Ha anya ezt mondta, apa ne mondja másképp: a következetes nevelés a gyakorlatban nehezebb, mint gondolnád

GettyImages-1240124246

A következetes nevelés biztonságos közeget teremt a határokat, önmagukat és a világot tanuló gyerekek számára.

Amikor még csak egy szép gondolat a gyerek, vagy még annyi sem, és csak az utcán jelenetet rendező gyerekek szülei felett ítélkezünk magunkban csendesen, elégedetten élhetünk abban a hiszemben, hogy mi magunk majd mennyivel jobb szülők leszünk. Olyan könnyű gyors ítéletet mondani, „rögtön látni, hol a gubanc”, és hogy mi lenne a megoldás. Azonban a gyereknevelés nehezebb meló, mint ahogyan azt laikusként (azaz gyerek nélkül) hiszi az ember, és nem biztos, hogy rögtön megtaláljuk a kulcsot az elég jó szülőséghez. Stephanie Cox floridai gyermek- és családterapeuta úgy véli, segíthet ebben: a következetes nevelés előnyeiről és annak nehéz megvalósításáról ír.

Következetes gyereknevelés: kínszenvedés, de megéri

Ahogyan Vekerdy Tamás pszichológus mondta, „a család formálja legjobban a gyereket”, és „ellensúlyként tud megjelenni a környezeti hatásokkal szemben”. Fontos tehát, hogy mit tapasztal, lát a szülőktől a gyerek, és Cox szerint az otthon biztonságát fenyegeti, ha a nehéz, gyerekkel megküzdős pillanatokban feladjuk a következetes nevelést, ha a biztonságot teremtő szabályrendszert, amelyet korábban felállítottunk, a könnyebbség okán figyelmen kívül hagyjuk, mert azt abban a pillanatban elkerülhetetlennek érezzük.

Fontos, hogy az egyértelműen jelzett szabályok áthágásának legyenek következményei, hogy a gyerekek érezzék következetes nevelést
Fontos, hogy az egyértelműen jelzett szabályok áthágásának legyenek következményei, hogy a gyerekek érezzék következetes neveléstMoMo Productions / Getty Images Hungary

Sajnos Cox szerint pont a következetesség betartásában nem jeleskedik az emberiség. Gondoljunk csak bele abba a több száz be nem tartott újévi fogadalomba, amit az évek alatt megfogadtunk, aztán márciusra már el is felejtettünk. Vagy gondoljunk bele abba, mennyire nehéz átváltani egy egészségesebb életmódra, és fenntartani a változtatásokat, hiába tudjuk, hogy mennyivel egészségesebbek lennénk tőle. Vagy hogy mennyire egyszerű engedni a csábításnak, és a diéta közepén mégis megenni azt az egy szelet süteményt, hiába ígérted meg magadnak, hogy ezúttal szigorúan betartod az összes szabályt.

Pedig a következetesség az élet semelyik másik területén sem annyira lényegi, mint a nevelésben, a sors iróniájaként. Hiszen alapvetően nehéz mindig, minden esetben ragaszkodni a kitűzött határokhoz, szabályokhoz, na de ha még ráadásul a gyerek szándékosan feszegeti ezeket (mivel ezáltal tanul a világról), akkor aztán tényleg ember legyen a talpán, aki ellen tud állni az egyszerűbb út hívó szavának. A gyerekek pedig nem fogják rögtön az első pillanattól kezdve, megkérdőjelezés nélkül követni a szülő által kiszabott irányokat. Lehetséges, hogy az elején hallgatni fognak a jó szóra egy kis ideig, de aztán elunják magukat, vagy azt gondolják, szüleik bizonyára már elfelejtették a szabályokat, és újból elkezdik kóstolgatni a veszélyes vizeket, szüleik egyetlen megmaradt idegszálán egyensúlyozva, mindeközben a világ legártatlanabb arcát vágva.

Amikor minden megy a kukába – avagy hol rontjuk el a következetes nevelést

A szülői szabályok, értékek, minták elleni lázadás természetes velejárója a kamaszok fejlődésének Cziglán Karolina pszichológus szerint, ugyanis ezzel tapogatják ki, fedezik fel saját értékeiket, erősségeiket, hogy miként tudják érvényesíteni azokat a vágyaikat, amelyekért meg kell küzdeni, amelyek ellenállásba ütköznek. Cox arra is felhívja a figyelmet, hogy nemcsak a serdülőkorra jellemző a határok feszegetése, hanem már ennek a jele a kisgyerek közérti makacs ragaszkodása a hőn áhított csokiszelethez.

Cox szerint ösztöneink azt diktálnák, amikor gyermekünk szembeszegül velünk, hogy veszítsük el hidegvérünket, és szálljunk harcba a pimasz kölyökkel, aki ilyenkor az „apja/anyja fia” (a lényeg, hogy a párunk gyereke, nem a miénk). Esetleg a gyerek az, aki szeretne síkra szállni, önérvényesíteni, és pont mi döntünk úgy, hogy – fáradtságból, időhiányból –  kapitulálnuk, elveszítvén a csatát, hogy majd máskor, más fronton folytassuk a háborút. A könnyebb utat választjuk, nem tartjuk be a saját magunk által felállított szabályrendszert: megvesszük a gyereknek azt a szóban forgó csokiszeletet, csak ne ríjon a közért közepén, és nem ítéljük szobafogságra a tininket, aki háromszor egymás után tovább maradt ki este a megbeszélteknél, hogy el tudja vinni kistestvérét az edzésekre iskola után.

A következetes nevelés biztonságos közeget teremthet a gyerekek számára, amiben tudják, milyen cselekedet milyen következményekkel fog járni
A következetes nevelés biztonságos közeget teremthet a gyerekek számára, amiben tudják, milyen cselekedet milyen következményekkel fog járniMoMo Productions / Getty Images Hungary

Azonban ezekben az esetekben fittyet hányunk következetes nevelésünknek, és ezt üzenjük vele gyermekünknek valójában: „Látom, hogy feszegeted a határokat, miközben magadról és a világról tanulsz, és tudom, hogy tudod, hogy éppen a szabályokkal hadakozol. De nem foglak minden alkalommal szembesíteni a következményekkel, szóval sok sikert ahhoz, hogy kitaláld, éppen mennyire engedékeny hangulatban vagyok, vagy hogy mely szabályok számítanak igazán. Rajtad áll vagy bukik, hogy ki tudod-e olvasni a gondolataimat, hogy megszerezhesd, amit szeretnél, és hogy el tudjuk kerülni a veszekedéseket egymás között.” Ha ennyire lecsupaszítva végiggondoljuk cselekedetünk, reakciónk üzenetét, máris egyértelműbbé válik, miért is olyan fontos a következetes nevelés.

Játsszatok egyértelmű játékszabályok mentén

Cox úgy véli, fontos, hogy a szülők egy lapon legyenek a nevelés terén, például abban, hogy hogyan és mikor kerül sor fegyelmezésre. A gyerekeknek nincs arra kapacitása, és nem is kell, hogy az ő felelősségük legyen, hogy egyszerre két különböző szabályrendszerhez próbáljanak meg igazodni, ha a szüleik más nevelési elvek mentén gondolkodnak és cselekszenek. Fontos a szülői egység megtartása.

Másrészt, a gyermekek számára is világossá kell tenni korukhoz illő szinten, hogy mik a szabályok, mit von maga után azok megszegése, és éreztetni kell velük, hogy következetesen ez a szempontrendszer lesz az irányelv az otthoni élet szervezésében. Érdemes rendszeres családi kupaktanácsokat tartani, amelyek során közösen megbeszélitek, hogy mi ment jól, és miben ütköztetek nehézségekbe a héten, illetve hogy felfrissítsétek, mik az elvárások.

Harmadrészt, lényeges a következetesség. Még ha a helyzet vagy az érzelmi, mentális állapotod nem is engedi meg, hogy azonnal hatályba léptesd a szabályok megszegéséért járó büntetést, közöld gyermekeddel, hogy később még megbeszélitek, milyen következményekkel kell számolnia tetteiért.

A következetes nevelés embert próbáló feladat, de végső soron megéri, hiszen biztonságos közeget teremthetünk a konzisztens szabályrendszerrel gyermekünk életében, amelyben tudja, hogy milyen cselekedet mivel jár, hol vannak a határok, amelyeken belül szabadon mozoghat. Érdemes a dicséretek következetességére is figyelni, konkrét dolgokra fókuszálva, és nem túlzásba esve, hogy ne torzítsuk el a gyermek valóságérzetét.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra