Le tudnál érettségizni matekból? Kvíz!

Nem irigylem az érettségizőket, mert eljött a nap, amikor a kombinatorika, a szögfüggvények és a másodfokú egyenletek kies vidékére csábítják őket a ravaszul kifundált feladatok. A magam részéről áldom a szerencsémet, hogy 20 évvel ezelőtt már túlestem ezen: akkor a szóbeli és nem kevés tanári jóindulat segített egyenesbe hozni a dolgokat.

Jóindulatból – reméljük – idén sem lesz hiány, annál is inkább, mert a most érettségizők jókora hendikeppel indulnak egy olyan tanév végén, aminek csaknem teljes egészét otthon töltötték, szóbelire pedig csak bizonyos feltételek teljesülése esetén van lehetőségük. A feladat írásbeli része ugyanakkor idén is változatlan: összesen 180 perc áll a diákok rendelkezésre és a feketeleves csak az első 45 perc után érkezik – ekkor lehet áttérni a combosabb, hosszas számításokat igénylő feladatokra.  

Kvízünkben a feladatsor első (lényegesen könnyebb!) részéből válogattunk, a tesztben kifejtést igénylő kérdésekből feleletválasztós kvízt farigcsáltunk, amit kérdésenként 45 másodperces időkerettel, kora reggel, éhgyomorra kell megoldani. A helyes válaszokat minden esetben a központi javítókulcsban foglaltak alapján adtuk meg.

Olvasóink közül is bizonyára sokan feltették már maguknak a kérdést, hogy milyen lehet az az élethelyzet, amikor élesben kell gyorsan permutálni vagy csak simán hatványozni: nos, tessék, ez a kvíz éppen erre ad lehetőséget. Ezen felbuzdulva is érdemes azért higgadt körültekintéssel dolgozni, és nem elfelejteni, hogy csak pozitív számnak van ám logaritmusa!

Minden kérdés megválaszolására 60 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

Apropó, a magyar hogy ment?

Oszd meg másokkal is!
Mustra