Azt hiszed, furcsán öltöznek a magyar tinik? Nézd meg ezeket a japán fiatalokat!

cover2

Sok tizenéves próbálja identitását a külső megjelenésén keresztül kifejezni. Nincs ez másképp Japánban sem. Következzen néhány meghökkentő öltözködési stílus, amely a japán kamaszok hovatartozását fejezi ki.

Japán mindig a kissé bizarr és zavarba ejtő trendek és jelenségek szülőhazája volt. A hagyományos japán képregények, az anime és a manga, valamint a szigetországra jellemző zenei irányzatok rajongói itt is jellemzően a tizenévesek, akik európai szemmel nézve egészen meghökkentő öltözködési stílusokat követnek.

Decora

Rengeteg szín, túlzásba vitt kiegészítők, szélsőségesen díszes (azaz dekoratív) megjelenés. A hangsúly nem is annyira a ruhadarabokon van, hanem a kiegészítőkön – rikító színű gyűrűk, nyakláncok, karkötők, felemás zoknik, össze nem illő ruhadarabok. Kiegészítőnek számítanak a zenélő-villogó játékok is, amiket szintén magukra aggatnak a stílus követői.

Cosplay lányok
Cosplay lányokWikimedia Commons

Cosplay

Ez a stílus már nyugaton is elterjedt, bár talán nem annyira utcai viseletként, csak a műfaj kedvelőinek rendezett találkozókon. Akik kedvelik a mangákat és az animéket, szívesen öltik magukra kedvenc figurájuk viseletét akkor is, ha a jelmez elkészítése meglehetősen munka- és időigényes.

Kawaii és kigurumi 

A kawaii jelentése: cuki, bájos, kedves, aranyos. A cukiság Japánban mint a gyermeki ártatlanság szimbóluma jelenik meg, szinte elvárásként a serdülő lányok felé. A japán diáklányok például sokszor beszélnek magukról egyes szám harmadik személyben, ami egy nyugati ember szemében nevetségesnek tűnhet, de a szigetországban aranyosnak találják. Akik igazán kawaii megjelenést szeretnének, habos-babos rózsaszínbe, fodros ruhákba öltözködnek, és cuki rajzfilmfigurákkal díszített táskákat és kiegészítőket választanak. A kigurumikövetők kedvenc plüssfigurájukat utánozzák. Lehet cica, maci, panda, a lényeg az, hogy minél cukibb és gyerekesebb legyen. 

Gjaru

A gjaru szubkultúra az angol gal (csaj) szóból származik, a ´70-es években jelentek meg először képviselői Japánban. Amolyan szörfös stílus ez, japán módra: szőke vagy szőkésbarna haj, bronzos bőr, túldíszített műköröm, fényes napszemüveg és némi iskoláslány-beütés: rövid szoknya, lecsúszó térdzokni, blézerrel. Férfiak számára kifejlesztett változata a gjaruo: drága öltönyök, sok parfüm, divatosan félhosszúra hagyott frizura és egy különös munka: idősebb hölgyekkel iszogatnak és beszélgetnek a bárokban.

Ganguro lányok
Ganguro lányokWikimedia Commons

Ganguro

A ganguro stílus a gjaru egyik alkategóriája, a kilencvenes években jött létre. Az ezt kedvelő lányok a hagyományos japán női szépségeszmény, a hófehérre púderezett bőr és visszafogottság ellen lázadnak. Jellemzőik: természetellenesen barna bőr (amelyet szoláriumozással, önbarnító krém használatával próbálnak elérni), világos, de azért feltűnő hajszín, fekete tussal kihúzott szem, fehérre sminkelt szemhéjak és ajkak, világos ruhák, arcra ragasztott matricák. A színes kiegészítők teszik még tarkábbá és feltűnőbbé az összbenyomást. 

Manba lány
Manba lányWikimedia Commons

Manba

Szintén a gjaruból ered. Rengeteg önbarnító, fehérre hidrogénezett, majd színesre festett haj, fehér rúzs, erős smink, színes kontaktlencse, neonszínek a ruházatban. A ganguróhoz némileg hasonló stílust a beavatottak főként a smink alapján különböztetik meg. A manbák orrukat is sminkelik: egy fehér csík fut végig rajta.

Lolita

A kissé zavarba ejtő elnevezés a rengeteg rózsaszínt, csipkét, fodrot, alsószoknyát, gallért, babás sminket és pasztellszínt egyesítő, egyszerre túlzottan nőies és kislányos megjelenés gyűjtőneve. Sokszor a hajszín is a ruházat színeihez igazodik. A lolita szubkultúrán belül megkülönböztetik a gothic vagy punk lolita stílust, amelyre ugyanígy a csipkék, fodrok, szoknyák sokasága jellemző, csak feketében, koponyákkal, szegecsekkel, bakancsokkal kiegészítve. A wa lolita pedig a hagyományos japán ruhadarabokat ölti előszeretettel magára: kimonót (persze térd fölé érő változatban) és hagyományos övet (obi). A legyező sem hiányozhat. 

Loliták Japánban
Loliták JapánbanWikimedia Commons

Mori Kei

Ők igyekeznek úgy kinézni, mintha a meseerdő lényei lennének, kedvelt színeik a barna és a zöld árnyalatai. Még öltözködési kézikönyvük is van, amelyet egy bizonyos Choco nevű nő írt. Ha a meseerdő tündérvilágához akar valaki kapcsolódni, ő Fairy Kei lesz: rózsaszín, pasztell- és szivárványszínű ruhadarabjai olyanná teszik, mintha a My Little Ponyból lépett volna elő.

Visual Kei

A nyolcvanas években az akkori nyugati heavy metal zenekarok nyomán kialakult szubkultúra követői színben és fazonban merész frizurákkal, rengeteg sminkkel és sok bőrcuccal különülnek el az átlagtól. Glam rock és punk stílus japán módra: sok szegecs, karkötő, fülbevaló és fém kiegészítő, androgün megjelenés.

Egy dark lolita
Egy dark lolitaWikimedia Commons

Zentai

A legbizarrabbat a végére hagytuk: tetőtől talpig feltűnő színű kezeslábasba öltözött emberek, akiknek az arcát is elfedi a ruházat. Kicsit olyanok, mintha Pókembert igyekeznék utánozni színesben – rejtély, hogy kapnak levegőt.

Kirándulás zentai módra
Kirándulás zentai módraWikimedia Commons

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra