Fontos határidő közeleg, ha az óvodában tartanád nagycsoportosod

Kálmán Szonja

Ha augusztus végéig betölti a hatodik évét gyermeked, de te még örülnél egy extra ovis évnek, január 18-ig kérelmezheted ezt!

Papíron vagy ügyfélkapu használatával elektronikusan is beadható a kérelem, de most már jó, ha sietsz: a kérelmed jogosságát alátámasztó dokumentumok beszerzésével kapcsolatosan ezek az utolsó napok. Ha levélben kérelmezed a halasztást, a postára adás dátumának kell legkésőbb január 18-inak lennie.

Tanköteles minden olyan gyerek, aki 2022 augusztusának végéig betölti hatodik életévét, sok oka lehet ugyanakkor annak, ha egy szülő még nem küldené iskolába gyerekét. Az tiszta helyzetet jelent, ha SNI (sajátos nevelési igény) vagy BTMN (beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség) irányában végzett pedagógiai szakszolgálati vizsgálat során születik szakvélemény arról, hogy a gyereknek jobb egy évet még az óvodában maradnia: ebben az esetben ugyanakkor a szülőnek kérelmet sem kell benyújtania.

Az óvoda nagyon fontos szerepet játszik a gyerek egészséges fejlődésében
Az óvoda nagyon fontos szerepet játszik a gyerek egészséges fejlődésébenromrodinka / Getty Images Hungary

Sokféle ok állhat a háttérben

A nyár végén születettek esetében már csak az életkor miatt is rezeghet a léc, de elképzelhető az is, hogy a gyereknek jelenleg folyamatban van valamilyen fejlesztése, amivel kapcsolatban még nem lehetsz biztos abban, hogy szeptemberre a kívánt szintre sikerül azzal felhozni őt. Az is megeshet, hogy szociális készségeire olyannyira hatott a járványhelyzet elszigetelt életmódja, hogy bizony kellene még egy év az óvodában.

A mostani nagycsoportosoknak ugyanis mind a három óvodai évére rányomta bélyegét a koronavírus: szocializációjuk az óvodabezárások, a karantén és a távolságtartás miatt egész másképp alakult, mint a korábbi években az bevett volt.

Vannak ugyanakkor olyan szülők is, akik egészen egyszerűen nem szeretnék, hogy gyereküknek tőle akár több mint egy évvel idősebb elsősök közt kelljen érvényesülnie, inkább adnának neki egy plusz játszós, önfeledt évet.

Ezek a teendők

Bármi is álljon annak hátterében, ha vissza akarod tartani nagycsoportosod, az Oktatási Hivatalnál kell ezt kérvényezned. Az elektronikus űrlapot ezen a linken töltheted ki: gyereked alapadatai, valamint saját adataid mellett meg kell adnod annak az óvodának a nevét, ahova jár, illetve saját szavaiddal is indokolnod kell azt, miért szeretnéd, hogy még egy évet tölthessen az óvodában.

A kérelmet különböző dokumentumok csatolásával teheted még hangsúlyosabbá.

Kérhetsz véleményt védőnőtöktől, óvónőtöktől, amennyiben valamilyen irányban fejlesztik, akkor a fejlesztést végző szakemberektől, az őt kezelő szakorvosoktól, illetve ha pedagógiai szakszolgálat is vizsgálta gyerekedet, az ő szakvéleményük is nyomhat a latban. A dokumentumok csatolását követően nagyon fontos, hogy ne felejtsd el az elektronikus űrlapot benyújtani – amennyiben ez sikeres, ügyfélkapudra kapsz is majd róla igazolást.

Az elektronikus út gyorsabb 

Ha elektronikusan nyújtod be a kérvényt, ilyen módon kapsz majd róla visszajelzést, ha pedig postai úton tetted, akkor levélben. Az elektronikus út nemcsak a vírushelyzet miatt lehet most jobb, hanem azért is, mert oda hamarabb érkezik majd bírálat is ügyetekben.

Ha úgy döntesz, hogy élsz a lehetőséggel, és kérelmedet jogosnak ítélik meg, akkor a gyereked 2023 szeptemberében kell, hogy beiratkozzon: visszavonni a kérést nem lehet, illetve még egyszer beadni a kérvényt sem, tehát újabb év halasztása nem kérhető. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra