Külföldön csecsemők halnak bele: ezek a szamárköhögés jellegzetes tünetei

Lontai Ildikó
kohoges-tunet-baba2
Olvasási idő kb. 4 perc

Hollandiában a szamárköhögéses megbetegedések száma elérte az elmúlt 10 év legmagasabb szintjét. A jellegzetes tünetekkel járó fertőzés hazánkban is megjelent.

Hollandiában idén közel 600 csecsemő fertőződött meg szamárköhögéssel, közülük 5 belehalt a baktérium által okozott megbetegedésbe – adta hírül az Magyar Távirati Iroda (MTI).

Hollandiában több ezer embernél jelentek meg a szamárköhögéses tünetek

A Holland Közegészségügyi Intézet (RIVM) már májusban riasztást adott ki, mert a szamárköhögéses megbetegedések száma Hollandiában elérte az elmúlt 10 év legmagasabb szintjét. Frissített jelentésében az intézet felhívta a figyelmet, hogy

idén már közel 13 ezer szamárköhögéses esetet regisztráltak, ami tizenkét éve a legmagasabb szám.

Amennyiben a járvány tovább terjed, az év vége előtt új rekordot dönt a megbetegedések száma Hollandiában – figyelmeztettet a RIVM. A betegség különösen veszélyes lehet a kisgyermekekre.

A megfertőződött csecsemők közül az öt hónaposnál fiatalabbak fele és a valamivel idősebbek közel negyede szorul kórházi kezelésre.

A szamárköhögés a csecsemőkre a legveszélyesebb, a tünetek megjelenésére érdemes figyelni
A szamárköhögés a csecsemőkre a legveszélyesebb, a tünetek megjelenésére érdemes figyelniProstock-Studio / Getty Images Hungary


A kisbabákat be lehet oltani szamárköhögés ellen. Sőt, már a születés előtt is hatékony védelmet kaphatnak, ha az anya a terhesség alatt beoltatja magát. Hollandiában a három- és tizenegy hónapos kor közötti, fertőzött csecsemők 81 százaléka volt vagy oltatlan, vagy pedig nem a koruknak megfelelő mértékben oltott.

A fertőzés Ukrajnában, Horvátországban és Csehországban is terjed, ezért nem meglepő, hogy Magyarországról is egyre több megbetegedésről érkezik hír. Az oltás ugyan lehetőséget biztosít a fertőzés terjedésének megállítására, azonban

jelenleg tartós hiány lépett föl a felnőtteknek adható szamárköhögés elleni oltásból.

Az értesülést nemcsak gyógyszeripari szereplők, hanem a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) is megerősítette. Hozzátették: felvették a kapcsolatot a gyártókkal, hogy mielőbb megoldódjon a probléma, és várhatóan hamarosan kapható lesz a receptre felírható vakcina, amelyet egyre többen keresnek.

A szamárköhögésnek jellegzetes, elhúzódó tünetei vannak

A szamárköhögés egy baktérium által okozott, rendkívül fertőző megbetegedés, amely a tüdőt és a légutakat érinti. Kezdetben a tünetek egy szokványos megfázáséhoz hasonlóak (tüsszögés, orrfolyás, alacsony láz és enyhe köhögés).

Két héten belül a köhögés súlyosbodik, és jellegzetes köhögési rohamok alakulnak ki sok, gyors ütemű köhögéssel, amelyeket húzó, jellegzetes éles hangú belégzés követ.

A rohamok végén gyakran ürül sűrű, színtelen nyálka, melyet követően gyakori a hányás is. A rohamok eleinte éjszaka fordulnak elő, majd egyre gyakoribbá válnak napközben is. A köhögés akár hónapokig is tartat – írja az Európai Vakcinázási Információs Portál.

A szamárköhögés lappangási ideje 2-4 hét, a betegség legsúlyosabb formája csecsemőknél alakul ki. Oltatlan csecsemőknél vagy olyan újszülötteknél, akiknél az anya nem kapott oltást, a szamárköhögés különösen súlyos lefolyású lehet.

A csecsemőknél a lehetséges szövődmények közé tartozik a tüdőgyulladás, az agyvelőgyulladás, a görcsök és akár a halál is.

Hollandiában a szamárköhögés a védőoltás 1957-es bevezetése előtt gyakori betegség volt, és évente körülbelül 200 gyermek bele is halt. 1996 óta újra gyakoribbá vált, mivel a baktériumok szerkezete megváltozott. 2020 áprilisa és 2023 júniusa között viszont alig volt szamárköhögésről szóló jelentés, valószínűleg azért, mert a megbetegedést okozó baktérium terjedése ellen is hatottak a koronavírus-járvány terjedését célzó óvintézkedések.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek