Ha jót akarsz, ezt az oltást beadatod még most

GettyImages-1278800247
Olvasási idő kb. 7 perc

A tavasz beköszönte óta egyre jobb program a családdal kirándulni, a frissen zöld természet lágy ölén piknikezni egy kockás pléden, minél több időt eltöltve a szabadban. Az egészséges és kellemes kikapcsolódás, különösen ebben az évszakban, veszélyeket is rejteget, hacsak nem vagyunk elég elővigyázatosak, és biztosítjuk be magunkat előre, amennyire csak lehet.

Ha a tavaszi zsongásban kirándulni indul a család, van pár óvintézkedés, amelyeket a kullancsok okozta veszélyek elkerülése érdekében be kell tartanunk. Ha mindezek ellenére a nap végén, a szükséges kullancsellenőrző mustrán mégis találunk valamelyikünkben egy élelmes példányt, a kivételéhez nem olaj vagy népi boszorkányfortély kell, csupán egy csipesz.

De a vírusos agyvelőgyulladás ellen a leghatékonyabb védekezés: a megelőző védőoltás.

Kezdjük az elején!

Egyszerű, de hatásos tippek

  • Ajánlott hosszú ujjú felsőben, de még inkább hosszú szárú nadrágban útnak indulni a természetbe.
  • Az egyenetlen terep egyébként is zárt cipőért kiált, amely jobban fogja a lábat minden oldalról, de az alulról támadó kullancsok ellen is így védekezhetünk hatékonyan.
  • A zoknit, még ha látványnak nem is a legszebb, fontos felhúzni a nadrágszárra. A zokniba gyömöszölt nadrágszár ugyanis lezárja a hívatlan betolakodó elől az utat, de legalábbis nagyban megnehezíti bejutását.
Ez kullancsvédelmi szempontból teljesen hibás öltözék
Ez kullancsvédelmi szempontból teljesen hibás öltözékImgorthand / Getty Images Hungary
  • A felsőrész nadrágba történő betűrése ugyanilyen megfontolásból szintén javallott.
  • Kibontott, hosszú haj helyett összefogott frizura a praktikus választás, vagy esetleg kalap használata.
  • A fehér színű ruházat ugyan nem a legcélszerűbb kiránduláshoz, de a kullancsveszély elhárítása szempontjából mégis előny lehet, hiszen így könnyebb a textilen lefülelni a kórokozó potyautast.
  • A túrázás, piknikezés befejeztével érdemes egymást alaposan szemügyre venni, különös tekintettel a veszélyeztetettebb gyermekekre vagy a testhajlatokra, mint például a földről kullancsként is könnyen elérhető térdhajlat, de jellemző még a fültő vagy a hajas fejbőr közeli részek érintettsége is.

Ha megtörténik a baj

Amennyiben a fenti praktikák ellenére mégis áldozataivá válunk az aprócska élősködőnek, amit remélhetőleg minél hamarabb észlelünk is, azonnal távolítsuk azt el testünkből. A lehetséges következmények szempontjából ugyanis nem közömbös, hogy az állat mennyi időt tölt testünkön.

Minél előbb eltávolítandó
Minél előbb eltávolítandórbkomar / Getty Images Hungary

A kullancs kiszedésével kapcsolatban számtalan tévhit, hatékonynak vélt praktika létezik, az óra járásával megegyező irányú tekergetéstől az olajba fullasztásukon át a körömmel való eltávolítás extrém hiedelméig. A leghatékonyabbnak mégis csak az bizonyul, ha egy (szemöldök)csipesz segítségével, a potrohot épen hagyva megcsípjük az állatot, és kihúzzuk a bőrből.

Mitől tartunk leginkább?

A számos, kullancs által terjesztett betegség közül kettőtől tartunk leginkább. Az egyik az ideg-, izom- és ízületkárosodással is járó, elhúzódó Lyme-kór, amit nagy dózisú antibiotikumkúrával kezelnek. A másik az úgynevezett kullancsencephalitis, vagyis a kullancs által terjesztett, magas lázzal, olykor idegrendszeri görcsökkel, néha tudatzavarral is járó vírusos agyvelőgyulladás. Ez utóbbi ellen megelőző védőoltást is kifejlesztettek.

Hatékony védekezés

A kullancsencephalitis megelőzésére a különböző spraykészítmények is védelmet nyújthatnak néhány órán át a szabadon lévő bőrfelületen alkalmazva, mértékkel felvitt vastagságban. Létezik egy, a csípést követő 96 órán belül beadandó passzív oltás is, de ez nagyságrendileg csupán 70%-os védelmet biztosít.

Nem mindegy, milyen készítményt használunk, érdemes tájékozódni!
Nem mindegy, milyen készítményt használunk, érdemes tájékozódni!Zbynek Pospisil / Getty Images Hungary

Leghatékonyabbnak azonban a kullancs okozta vírusos agyvelőgyulladás ellen a megelőző aktív védőoltást tartják.

A szakember szemével

Dr. Csonka Erzsébet gyermekorvos arra hívja fel a Dívány.hu olvasóinak figyelmét, hogy „többféle kullancs is fertőz, de megállapítást nyert, hogy csupán minden negyedik kullancs fertőzött. Kirándulás, erdei iskola, szabadtéri program után a tetőtől talpig terjedő átnézése a testnek alapvető fontosságú. Amennyiben kullancsot találunk benne, azt mielőbb el kell távolítani. Ha annak feje az emberi testben marad, az nem okoz fertőzést, magától ki fog lökődni” – mondja a szakorvos. „Fontos viszont minden szülőnek tisztában lennie azzal, hogy a kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladást megelőzni sem B-vitamin-kúrával, sem más módon nem lehet, csak az egyedüli megoldást jelentő, kullancs elleni vakcinával történő immunizálással”– figyelmeztet a gyermekorvos.

A védőoltás a vírusos agyvelőgyulladással szemben jelent hatékony védekezést
A védőoltás a vírusos agyvelőgyulladással szemben jelent hatékony védekezéstPeopleImages / Getty Images Hungary

„Az alapimmunizálás 3 oltásból áll. A második vakcina felvétele az első után 1-3 hónappal ajánlott, a harmadik pedig a második oltás után 5-12 hónappal ismétlendő. Ez az alapimmunizálás. Ezután következhetnek az ismétlő oltások. A harmadik vakcinától 3 évente, majd később elegendő 5-6 évente újabb emlékeztető oltásokat felvenni. Kisgyermekeknél az oltás egy- és kétéves kor után már adható. A megfelelő vakcinát a gyermekorvos receptre felírja, amit mindenki maga vásárol meg a gyógyszertárban, és visz a gyermekorvoshoz beadatásra, s ezzel megkezdődik az immunizálás. Ez tehát a vírus okozta agyvelőgyulladás elleni hatékony megelőzés egyetlen módja” – ismerteti az oltásokkal kapcsolatos tudnivalókat a több évtizedes tapasztalattal rendelkező gyermekorvos.

„A Lyme-kór ellen ez az oltás nem véd. Ebben a kedvezőtlen helyzetben a jó azonban az, hogy a Lyme-kór viszont könnyen felismerhető és azonosítható a »kokárdajel« nevű vörös elváltozásáról, amelyet a bőrön előidéz. Ne okozzon meglepetést, hogy a kokárdajel nemcsak a kullancscsípés helyén, hanem bárhol máshol a test bőrén is jelentkezhet! A kullancs eltávolítása után egy-két héten belül enyhe vírusfertőzésre utaló elváltozás is lezajlódhat a szervezetben. Ha ilyet tapasztalunk, már Lyme-ambulanciát sem kell feltétlenül felkeresnünk, legfontosabb a hosszan tartó antibiotikumos kezelés mihamarabbi megkezdése a gyermekorvosi indikáció alapján” – jegyzi meg dr. Csonka Erzsébet. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek