Koraszülésekhez vezet a klímaváltozás: így teszi tönkre gyermekeink jövőjét a meleg és a rossz levegő

GettyImages-1272026968

A csecsemőkori elhízás gyakoriságának növekedése mellett a koraszülések számának megugrásáért is felelőssé tehető a globális felmelegedés: mikor lesz már elég a klímaváltozás egészségkárosító hatásából?

Sorsdöntő pillanatban járhatunk: ezt mutatja egy egész csokornyi tanulmány, amelyeket egy gyermekkori és perinatális epidemiológiával foglalkozó kiadvány különszámában gyűjtöttek össze. Izraeltől Ausztráliáig, Dániától az Egyesült Államokig ível azoknak a tanulmányoknak a sokasága, amelyek a The Guardian cikke szerint mind alátámasztják, milyen borzasztó hatást gyakorol a felmelegedő bolygó gyermekeinkre már az anyaméhben is. Koraszülést is okozhat a felmelegedés: és ez csak egy a klímaváltozás hatásai közül.

Elhízhatnak a legkisebbek is

A probléma mindenkire hat a világ minden táján, a fogantatástól kezdve teljes életén át, fogalmaz Gregory Wellenius professzor, a kiadvány egyik szerkesztője. A klímaváltozás legdrasztikusabb hatásaival csak most kezdünk ismerkedni, ám a professzor szerint ezek egyre gyakrabban és gyakrabban fordulnak majd elő, ahogyan az idő telik, és nem holnap vagy a jövőben, hanem már ma is sokkal rosszabb, melegebb és egészségtelenebb hellyé teszik a Földet, mint amilyen az korábban volt.

A klímaváltozás okozta felmelegedés következtében több a koraszülés
A klímaváltozás okozta felmelegedés következtében több a koraszülésd3sign / Getty Images Hungary

A gyerekek első évében bekövetkező gyors testsúlynövekedés és a felmelegedés közt izraeli kutatók találtak kapcsolatot. 200 ezer születést vizsgálva arra jutottak, hogy a legmagasabb éjszakai hőmérsékletet feljegyző területek közül a felső 20 százalékba tartozókban 5 százalékkal nőtt meg az esély a csecsemőkori elhízásra. 

Jelenleg a világ gyermekeinek 18 százaléka túlsúlyos vagy elhízott: ennek egyik oka lehet a kutatók szerint az, hogy kevesebb energiát kell elégetniük

szervezetük megfelelő hőmérsékleten tartásához azoknak, akik eleve melegebb körülmények között élnek.

A klímaváltozás fejlődési rendellenességeket is okozhat 

A felmelegedés következtében kialakuló erdőtüzek borzasztó következményére egy kaliforniai tanulmány hívta fel a figyelmet: a fogantatást megelőző szennyezett levegőnek való anyai kitettség megduplázza a hasfalhasadékkal születés esélyét. Kétmillió szülést vizsgáltak ebben a tanulmányban, melyek mind az erdőtüzek 15 kilométeres közelségében élő nőknél következtek be, olyan légköri szennyezettségi szint mellett, amelyről már a kutatást megelőzően ismert volt, hogy kockázatot jelent az egészségre. A hasfalhasadék megjelenése a terhesség első trimeszterében 28 százalékkal ugrott meg a szennyezett levegőben élő nők esetében. Ez a betegség jelenleg még ritkának számít, de egyre gyakrabban jelenik meg.

Koraszülés a klímaváltozás miatt

A koraszülések és a felmelegedés kapcsolatát két tanulmány is taglalja: egy ausztrál kutatás szerint azok, akik a legmelegebb államok legforróbb öt százalékában éltek, 16 százalékkal nagyobb eséllyel adtak életet idő előtt gyermeküknek. A másik kutatás texasi adatokon alapult: egy olyan környéket vizsgáltak, ahol az emberek hozzá vannak szokva a magas hőmérséklethez, mégis: a rekordmeleget jelentő napokat követően 15 százalékkal nőtt a koraszülések előfordulása.

Az extrém koraszülések – 28 hetes terhességi kor előtt bekövetkező szülések – aránya megháromszorozódott,

és a hátrányos helyzetű nők esetében is kiugró, 20 százalékos ugrást fedeztek fel.

S ha mindez nem lenne elég: a rekordmelegekben kórházba is több gyermek kerül, mint egy átlagos napon. New York-i adatok szerint 7 fokos hőmérséklet-emelkedés 2,4 százalékos növekedéshez vezet az öt év alattiak kórházi felvételi arányában, mivel ők könnyebben kiszáradnak, mint a felnőttek.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra