerek átveszi a problémás szülő tulajdonságait, de minden negatívumuk ellenére teljes szívével védelmezi a szüleit. Mindent megtesz annak érdekében, hogy a kívülállók számára tökéletes családnak tűnjenek, miközben a színfalak mögé rejti az igazságot. A támogatás, amit a szüleinek ad, valójában az, amit szeretne tőlük megkapni.

#5 A bűnbak

Egy család dinamikájában az a gyerek lesz a bűnbak, akit a többiek bokszzsáknak használnak. Az ilyen gyerekek általában kétféleképpen cselekednek: vagy másokon vezeti le az őket ért sérelmeket, vagy könnyű célponttá válnak. Akár bántalmazó válik a bántalmazott gyerekből, akár csak magába fojtva éli túl a mindennapokat, mások terheinek viselése könnyen felébreszti benne az öngyűlöletet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra