Ez történik valójában, ha lenyeled a rágógumid

rágó3

Az esetek többségében a rágógumi egyszeri lenyelése nem jár jelentős egészségügyi következményekkel. Az emésztetlen rágógumi egy-két nappal később egyszerűen távozik a bélmozgással.

Ha azonban valaki sportot űz abból, hogy lenyelje a rágógumit, fennáll az esélye, hogy ez olyan szövődményekhez vezethet, mint például a bélelzáródás. Ez az eset többnyire inkább gyerekek körében fordul elő, ritkábban felnőtteknél is kialakul a rágógumi által előidézett emésztőrendszeri elzáródás.

Miért emészthetetlen a rágógumi

A rágógumit eredetileg a chicléből, a sapodilla nevűamerikai őserdőkben honos fa tejnedvéből készítették. A mai termékek egy olyan rágógumialapra (gum base) épülnek, amely egy édesítőszerek, ízek és egyéb anyagok hordozására használt, nem tápláló, nem emészthető, vízben nem oldódó rágható bázis.

A gyomor nem tudja megemészteni a rágóban található gumit, amely körülbelül a 15-30%-át képezi az egésznek
A gyomor nem tudja megemészteni a rágóban található gumit, amely körülbelül a 15-30%-át képezi az egésznekrachasuk / Getty Images Hungary

Az emésztőrendszer nem bontja le a rágógumit, így minden lenyelt rágógumi a széklettel kiürül, miután a gyomron és a beleken keresztülhaladt, a többi bevitt étellel és itallal együtt.

Mi történik, amikor lenyelünk egy rágógumit

Az emésztőrendszerünk az ajkaktól a végbélnyílásig az összes szervet jelenti. Az étel értelemszerűen ezen halad végig, útja során különböző átalakulásokon megy keresztül. A nyelőcső nem szív fel semmit, amikor az étel (vagy a rágógumi) áthalad rajta, ez az a cső, ami a torok és a gyomor között fut.

A lenyelt rágógumi ezen keresztül érkezik a gyomorba, itt összekeveredik az úgynevezett gyomorpéppel (chyme), még mielőtt a vékonybélbe jutna. Ott a szilárd anyagokat a többi szerv, például a máj és a hasnyálmirigy, valamint a bélben lévő baktériumok tovább bontják.

A különböző tápanyagok a vékonybélben szívódnak fel, a víz az, ami megkönnyíti mindezek mozgását a rendszeren keresztül. Majd áthalad a vastagbélen is, végül a keverék a végbélnyíláson keresztül ürül ki a testből.

Lenyelt rágógumi és légúti elzáródás

A lenyelt rágógumi könnyen megrekedhet a torokban. Megakadhat a nyelőcsőben, de sokkal életveszélyesebb, ha a rágógumi a légcsőbe szorul, és elzárja a tüdőbe vezető légutakat. Ez gyakoribb kisgyermekeknél és gyermekeknél, de serdülőknél és felnőtteknél is előfordulhat. Idegen test okozta légúti elzáródás esetén azonnal orvost kell hívni!

Bélelzáródás

Mivel a lenyelt rágógumi nem emésztődik meg, így állagát megtartja. Ha nagy tételben nyelünk le rágógumit, ami azért elég ritkaság, az vezethet bélelzáródáshoz.

A bélelzáródás tünetei a következők:

  • Puffadás
  • Székrekedés
  • Erős fájdalom és görcsök
  • Hányinger és hányás

A bélelzáródás kezelése annak súlyosságától függ. Bizonyos esetekben székletlágyító segíthet az elzáródás elmúlásában. A legsúlyosabb esetekben műtétre van szükség.

A rágógumi egészségügyi hatásai

Általánosan elmondható, hogy a rágógumi kevesebb mint egy hét alatt áthalad a szervezeten, és különösebb hatást nem fejt ki a testre.

Az elzáródás kockázatán kívül a rágógumi rágása több nyál és több levegő lenyeléséhez vezet, ami hatással lehet a gázképződésre és a puffadásra.

Kevesen tudják, de az amúgy károsnak mondott rágózásnak van előnyös oldala is. Több tanulmány szerint szerepet játszhat a bélműtétek utáni gyógyulás elősegítésében. A rágógumi segíthet felgyorsítani a bélmozgást a kapszulás endoszkópia során, amely vizsgálat egy kapszulában lévő apró kamerával zajlik. Ez a kis szerkezet képeket rögzít az emésztőrendszerről, miközben az áthalad rajta. Egy 2021-es, 205 emberen végzett vizsgálat szerint azoknál, akik rágógumit rágtak, gyorsabb volt a kapszula áthaladási ideje, ami diagnosztikai előnynek bizonyulhat, és kevesebb komplikációt eredményez.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra