Huszonévesek kerülnek kórházba, mert ezt az egy dolgot nem ellenőriztetik

GettyImages-817147690

Tegnap kezdődött az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét: a betegséget Magyarországon évente több mint ezer nőnél diagnosztizálják.

A halálos áldozatok éves száma több százas nagyságrendben mozog: a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint bár évi egy-két esetben, de már tizenévesen is megjelenik a megbetegedés. Nem bízhat tehát senki abban, hogy fiatal kora révén nem kell a méhnyakrák miatt aggódnia, még ha 40 fölött is ugrik meg igazán a betegek száma. A legfiatalabbak esetében az oltás segíthet megelőzni, aktív szexuális élet mellett pedig az évi szűrésen való részvétel, valamint  a korai stádiumban történő felismerés hozzájárulhat a betegség gyógyításához.

A HPV okozza szinte az összes méhnyakrákot

„A méhnyakrákot az esetek 99,9 százalékában HPV-vírus okozza – léteznek egyéb kockázati tényezők, melyek hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához, de a vírustól teljesen független okot egyelőre nem tudunk említeni” – árulta el a Díványnak Naszvadi Viktória, a megelőzési hetet Magyarországon szervező Mályvavirág Alapítvány munkatársa.

Ezért fókuszál a méhnyakrák elleni küzdelem a HPV elleni küzdelemre.

A vírus a legtöbb esetben szexuális érintkezés útján terjed, bár nem lehet kizárni azt sem, hogy lenne más mód a továbbadására. A bőr-bőr, nyálkahártya-nyálkahártya kapcsolat ugyanakkor mindenképpen szükséges ahhoz, hogy valaki elkaphassa a HPV-t.

A tinik szüleinek komoly okai vannak arra, hogy kérjék a méhnyakrák elleni védőoltást
A tinik szüleinek komoly okai vannak arra, hogy kérjék a méhnyakrák elleni védőoltástElva Etienne / Getty Images Hungary

A fiúknak sem szabad legyinteniük rá

A z államilag finanszírozott HPV elleni védőoltást jelenleg általános iskola hetedik osztályában ajánlják fel fiúknak, lányoknak egyaránt.

„Azért ebben az életkorban, mert az oltás akkor a leghatásosabb, ha a szexuális élet megkezdése előtt kapják meg a gyerekek, aminek a nemzetközi konszenzus szerint a 12-13 év felel meg” – magyarázza Naszvadi Viktória, aki szerint a fiús szülőknek is van okuk bőven arra, hogy kérjék a vakcinát, amikor lehetőség nyílik annak felvételére.

„A HPV nemcsak méhnyakrákot okozhat, hanem számos olyan betegséget is, ami nőket és férfiakat egyaránt érint – vagy esetleg csak férfiakat”

– mondja. Mindkét nem tagjaiban kialakulhatnak a szájgarat, illetve a végbélnyílás körüli régió daganatos elváltozásai, illetve a nőknél szeméremtestrák és hüvelyrák, a férfiaknál hímvesszőrák kialakulását is okozhatja a humán papillomavírus. Ezekre a megbetegedésekre igaz, hogy nem kizárólag HPV-fertőzés hatására alakulnak ki, mégis bizonyos esetekben az oltás által válnak megelőzhetővé. Mindezen túl bizonyos alacsony kockázatú HPV-fajták szemölcsök kialakulását okozzák a nemi szerveken.

A szemölcsöket kialakító HPV 6 és11, illetve a daganatos megbetegedéseket okozó típusok, legtöbbször a HPV 16 és 18 ellen adhat védelmet az oltás, ami fiúknak is ajánlott, hiszen

nemcsak nem tudják így továbbadni a vírust a lányoknak, de saját kockázatukat is csökkentik

bizonyos rákos megbetegedésekre” – mondta el Naszvadi Viktória a Díványnak.

Oltatni felnőttként sem késő

Felmerülhet az a kérdés is, hogy vajon felnőtt fejjel is érdemes-e beadatni a vakcinát, szükséges-e azt megelőzően HPV-szűrést, esetleg tipizálást végeztetni. A Mályvavirág Alapítvány munkatársa szerint mindenképp érdemes, hiszen egy átvészelt HPV-fertőzés nem alakít ki védettséget az emberben. A tipizálás is felesleges, mivel a vakcina a fennálló fertőzést nem tudja gyógyítaniMivel azonban életünk során akár többször is megfertőződhetünk a HPV-vel, a következő fertőzések tekintetében mindenképpen hasznos az oltás, hiszen a 9 komponensű vakcina általános immunválaszt vált ki a HPV egyes típusaival szemben.

„Huszonéves korban nagyobb eséllyel fordul elő több partner az ember életében, így nagyobb az esélye a fertőzésre is, de nincs felső korhatára az oltásnak. A szeméremtesti és hüvelyrákok ráadásul magasabb életkorban alakulnak ki, a fertőzést követően 5-10-15 évvel is elképzelhető a rákos elváltozás megjelenése” – mondja Naszvadi Viktória.

Felnőttként három adag oltást kell kapnia egy éven belül annak, aki így tenne egészségéért

– ez jelenleg szabadáras, nem támogatott vakcina, melynek egy adagja több tízezer forintba kerül.

A rendszeres szűrővizsgálati részvétel életet menthet
A rendszeres szűrővizsgálati részvétel életet menthetpeakSTOCK / Getty Images Hungary

Szűrésre járni kell

A méhnyakrák tünetei

 Késői stádiumban okoz tüneteket a megbetegedés.

Jelezheti rendszertelen élénkpiros vérzés, főleg együttlétkor.

Sárgás, kellemetlen szagú, akár vérrel festett folyás is lehet jele.

A deréktáji fájdalom, nehéz széklet- vagy vizeletürítés és a fájdalmas közösülés késői jelek. 

Az oltás mellett nagyon fontos a rendszeres részvétel a méhnyakrák-szűrővizsgálatokon is: a megelőzési hét célja is az, hogy a méhnyakrák teljesen eltűnjön a földről. Ehhez a WHO szerint arra van szükség, hogy 15 éves korukra a lányok legalább 90 százaléka megkapja a HPV elleni védőoltást, a felnőtt nők legalább 70 százaléka rendszeresen járjon szűrésre, illetve azon nők közül, akiknél elváltozást okoz a HPV, legalább 90 százalék kapja meg a megfelelő kezelést akár rákmegelőző állapot, akár rákos invazív állapot fennállása esetén.

A megelőzési héten az alapítvány a Mályvavirág Pontokon, illetve védőnői szolgálatokban és egészségmegőrzési irodákban tart ismeretterjesztő előadásokat, beszélgetéseket, illetve Facebook-oldalán bemutatja azokat, akik az alapítvány szakmai bizottságában dolgozva a lehető legtöbbet teszik a daganatos betegek gyógyulásáért. Ezen túlmenően az idei kampány címe, a Gyöngyőrzők jegyében az alkalmakon gyöngy karkötőket készítenek, melyeket nőgyógyászati daganatban érintetteknek juttatnak el, ezzel is megmutatva számukra, hogy nincsenek egyedül a küzdelemben.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra