Melyik eszköz menti meg a gyereked életét? Így különböztesd meg őket

GettyImages-470895185

Kevesen tudják, hogy a mentőmellény és az úszást segítő eszköz nem ugyanaz. A kettőt nemcsak árkategóriájuk különbözteti meg egymástól, hanem a funkciójuk is, merthogy a mentőmellény akkor is segít, ha a bajba jutott nem tud úszni. Nézzük meg, mi mindenben különbözik még az úszást segítő és sport-, valamint a valódi életmentő mellény!

Akár kajakkal, akár kenuval, csónakkal vagy hajóval utazunk, a mentőmellény viselése minden körülmények között kötelező lenne. Kiváltképpen igaz ez a gyermekekre és azokra, akik félnek a víztől vagy nem tudnak úszni.
Elszomorító tény, hogy Magyarországon az emberek alig több mint 15 százaléka visel vízre szállva mentőmellényt, vagy valamilyen úszást könnyítő eszközt. Ez az arány jóval elmarad a 22 százalékos világátlagtól. 

Mi a feladata mentőmellénynek?

A mentőmellény rendeltetése, hogy viselőjét automatikusan a hátára fordítva a víz felszínén tartsa, így a bajba jutott, úszni nem tudó szája és orra a víz felett marad, ezáltal megelőzhető a fulladásveszély. Ez különösen akkor fontos, ha valaki bármilyen okból eszméletlen állapotban esik a vízbe.

A mentőmellény gallérja kiemeli a fejet a vízből
A mentőmellény gallérja kiemeli a fejet a vízbőlrbkomar / Getty Images Hungary

Fontos tehát, hogy a szabványos életmentő mellénynek van gallérja, ami vízbe eséskor fenn tartja a fejet. A horgászoknak készült mentőmellénynek pedig még kapucnija is van.

A mentőmellénynek kötelező ott lennie minden vízi járműben, kajakban, kenuban, csónakban egyaránt. Biztosítani kell minden fedélzeten tartózkodónak hozzáférhető, személyhez igazított, önműködően felfújódó, európai szabványnak megfelelő mentőmellényt. 

Aki a csónak és vízi sporteszköz használatára vonatkozó szabályokat megszegi, akár több tízezer forintos helyszíni bírságra is számíthat.

Miután a mentőmellényekben nehezebb mozogni, mint az úszást segítő eszközben, ezért sportoláshoz nem egy kényelmes darab. 

Mi a funkciója az úszást segítő eszköznek?

A mellkason viselhető úszást segítő eszköz a kitartásunkat növeli. Tehát ez nem életmentő mellény, azonban, ha baj van, ez is fenn tart a vízen, ám a fejet nem tartja meg, így az eszméletét vesztett személy vizet lélegezhet be. 

Az úszást segítő eszköz fenn tart a vízen, de nem ment életet
Az úszást segítő eszköz fenn tart a vízen, de nem ment életetvernonwiley / Getty Images Hungary

Ez a kifejezetten sportoláshoz kifejlesztett mellény kényelmesebb, mint a mentőmellény, hiszen jóval könnyebb benne mozogni.

Ezért az úszást segítő eszköz a sík vízi vagy raftingtúrára alkalmas, kényelmes, rendkívül erős, zsebekkel, gyorskioldó hevederrel felszerelt mellény.

Ezt a mellényt azonban nem fogadják el a hazai vizeken, ha például valaki kajakkal vagy kenuval szélcsendben beevez a Balatonon.

Az úszást segítő eszköz feladata tehát csupán csak annyi, hogy a vízbe került embernek segít fent maradni a víz tetején. Így a bajba jutott azt az energiát, amit az eszköz nélkül a fennmaradásra használna, másra tudja fordítani. Például egy úszni tudó jobban és gyorsabban tud közreműködni a saját és esetleg egy nem kifáradt, és nem pánikba esett társa mentésében. 

Nincs kifogás, a mentőmellény kötelező kelléke a vízi járműveknek

Nem elég, ha van a hajó fedélzetén mentőmellény, mert csak az a mentőmellény ment életet, amelyet viselünk is. 

Nem ment fel senkit a mentőmellény viselése alól az a tény, hogy ő jó úszó, mert vannak olyan vészhelyzetek, amikor az úszás sem mentheti meg az életet. Ilyen például az eszméletvesztés, vagy amikor ruhában kerülünk víz alá, ami nehéz súlyként húz bennünket lefelé.

Nincs olyan, hogy a mentőmellény túl meleg vagy nem áll jól!

A hagyományos narancssárga mellény az automata mentőmellénnyel szemben valóban nem egy kényelmes viselet. De egy balesetnél, vagy egy életmentő helyzetben ez mind mellékes.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra