Mennyi ideig áll el a liszt? Ez a legrosszabb, amit a tárolásánál elkövethetsz

GettyImages-1340463902

Ha nem megfelelő körülmények között tárolod a lisztet, azzal alaposan lerövidítheted eltarthatósági idejét.

A lisztről sokan úgy hiszik, hogy örökké eláll, ami olyan szempontból nem áll messze a valóságtól, hogy nem tartozik a romlandó élelmiszerek közé, de ez csak addig állja meg a helyét, amíg nem éri fény, oxigén vagy nedvesség. Ezért is fontos, hogy tárolásánál mindig körültekintően járj el. Az egyik alapszabály, hogy felbontása után nem szabad eredeti csomagolásában hagyni a lisztet.

Hogyan kell tárolni a lisztet?

A bolti papírcsomagolás hátránya, hogy rendkívül sérülékeny, alig nyújt védelmet a kártevőkkel, így a lisztbogarakkal szemben, ráadásul felbontva 3 hónapra rövidítheti le a liszt eltarthatóságát. Ha nem használod fel belátható időn belül, jobban jársz, ha a lisztet egy légmentesen zárható műanyag vagy üvegedényben tárolod: így akár 10 hónapig is friss maradhat. Ha vákuumot képzel, ezt feltornázhatod akár 2 évre is.

Felbontása után nem érdemes eredeti csomagolásában hagyni
Felbontása után nem érdemes eredeti csomagolásában hagyniAiman Dairabaeva / Getty Images Hungary

Figyelem, a speciális lisztfajták – mint a teljes kiőrlésű búzaliszt vagy a mandulaliszt – lejárati ideje rövidebb lehet!

Van értelme a hűtőbe tenni?

A legtöbb lisztfajta megfelelő tárolás esetén akár egy évig is eláll a hűtőszekrényben. Ehhez szintén érdemes légmentesen záródó edényt használni (lehetőség szerint feldátumozva, hogy később nyomon tudd követni, hogy meddig áll el). Így nem kell attól tartanod, hogy a nedvesség kárt tesz benne.

Le lehet fagyasztani?

Ha csak nagyon ritkán használsz lisztet, akkor a fagyasztás sem elvetendő megoldás. Már csak azért sem, mert légmentes körülmények között tárolva a liszt korlátlan ideig megőrzi minőségét a mélyhűtőben. Csak arra figyelj, hogy felhasználása előtt tárolóedényében hagyva, szobahőmérsékleten olvaszd ki. Ezzel elkerülheted, hogy átnevesedjen, összetapadjon, és megromoljon.

A liszt tárolásához egy légmentesen zárható üvegedény a legjobb megoldás
A liszt tárolásához egy légmentesen zárható üvegedény a legjobb megoldásMiroslav Pesek / Getty Images Hungary

Honnan lehet tudni, hogy megromlott?

A legegyszerűbb, ha megszagolod. Ha a lisztnek állott, savanyú vagy dohos szaga van, akkor ideje kidobni. Árulkodóak lehetnek a látványos elszíneződések és penészfoltok is, ezek még egyértelműbbé teszik a helyzetet.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra