Egyedülálló meleg apuka segít, hogy ügyesebben küzdj meg az élet nehézségeivel

Rossz napod van? Itt a nyakadon a nyári szünet, és fogalmad sincs, hogy fogod kibírni? Úgy érzed, állandóan megítélnek azért, ahogy a gyerekedet neveled? Ha valaki, hát a megözvegyült, homoszexuális apaként három gyereket nevelő José Rolón családapa aztán tudja, milyen, amikor egyik problémával nézel szembe a másik után.

A 44 éves meleg családapa, José esküvőszervezőként dolgozik New Yorkban. Macsó családban nőtt fel, ahol az apja folyamatosan kiabált vele, hogy viselkedjen igazi férfiként, ne úgy, mint egy homoszexuális. Ha akkor valaki azt mondta volna neki, hogy egy nap boldog apa lesz, egy szót sem hitt volna a jóslatból. Ám az álom mégis valóra vált. 2007-ben ismerkedett meg interneten Tim Merrell-lel, akivel annyira megtalálták a közös hangot, hogy 2010-ben össze is házasodtak. Béranya segítségével született egy fiuk, Avery, majd az asszony ismét gyermeket hordott ki a párnak, egy lány ikerpárt. 2013-at írtunk ekkor, a kisfiú három hónapos volt, a béranya pedig terhessége 11. hetében járt. Ekkor Tim Merrell, José párja teljesen váratlanul, álmában elhunyt. 

José nagyon nehéz időszakkal nézett szembe. Azt mondja, a gyerekei mentették meg, hiszen amikor reggel sírva ágyban maradt volna, akkor is fel kellett kelnie, hogy ellássa a szintén a saját ágyában síró fiát. A növekvő lányok jövőjével is foglalkoznia kellett. A férfi így kénytelen-kelletlen visszatalált az életbe, veszteség ide vagy oda. Instagram- és TikTok-csatornáján elkezdett humoros videókat közvetíteni a családjáról, sőt így lett belőle kisebb híresség. Ismét kiderült, hogy a nevetés az egyik legjobb gyógyszer a fájdalomra. José nemcsak a család életét mutatja be azóta viccesen, de eloszlatja a sztereotípiákat és közösséget is épít a meleg apukák között. Hiába vállalhatnak viszonylag régóta gyereket New Yorkban, még mindig szembesülnek előítéletekkel, speciális problémákat kell megoldaniuk. José azért is küzd, hogy az utánuk következő generáció már kevesebb előítélettel szembesüljön. Rendszeresen kap visszajelzéseket hálás férfiaktól vagy szülőktől, akiknek José videói és ereje jelentettek segítséget. 

Az apuka emellett megosztotta a világgal azt is, mi segítette át – a gyerekei mosolyán kívül – ezen a rendkívül nehéz időszakon. Azt mondja, ez a recept szinte minden szívfájdalom vagy nehézség esetén használható: „Tanítsd meg a gyerekeidet arra, hogy együttérzők legyenek. Mutasd meg nekik, mit jelent az, hogy tiszteled a felebarátod, és légy nyitott minden új lehetőségre!”.

Nemcsak meleg apaként, tanárként vagy diákként is nehéz

José története különösen érdekes, mivel június a meleg büszkeség hónapja. Ezért mutatunk még néhány férfit, tanárokat, akik bátran utat mutattak az empatikus viselkedés felé. A spanyol Mikel Gómez,15 éves diák egy napon szoknyában jelent meg a valladolidi Virgen de Sacedón iskolában. A vezetőség azonnal reagált: arra kényszerítették a fiút, hogy felkeressen egy pszichológust, majd kirúgták az intézményből. Ám a tanárok – Jose Piñas matematikatanár vezetésével – úgy érezték, ez a döntés igazságtalan, és ki kell állniuk a sokszínűség és a tolerancia mellett, nemcsak a tanárok, de a diákok miatt is.

Mert az nem történhet meg, hogy egy kamasz, aki főként a ruházatával fejezi ki identitását, elbocsátásban részesüljön csak azért, mert ellentmondva a sztereotípiának lányruhát vett fel. Létrehozták a #ClothesHaveNoGender (spanyolul #LaRopaNoTieneGenero, a ruhának nincs neme) mozgalmat, és egész májusban szoknyában mentek tanítani. Idővel diákok, sőt öregdiákok is csatlakoztak hozzájuk, novemberben több száz szoknyás fiú mászkált az iskolában. A matematikatanár különösen találva érezte magát, hiszen nagyon hasonlón ment keresztül húsz évvel korábban: gyakran kellett szembenéznie az iskola és a diákok előítéletével a szexuális irányultsága miatt. A szoknyás mozgalom végül eredményt ért el, az intézmény vezetősége a nemek közti egyenlőségről indít tanfolyamot, és a tanárok remélik, hogy ez csak a kezdete a változásnak. 

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra