Ha szeretsz, megteszed: gyakran zsarolásnak engedve esnek teherbe a tinik

A nem tervezett tiniterhesség mindig hatalmas dilemmát jelent. Kamaszkorban pedig – legyünk akár az anya, akár az apa oldalán – hatalmas törést okozhat. Jó lenne hát megelőzni, na de hogyan?

Százszor mondtuk el, de sosem lehet elégszer: az iskolai felvilágosítás nem elég ahhoz, hogy a kamasz tisztában legyen a saját és a másik nem testének működésével, a teherbe esés elkerülésével. A nyári kalandok során nem az jár elsősorban az eszében, hogyan kerülje el a veszélyeket. Ha kicsi korától kezdve nem tanítottuk meg arra, hogy meg tudja nevezni az intim testrészeit, ha nem ismeri, mihez van joga, mikor mondhat nemet és hogyan, már nagyon nehéz dolga lesz a hormoncunami közepette. A terhesség, nemi betegség, erőszak vagy egy életre szóló rossz élmény elkerüléséhez még ennél is többre van szükség: folyamatos bizalmi kapcsolatra legalább egy felelős felnőttel, megfelelő érzelmi biztonságra, helyes információkra (azaz nem a pornóból, nem a kortársaktól, nem hiedelmekből), egy olyan közegre, ahol lehet és érdemes is kérdezni, kérni. A lányoknak szükségük van egy jó nőgyógyászra is. Hogy még mit tehetünk szülőként, arról Varga Aidával, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Yelon szexedukációs programjának szakmai vezetőjével beszélgettünk. 

Elsősorban a bizalmi légkör megteremtése fontos. Azaz a gyerek elmondhassa óvodáskorától kezdve az élményeit, közölhesse, ha szerelmes vagy ha pornót látott az iskolában – hívja fel a figyelmet a pszichológus. Az így felnövő gyerek kamaszként nem azzal áll a szülő elé, hogy kéne pénz óvszerre, hanem ekkor már tudjuk róla, ha foglalkoztatja a szex, tetszik neki valaki, párkapcsolata van, szerelmes, ismerjük a barátait, a kedvenc influenszereit. Szerencsés esetben ez egy hosszú folyamat eredménye.

S ha így van, akkor adott esetben segíthetünk is a kamasz párnak a megfelelő helyszín biztosításával. Ha egyiküknél sem bújhatnak össze, mert a szülők nem engedik, akkor akár egészen extrém és veszélyes helyszíneket választhatnak. Szülőként tényleg arra vágyunk, hogy a gyerekünk az iskolában vagy egy kocsiban veszítse el a szüzességét? Akkor inkább engedjük meg, hogy a barátjánál aludjon, vagy menjünk el otthonról moziba pár órára, ha szükséges. S ha felmerül a fogamzásgátlás kérdése, akkor menjünk el a lányunkkal gyermeknőgyógyászhoz vagy vegyünk óvszert, ha a pár tagjainak ez túl kínos. Biztonságos használatukhoz szintén kell valaki, akár orvos, akár mi, szülők, akik megfelelő információkat biztosítanak: a tabletta például nem hat megfelelően emésztési problémák, más gyógyszerek, táplálékkiegészítők szedése esetén, az óvszer kiszakadhat és még sorolhatnánk.

Ha szeretsz, megteszed – ha szeretsz, nem kérsz erre
Ha szeretsz, megteszed – ha szeretsz, nem kérsz erremartin-dm / Getty Images Hungary

Nem csak a saját testüket nem ismerik

A valaha megjelentetett legnépszerűbb cikkünk a női ciklusról szól. A gyerekek ugyanis – hiába az iskolai órák – nem ismerik a saját testüket. A másik nemét pedig végképp nem. Amikor a lányokat a menstruációról oktatják, a fiúkat rutinszerűen kiküldik a teremből. Emiatt akár a felnőttek is tájékozatlanok maradhatnak a nők testének működésével vagy a különböző egészségügyi termékek használatával kapcsolatban – folytatja a szakértő. Ugyanígy a lányok is lemaradnak arról, mi történik a fiúkkal kamaszkorban. Pedig mindkét nemet érdekelné, mi zajlik a másik testében, sőt a párkapcsolatban élő fiatalokat még inkább.

Nemcsak azt a kérdést kell feltennünk magunknak, hogy hogy ne essen teherbe a kamasz lányom, de azt is, hogyan ne ejtsen senkit teherbe a kamasz fiam? Az, hogy a több oldalt kitevő tévhitek között a gyerekek – nemtől függetlenül – a helyes információkhoz jussanak, elengedhetetlen. Az is, hogy ellenálljanak a kortárs nyomásnak, a nagyon is gyakori érzelmi zsarolásnak. Meg kell tanítanunk lányokat-fiúkat egyaránt arra, hogy figyeljenek az érzéseikre és a saját szükségleteikre. Tudjanak nemet mondani, ismerjék, testileg mi mivel jár. Ez alapvető ahhoz, hogy egészséges szexuális életet élhessenek. Ha senki nem mondja el nekik a valóságot, akkor kénytelenek kitalálni, és érkeznek a vad tévhitek meg az olyan kérdések, hogy teherbe lehet-e esni az uszoda vizétől. 

A fogamzásgátlás nem olcsó mulatság

Nagyon sok akadálya lehet még annak, hogy hatékonyan védekezzenek a tinik a terhességek ellen. Ezek közül az egyik legegyértelműbb a különböző termékek beszerzésének nehézsége.
Ha belegondolunk, mennyibe kerül egy doboz óvszer vagy egy adag fogamzásgátló tabletta, akkor máris érteni kezdjük, miért nem rohannak érte a tinédzserek – teszi hozzá Varga Aida. Nehéz lehet ezt kispórolni a zsebpénzükből, a diákmunkáért kapott összegből vagy külön kérni rá otthon. S ha pénzük akad is, az óvszert ciki megvásárolni, ráadásul az ízesített termékek szexuális segédeszköznek minősülnek, és így 18 év alatt ki sem adhatók.

Problémát jelenthet, ha kistelepülésen a jól ismert gyógyszerésztől kell óvszert vásárolni, de még egy pláza drogériájában is pirulnak a fiatalok. A tablettát pedig csakis nőgyógyász írhatja fel, aki jó esetben elvégez legalább egy vérvizsgálatot a recept kiállítása előtt. Ezek sem filléres kiadások. Jó esetben a pár együtt fizeti ezeket az eszközöket, vagy a szülők nyújtanak úgy segítséget, hogy azt a fiatalok el is tudják fogadni. 

A szexuális erőszak új formája

Egy olyan trendre is fel kell hívnunk a figyelmet, ami az utóbbi években terjedt el. Meglehetősen sok olyan esetről hallottunk, hogy a férfiak szex közben levették az óvszert és beleélveztek a nőbe – ismerteti a szakember. A cél nem a gyerekvállalás volt, hanem a kényelem, ráadásul sokan még mindig azt hiszik, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tabletta egyfajta általános módja a védekezésnek. Ez a fajta erőszak sokaknak poén, vagy épp internetes kihívásként terjed el, ki tudja ezt minél ötletesebben véghez vinni. Ez egy kicsit hasonlít ahhoz a szituációhoz, amikor a férfi azért nem húz eleve óvszert, mert az kényelmetlen. Egy fiatal lány pedig nem feltétlenül tud kiállni magáért egy ilyen „ha bízol bennem, akkor megteszed” helyzetben. A kamaszok gyakran nincsenek tisztában azzal az egyszerű ténnyel sem, hogy az előváladék is tartalmaz hímivarsejteket, ráadásul azt nem lehet irányítani vagy érezni sem. Ezért is olyan fontos, hogy a kamaszok hiteles forrásokból tájékozódjanak és ismerjék mind a maguk, mind a másik nem testének működését.

Mit tehetünk akkor, ha 12-13 éves kamaszunk kezdene nemi életet élni?

Számtalanszor előfordul, hogy szülőként még nem tartjuk érettnek a gyereket a szexuális életre, ő azonban egyértelművé teszi, hogy nem egyezik a véleményünk. A szakember szerint ilyenkor az segít, ha többször is leülünk vele beszélgetni, de nem kioktató célzattal. Kérdezzünk inkább. Hogy jutott erre a következtetésre, miért gondolt erre? Az osztályban például elterjedhetett egy pletykalánc, amiben a legtöbben azt állítják, hogy ők már túl vannak mindenen. Ilyenkor nem azzal segítünk, ha elmondjuk a gyereknek, hogy a többiek hazudnak és kész, hát egyértelmű.

A szülői lét egyik örök érvényű igazsága az, hogy a gyerek nem azt tanulja meg, nem azt fogja csinálni, amit a szülei mondanak neki, hanem azt, amit ő vont le saját következtetésként a maga tanulási folyamataiból. Ezért érdemes inkább beszélgetést kezdeményezni, megkérdezni a gyereket, hogy szerinte tényleg úgy van, ahogy az osztálytársai állítják? Hogy képzeli ezt el, mit gondol erről? Így saját maga jön rá arra, hogy valószínűleg nem szexeltek a többiek sem 12 évesen. Hagyjuk, hogy rájöjjön a saját tanulságaira ahelyett, hogy a sajátunkat próbálnák lenyomni a torkán. Töltsünk együtt minőségi időt a kamasszal, hogy megélje: fontos nekünk. Kezeljük partnerként, és meglátjuk, érdemes rászánni az időt a beszélgetésekre.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra