Tényleg végig lehet menstruálni egy terhességet?

Azok az anyukák, akik fel nem ismert szülési fájdalmakkal kerülnek kórházba, általában arra hivatkoznak, hogy mivel menstruáltak, eszükbe sem jutott, hogy esetleg várandósak lennének. Ezek szerint a menzesz és a terhesség nem feltétlenül zárja ki egymást?

Biológiai szempontból teljesen egyértelmű a helyzet: a megtermékenyült petesejt beágyazódik a méhbe, így pedig nem jön létre az a hormonális állapot, ami a menstruációs vérzést okozza. A pete nem megy sehová, hanem egy új kis élet alakul belőle, a méhet borító nyálkahártya pedig nemhogy lelökődik, de a helyén maradva alakul tovább az embrió igényeinek megfelelően. Így aztán azt, aki terhesen vérzik, vetélés gyanújával viszik kórházba. Ennek ellenére elképzelhető, hogy mégis létezik menzesz terhesség alatt? Dr. Michele Hakakha Los Angeles-i szülész és nőgyógyász segít a kérdés tisztázásában.

Miért számolnak be annyian arról, hogy véreznek a trimeszterek során? És nem csupán olyan anyukák, akikről azt gondoljuk, hogy sok egyéb dolgot sem vennének észre, akkor sem, ha épp az orruk előtt történne. Serena Williams is hasonlóról mesélt: amikor barátai tanácsára elvégezte a terhességi tesztet, már a hetedik hétben járt, s azért nem akart hinni a szemének, mert a szokásos menstruációja is jelentkezett közben. 

Nos, abban az átlagos esetben, amikor egy nőnek egy méhe van és abban normális módon fejlődik az embrió, következhetnek be kisebb vérzések annak ellenére, hogy ezeknek nincs közük a menstruációs ciklushoz. A beágyazódás is járhat enyhe vérzéssel: ilyenkor a megtermékenyített petesejt befészkeli magát a méh falába. Ez 10-14 nappal a fogantatás után történik meg, és enyhe rózsaszínes vagy barnás pecsételéssel járhat. 

Most akkor terhes vagyok vagy menstruálok?
Most akkor terhes vagyok vagy menstruálok?PeopleImages / Getty Images Hungary

A másik lehetőség a posztkoitális, azaz a szexuális aktust követő vérezgetés. Dr. Melissa Esposito, a Shady Grove Fertility Center reproduktív endokrinológusa megnyugtat mindenkit: ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a babának bármi baja esett volna. A méhnyak lehet a szokásosnál érzékenyebb, így akár egy kismedencei orvosi vizsgálat során is fordulhat elő némi vérzés.

Ami csak úgy néz ki

Létezik egy angolul decidual bleeding, magyarul inkább első trimeszteres vérzés elnevezésű állapot is, amelyben a méhnyálkahártya egy kis darabja leválik és távozik nagyjából abban az időben, amikor egyébként a menstruáció történne. Az embrió ekkor már a méhfalba ágyazódott, ám általában ez valahol a méh hátsó részében történik meg, és emiatt egy másik oldalon leválhat a méhnyálkahártya és távozhat vérzés kíséretében. Persze a vérzés enyhébb, ám a tapasztalatlan kismamák emiatt gondolhatják azt, hogy nem hordanak gyereket a szívük alatt.

Amikor baj van

A várandósság során előforduló vérzés jelezhet méhen kívüli terhességet is. Ebben az esetben a megtermékenyített petesejt nem a méhbe ágyazódik be, hanem a petevezetékben vagy ritka esetben a hasüregben telepszik meg és indul fejlődésnek. Általában fájdalom, szédülés, más tünetek is jelentkezhetnek, ezért azonnal érdemes orvoshoz fordulni. A megfelelő magzati ultrahangvizsgálatok is fontosak, hiszen ha – legrosszabb esetben – csak a második trimeszterben derül ki, hogy baj van, akkor az anya könnyen az életét is veszítheti. 

Jellemző oka lehet a terhesség alatti vérzésnek a méhben vagy méhnyakban kialakuló jóindulatú daganat, fertőzés, vagy éppen egy hematóma. Utóbbi esetben egy vérömleny helyezkedik el a méhben, amiből barnás folyadék szivárog. Ez leszakadva magával sodorhatja a fejlődő embriót is, ezért kórházi kivizsgálás és felügyelet kötelező. Szerencsés esetben a vérömleny fokozatosan felszívódik, és a terhesség gond nélkül folytatható. 

Erős, menstruációszerű vérzéssel jár a vetélés is. Gyakran fordul elő, hogy az épphogy csak megtermékenyült petesejt az osztódás korai szakaszában olyan genetikai hibákkal jön létre, amelyek az élettel összeegyeztethetetlenek. Persze a vetélésnek nem ez az egyetlen oka, s azt sem árt tudni, hogy bármikor bekövetkezhet: előfordul, hogy teherbe esünk, de a baba nem marad meg, ám mi ezt észre sem vesszük, mert pár napos késéssel megérkezik a menstruációnk. Máskor a teszt már kimutatja, hogy létrejött a megtermékenyülés, ám valamilyen oknál fogva a zigóta vagy később az embrió kilökődik. Ezt élénk színű, bő vérzés és görcsök kísérhetik. Nem véletlen hát, hogy a vérzést tapasztaló kismamákat minél előbb kórházba kell juttatni, hátha meg lehet még állítani a folyamatot. 

Vérzés a második vagy harmadik trimeszterben

Abban az esetben, amikor a méhlepény vagy annak vastagabb erei nem a legmegfelelőbb helyen tapadnak meg, különböző jellegű vérzések következhetnek be. Ugyanez lehet a következménye a méhnyak idő előtti megnyílásának, a méhlepény megrepedésének, leválásának, vagy a harmadik trimeszterben a nyákdugó távozásának. Ez utóbbi esemény a kilencedik hónapban veszélytelen, és már a szülés közeledtét jelzi. 

Általános szabály, hogy a terhesség akármelyik hetében is történik vérzés, arról azonnal tájékoztatni kell az orvost, aki ha kell, beutal a kórházba további kivizsgálásokra. 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra