Ennyibe kerül ma egy lombikbaba Magyarországon

lombik-baba-1073264088
Olvasási idő kb. 2 perc

Az Economx podcast legújabb adásában Vörös Anna szülész-nőgyógyász, termékenységi specialista a többi között arról is beszélt, hogy mennyibe kerül most a lombikbaba-program.

Magyarországon ma körülbelül 300 ezer meddő pár él, ám napjainkban már nekik is van lehetőségük gyermekáldásra. Vörös Anna elmondása szerint, amennyiben egy pár elindítja a lombikbébi-programot, nagyjából fél éven belül kap időpontot az első konzultációra. A szülész-nőgyógyász szerint ez nemzetközi viszonylatban nem számít rossznak, és még javulhat is, ha a terveknek megfelelően minden megyeszékhelyen fog működni meddőségi ambulancia  derül ki az Economx podcastjából

Mivel egy lombikos ciklus ára több millió forint, tanácsos megfontolni, hogy megéri-e magánúton megpróbálni gyorsítani az eljáráson. Sokak esetében érdemes lehet kivárni az állami eljárást, hiszen a magyar egészségügy hat inszeminációt, lombikos eljárás esetében pedig öt beültetést finanszíroz.

Érdemes megfontolni, milyen úton vég bele a pár a lombikbaba-programba
Érdemes megfontolni, milyen úton vég bele a pár a lombikbaba-programbapaulaphoto / Getty Images Hungary

Ekkor érdemes így nekiindulni a lombikbaba-programnak

Az biztos, hogy mindenképp érdemes kivizsgálni a meddőség forrását, hiszen a szakember tapasztalatai szerint

az esetek mintegy 50 százalékában a nőben, a másik 50 százalékban viszont a férfiban keresendő a gyermekáldás elmaradásának oka.

Vörös Anna szerint ugyanakkor olyan esetekben, ha egy 40 év feletti nőnek volt már Magyarországon sikertelen lombik-programja, és az egészségügyi szakemberek a donor petesejt eljárást tanácsolják, érdemes lehet akár külföldön is próbálkozni.

A podcastban még sok érdekes témáról szó esett, a többi között olyan életmódbéli tényezőkről, amelyek pozitívan vagy negatívan befolyásolhatják a fogantatást, az ideális biológiai korról, a mentális támogatás lehetőségéről, valamint a lombikprogramok sikerrátájáról is. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek