Ötévesen lett anya a perui lány, sosem derült ki, hogyan

PhotoCollage 20201006 234740354 compress15

Ötévesen adott életet gyermekének a világ legfiatalabb édesanyja, egy perui kislány – Lina Medina története ma is megdöbbenti a világot.

A különös világrekordot felállító lány egy, az Andok oldalában található kis faluban, Ticrapóban született 1933. szeptember 23-án, egy ezüstkovács apa és egy háztartásbeli édesanya kilenc gyermekének egyikeként – a szülők már azon megdöbbentek, amikor Lina háromévesen menstruálni kezdett, öt és féléves korában pedig észrevették, hogy a kislány hasa furcsa módon megduzzadt. A közeli városka orvosa megvizsgálta Linát, és megállapította, hogy hét hónapos terhes – a szülők bolondnak nézték a doktort, és elvitték lányukat Limába egy specialistához, aki röntgenfelvételeket készített a lány hasáról és egyéb vizsgálatokat végzett, végül megerősítette vidéki kollégája diagnózisát.

Sohasem derült ki az apa személye

A megdöbbent orvosok a kislány állapotát azzal magyarázták, hogy Lina a korai pubertás egy extrém formájában szenved – amit a korai menstruáció és a lány testéről készült fényképek is megerősítettek –, melynek következtében a szokásos 10-11 éves kor helyett már szinte a bölcsőben beindult a nemi érés folyamata. Az újságok felkapták a különös esetet, a Medina család nemcsak a helyi, de az amerikai bulvársajtóban is állandó téma lett, egy filmstúdió pedig 5000 dollárt ajánlott a szülőknek, hogy lefilmezhessék Lina szülését, ők azonban visszautasították a bőkezű „felkérést”.

Lina Medina és Gerardo, a fiú kétéves korában
Lina Medina és Gerardo, a fiú kétéves korábanwww.rarehistoricalphotos.com

A kislány végül egy átlagos hosszúságú terhességet követően 1939. május 14-én – véletlenül éppen anyák napján –, 5 éves, 7 hónapos és 21 napos korában császármetszéssel egészséges fiúgyermeknek adott életet: a 2,7 kilós csecsemőt a szülést levezető orvos tiszteletére Gerardo Medinának keresztelték. A nagyszülők igyekeztek megóvni unokájukat a nyilvánosságtól – számos kutató ajánlatát visszautasították, akik meg akarták figyelni a gyerek fejlődését – és a furcsa igazságtól is: Gerardo kiskorában azt hitte, édesanyja a nővére, csak később, fokozatosan árulták el neki születése valódi körülményeit.

Az esettel kapcsolatos leghátborzongatóbb kérdés azonban örökre rejtély maradt: ki lehetett Gerardo apja, vagyis ki ejtett teherbe egy ötéves kislányt? A hatóságok kezdetben arra gyanakodtak, édesapja fajtalankodott Linával, a rendőrségi vizsgálat és megfigyelés azonban úgy találta, a férfi ártatlan. A következő gyanúsított a lány mentális problémákkal küzdő unokatestvére volt, akit zavart elmeállapota miatt vádoltak a tett elkövetésével, bizonyítékot azonban ellene sem találtak a nyomozók. Egy, az esettel foglalkozó későbbi újságcikk szerzője azt állította, a Peru elhagyatott vidékein élő indiánok vallási ünnepségei gyakran torkollnak orgiákba, amelyeken egészen kicsi gyerekek is részt vesznek – talán egy hasonló alkalommal történt a Lina várandósságához vezető szörnyű tett.

Lina Medina felnőve a fővárosba költözött, és egy helyi klinikán kapott állást titkárnőként, idővel megházasodott és 1972-ben, harminchárom évvel első gyermeke születése után ismét egészséges fiúnak adott életet. A világ legfiatalabb édesanyja ma is Limában él, idén ősszel ünnepelte 88. születésnapját – a hírnév elől azonban elzárkózik, számos hírügynökség és újság kért tőle interjút, de mindannyiszor elutasításra találtak. Idősebbik fia, Gerardo egészséges felnőtté cseperedett, azonban negyvenéves korában, 1979-ben csontrák következtében elhunyt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra