5 tinédzser hős, aki megmutatja, milyen erő és szív lakik a kamaszokban

A kamaszokat hajlamosak vagyunk leértékelni viselkedésük, öltözködésük, kiforratlanságuk, dacosságuk miatt. Pedig éles helyzetben éppúgy képesek és hajlandók segíteni – akár életet is mentenek.

Több évszázada vizslatjuk aggódó szemmel a fiatalságot azt latolgatva, vajon milyen jövő vár ránk, ha ők lesznek a vezetőink. Nemtörődömök, nyeglék, szemtelenek, vakmerők, elviselhetetlenek: ezt bélyegként minden egyes korban rásütötték és rá is sütik a tinédzserekre. Közben pedig elfelejtjük, hogy ők is sokfélék. Lehetnek érdekesek, értékesek és nagyon-nagyon bátrak is. Mutatunk öt kamaszt, akik életeket is mentettek.

#1 Baleset a bálba menet

2013 májusában húsz kiöltözött végzős tartott egy fehér limuzinnal a végzős bál helyszíne felé. Tipikus amerikai kép, annyi filmben megénekelték már: földig érő ruhák, izgatott kézfogások, cseverészés. Az autóúton haladva azonban hirtelen akciófilmmé kezdett válni az este. Épphogy elkerülték az ütközést egy kisgyerekeket is szállító kisteherautóval, ami egy kanyart követően sorompónak ütközött és átfordult. A limuzin megállt, a benne lévő kamaszok pedig azonnal a kisteherautóban sikoltozók mentésére siettek. A törött üvegdarabok és elhajlott fém alól szabadulni igyekvő öt felnőttet és két gyereket a tetőablakon és az egyik oldalajtón keresztül húzták ki, mindaddig, amíg a tűzoltók és a mentők a helyszínre nem értek. Hét sérültet kellett kórházba szállítani, a többiek hazatérhettek. A bálozni induló kamaszok pedig remegve ugyan, de folytatták útjukat nagy napjuk helyszínére, közben pedig egymásnak segítettek halványítani a vérfoltokat a ruháikon. 

A kamaszok életet menthetnek baleset idején
A kamaszok életet menthetnek baleset idejénAleksandarGeorgiev / Getty Images Hungary

#2 Együtt bármire képesek vagyunk

Egy középiskolai baseballcsapat tagjai egy egész autót emeltek fel, hogy segítsenek egy baleset sérültjén. A Sacramento’s Valley High School parkolójában egy anyuka épp a lányáért érkezett autóval, ám nem figyelt, és egy előtte álló autónak ütközött. Gyorsan hátramenetbe kapcsolt, nem véve észre, hogy saját lánya az autó mögött áll. Elütötte őt, ráadásul a lány beszorult az autó alá. A közelben edző baseballcsapat tagjai meghallották a sikoltozást, és kerítéseken átugrálva rohantak segíteni. Több mint egy tucatnyian álltak a négyajtós szedán mellé és emelték le a sérültről. A kiérkező mentők kórházba vitték a lányt, a csapat edzője pedig büszkén jegyezte meg: lehet, hogy nem ők a legjobb baseballcsapat az országban, de annyi bizonyos, hogy csapatként tökéletesen működnek együtt - életet mentettek. 

#3 Gyilkos kering a ház körül

A 14 éves michigani James Persyn is nagyon bátran viselkedett, amikor élete egyetlen perc leforgása alatt krimivé változott. Épp otthon vigyázott két kisebb testvérére, amikor dörömbölést hallott a házuk ajtaja felől. Bár megijedt, kinyitotta az ajtót. Egy csomagolószalaggal és némi vérrel borított fiatal egyetemista lány állt előtte segítséget kérve. Azt mondta, egy férfi az autójába rángatta, fegyvert szegezett rá, megkötözte és megerőszakolta. Sikerült megszöknie, de a férfi azóta is üldözi. Már látszott is a bekanyarodó autó fénye, ezért James gyorsan bezárta az ajtókat, ablakokat és mindenkit beterelt a fürdőszobába. Lekapcsolta a villanyokat, elbújtatta a többieket, ahogy csak tudta, fogott egy kést és várt. Közben a lány hívta a rendőröket, James pedig az édesapját. A támadó, Eric Ramsey odaért, üvöltözni kezdett, hogy engedjék be, különben gyilkosság lesz a vége. Amikor így sem jutott be, benzint locsolt a házra és felgyújtotta. Szerencsére az apa időben ért haza ahhoz, hogy eloltsa a lángokat, ám nem volt nála a kulcsa, ezért a kiérkező rendőr őt nézte a támadónak. A helyzetet gyorsan tisztázták, de a támadó már elmenekült. Szorongva várták, hogy visszatér a házhoz, míg hajnalban a rendőrök azzal nem hívták őket, hogy a férfit lelőtték. 

#4 Hamarabb segített a gyerek, mint a felnőtt

Szintén 14 éves volt az a fiú, aki egy kigyulladt házhoz rohant segíteni édesapjával. A troutdale-i Ugarte család két segítőkész tagja a lángok fényét követve lyukadt ki egy égő családi háznál. A benne lakó öt emberből négy sértetlenül állt a helyszínen, egy nyolcéves fiú azonban a második emeleten ragadt. A mi hősünk, Marcos be akart rohanni érte, de az apja nem engedte, inkább ő ment be a házba a kisfiúért. Eközben Marcos sem maradt nyugton, fogott egy létrát, és a második emeleti ablak elé állította. Közben az apja visszaérkezett mellé, mert a füsttől fuldokolva nem tudott felmenni a bent maradt fiúért. A két Ugarte viszont együttes erőfeszítéssel – egyikük tartotta a létrát, másikuk mászott – kiütve az ablakot megtalálták a sebesültet és segítettek neki kimászni az ablakon. Nem tudni, hogy a lángoló házban ragadt fiú apja miért nem tette meg ugyanezt – amire Marcos csak annyit mondott vállrándítva: semmiség. 

Segítenek egymáson, akármit is gondolunk róluk
Segítenek egymáson, akármit is gondolunk rólukJun / Getty Images Hungary

#5 Saját élete kockáztatásával segített Új-Zélandon

Amikor akciófilmeken látjuk, hogy egy autó szó szerint a szakadék szélén egyensúlyoz, általában csak húzzuk a szánkat, mondván, semmi esélye annak, hogy ez valóban megtörténjen. 2008-ban Új-Zélandon azonban pontosan ez esett meg. A 18 éves Peter Hanne kopogtatást hallott a családi házuk ajtaján. Egy járókelő kért segítséget, mert egy húsztonnás teherautót látott lógni a Waioeka-szurdok szélén. Peter még a cipőjét se vette fel, csak szólt a szüleinek, hogy hívják a mentőket, majd rohant segíteni. Annyira vészesen himbálózott és nyikorgott a jármű a szakadéknál, hogy Peter úgy vélte, a tűzoltók kiérkezéséig sincs elég idejük. A vezetőfülkéhez mászott, kiütötte a hátsó ablakot és segített a sofőrnek biztonságos helyre kimászni. Végül mindketten sértetlenül úszták meg a veszélyes kalandot. A többiekhez hasonlóan Peter sem tartotta magát hősnek, miközben a kiérkező rendőr úgy nyilatkozott, hogy igenis az, és ékes példája annak, hogy a sokat szidott kamaszok is lehetnek életmentők. 

+1: Hazai hősök is akadnak!

A 14 éves, nagyatádi Juhász Ákos szívritmuszavarral küzdő nagyapja életét mentette meg. Ákos szereti a focit, nézi és játssza is, így gyakran lát olyan videókat, amelyekben bemutatják, hogyan kell segíteni egy ájultan hátraeső emberen. Amikor nagyapjával történt ugyanez, a fiú szinte rutinosan nyitotta ki az eszméletlen idős férfi száját és húzta előre hátraesett nyelvét, megakadályozva a fulladást. Eközben szólt a tehetetlenül álló rokonoknak, hogy hívják a mentőket. Hasonlóan gyorsan és ügyesen segítettek tavaly a mosonmagyaróvári játszótéren játszó gyerekek a cukorbeteg Agócs Benjáminnak. A 12 éves fiú ott lett rosszul, leesett a vércukorszintje. A gyerekek tudták, hogy mindig nála van a mérőeszköze, mértek, rájöttek, hogy ide cukorbevitel kell, és már hozták is a csokit meg a vizet, hívták a fiú anyukáját. Egy 14 éves, mogyoróallergiás fiú pedig ismeretlenül is segített a lódarázscsípés miatt rosszul lett lányon egy badacsonytomaji kirándulás közben. Saját adrenalininjekcióját adta be neki, ami az eszméletlen, lélegezni is képtelen lányon segített a mentők kiérkezéséig

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra