Ide mindenképp menjetek el a hétvégén: izgalmas kirándulóhelyek a családnak

20220413 141527

A tél utáni hűvös tavasz hatására úgy tűnhetett, az örökkévalóságig tart, mire beköszönt a melegebb idő, de végre kirándulással is tölthetjük a hétvégéket: ne csak gyereknapon ismerkedj meg ezekkel a szuper kirándulóhelyekkel!

A szabadban töltött idő gyerekekre gyakorolt pozitív hatásainak se vége, se hossza:

szemüknek is nagyon jót tesz, ha természetes fényben tartózkodunk, és nem a monitort bámulják, a nagymozgások gyakorlása által fejlődnek képességeik, immunrendszerük is erősödik,

de az az igazság, hogy nem csak miattuk érdemes minél többet a természetben tartózkodnunk. A felnőttek mentális egészségre is kifejezetten pozitív hatást gyakorol, ha a zöldben töltjük szabadidőnk egy részét: mutatunk néhány olyan túrát, kirándulást, amelyet a kicsik és a nagyok egyaránt élvezni fognak.

Ezért jó kirándulni, nem csak gyerekkel

Ezek a kirándulások akár óvodáskorú gyermekkel is teljesíthetők, babakocsival viszont nem mindegyiknek érdemes nekivágni. Aki kirándulna, de van még nem „önjáró” gyermeke, annak egyébként is inkább a hordozást javasoljuk, mint a babakocsit, így a tempó megmarad, de amikor épp pihentek, a legkisebbek is szaladgálhatnak egy kicsit.

Legkönnyebb kirándulásunkat akár 3 éves kortól felfelé is megpróbálhatjátok beiktatni egy hétvégébe, de a nagyobbak is élvezni fogják azt: egy erdőben a gyerek sosem unatkozik.

Kisgyerekes családokban sokszor a hordozás a kirándulások megmentője
Kisgyerekes családokban sokszor a hordozás a kirándulások megmentőjeJordan Siemens / Getty Images Hungary

Vuk virtuális tanösvény

A Budai-hegységben található Vuk tanösvény a kicsik kedvence lehet 2,5 kilométeres hosszával, viszont a nagyok is szeretni fogják, virtuális tanösvényről lévén szó. A terep könnyű, de azért vannak izgalmas részei is, ráadásul, ha gyereked már ismeri Fekete István regényét vagy annak egyszerűsített meseváltozatát, extra izgalmat ad majd a kiránduláshoz az, hogy 12 állomáson multimédiás tartalmak is színesítik a programot.

Ezek eléréséhez a Digitális vándor alkalmazásra lesz szükséged, mely a tanösvény kijelölt pontjain tartalmakkal ad feladatot vagy éppen szórakoztat.

A kiterjesztett valóság technológiájának köszönhetően még állatokat is megidézhettek, miközben teljesítitek a távot,

ami után garantált, hogy a gyerekek hazafelé az autóban arra kérnek majd, mesélj Vukról nekik egy kicsit.

Ha túl rövidnek bizonyulna a táv, a kisebbeket biztosan vigasztalja majd a Macis játszótér, ahol nyugodtan eltölthettek még egy kis időt.

Milyen hosszú? 2,5 kilométer

Kinek? Már a legkisebbeknek is.

Paprikás-patak: ne csak melegben látogasd!

A homokkőfal mászásra csábít
A homokkőfal mászásra csábítKálmán Szonja

A Budai-hegység legnagyobb vízesését nézhetitek meg a gyerekekkel, ha ellátogattok a Solymár szélén induló túraútvonalhoz, mely a Paprikás-patak mentén kalauzol. A teljes túraútvonal sem hosszú, mindössze bő 5,5 kilométer, és ebben már benne van a solymári várhoz tett kitérő is!

Az én gyermekeimnél a Paprikás-patak már a nevével, no meg a patakkal nyerő választás volt. Annak, aki ide indul, érdemes azért arról is tudnia, hogy ez elég sok család esetében van így, ezért hát jobb, ha számítanak arra, hogy sokakkal összefuthatnak. A túraútvonal alig tartalmaz szintemelkedést, ezért ha bírják a gyerekek a gyaloglást, akkor kicsikkel is lehet célpont a patak, jó időben ugyanakkor mindenképp érdemes váltózoknival vagy -cipővel készülni arra, hogy a gyerekek előbb-utóbb biztosan patakozni akarnak majd.

A kirándulás közben sok izgalmas dologra számíthatunk: homokkőfal, melyet a bátrabbak megmászhatnak, a már említett vízesés – egy falépcső jelzi –, hidak, egy nem iható vizű forrás is találhatók mellette. A várból nagyszerű kilátás tárul elénk a környékre.

Érdemes emlékeinkben a téli hónapokra is megőrizni a Paprikás-patakot: kemény fagyban jég borítja tetejét, egyes részein erre rá is lehet állni.

Milyen hosszú?  5,6 km

Kinek? Ha a szintemelkedés nélküli hosszasabb gyaloglást bírja a legkisebb is, akkor az egész családnak.

Apáti-kúti völgy: újra meg újra folyó szeli ketté

Ha a gyerekek már nagyobbak, vagy jól bírják és megszokták a gyaloglást, az Apáti-kúti völgy Pilisszentlászlótól Visegrádig tartó közel 9 kilométeres szakaszát is bebarangolhatjuk velük. Ez nem körtúra, oda-vissza megtéve pedig már igencsak nagy táv, ezért előre kell gondolni arra is, hogy Visegrádról még vissza is kell majd jutnunk Pilisszentlászlóra. A kirándulás szépsége ugyanakkor elterelheti figyelmünket erről a kis gondról, és talán legegyszerűbb Szentendrét bázisnak használva teljesíteni a távot: innen mind Visegrádra, mind Pilisszentlászlóra eljuthatunk tömegközlekedéssel.

Az Alpár-forrás vize iható, de meglehetősen lassan csordogál
Az Alpár-forrás vize iható, de meglehetősen lassan csordogálKálmán Szonja

A jó túracipő, beleértve a vízállóságot is, fontos, mivel

az egyik legizgalmasabb része ennek a túrának az, hogy folyamatosan át kell majd kelnünk egy kis patakon, újra meg újra.

A kövek közt egyensúlyozva meg lehet úszni a dolgot száraz lábbal is, de azért nem gond, ha a gyerekeknek van bekészítve száraz cipő is a hátizsákokba.

A túraút füvészkert, patak, tavak mellett vezet el, de források is várják a kisebbeket és a nagyobbakat, hogy vizükkel kulacsaikat megtölthessék.

Milyen hosszú?  8,8 km

Kinek? Gyakorlott túrázóknak.

Feketevölgy: vonatrajongóknak

Izgalmas a vonatsínekkel tarkított erdei terep
Izgalmas a vonatsínekkel tarkított erdei terepKálmán Szonja

A Börzsönyben az egykori kisvasút nyomtávja mellett kirándulhatunk: van ennek a túrának egy 15 kilométeres, közepesen nehéz változata is, de családosoknak mégsem így ajánljuk a kirándulást – bár Salgó vára is, melyet az a változat érint, megér egy misét.

„Csonka” változatában ugyanakkor kisgyerekekkel is nagy élmény, ahogyan a néhol egyszerűen a levegőben lógó, máshol csak megcsúszott sínek közt sétálhatunk. Van mit megmászni, bár óvatosan érdemes ezt tenni, és a kis hidak is érdekes tereptárgyak túránk ideje alatt.

A Hamuházig, ami nagyjából 2,5 kilométerre található innen, mindenképp érdemes eljutni: a csillék minden gyerek számára nagyon izgalmas látványt jelentenek. Ha innen visszafordulunk, akkor is garantált, hogy a gyerekek élvezik a kirándulást, hiszen a síneket nem lehet megunni!

Milyen hosszú?  5 kilométer, vagy a teljes túraúton 15 km

Kinek? Rövidítve a sík terepen kicsit gyakorlottabb kiránduló kicsiknek is.

Bármelyik kirándulást is választod, fontos, hogy felkészülj arra: vizet, élelmet és megfelelő cipőt, valamint ruházatot vigyetek magatokkal. A papír térkép jó társ, hisz nem kell hozzá térerő, és ne feledkezz meg a kötszerekről sem. Egyébként pedig kirándulásra fel: az egész család élvezni fogja!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra