Így könnyebb a sulira hangolódni: Játékos gyakorlatok a nyár búcsúztatásához

GettyImages-1172681503

Szeptember 1-jén becsengetnek az iskolákban, ezzel pedig az önfeledt, színes nyári kalandokat felváltják a szürkébb, tanteremben töltött hétköznapok. Mutatunk néhány játékos gyakorlatot, amellyel megkönnyíthetjük a gyermekeinknek a nyártól való búcsúzást és a ráhangolódást a tanévre.

Az iskola elkezdése kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagy változással jár, amelybe nem mindig egyszerű belerázódni. Szerencsére szülőként rengeteget tehetünk azért, hogy minél könnyebben szokjanak vissza a diákok az iskolapadba. Az alábbiakban bemutatunk öt olyan gyakorlatot, amellyel megkönnyíthetjük a váltást. 

#1 A nyaram fotóalbuma

Készítsünk montázst az elmúlt nyár legszebb, legemlékezetesebb, legvidámabb pillanataiból! Amire mindenképp szükségünk lesz: egy nyugodt óra együtt, papír (lehetőleg minél nagyobb), ragasztó, olló, képek (saját fotók, de akár magazinokból, újságokból kivágott képeket is használhatunk). Mielőtt belevágunk, érdemes lehet átbeszélnünk gyermekünkkel, számára mik voltak a legjelentősebb pillanatok a nyárban, mikor érezte magát a legjobban. Ezt követően keressünk képeket, amelyek bemutatják az élményeket. Kreatívabbak bátran rajzolhatnak, festhetnek is a papírra. A lényeg, hogy az elkészült közös alkotás mintegy „fotóalbuma” legyen az elmúlt három hónapnak.

#2 Viszlát, nyár, helló, ősz!

Az előző gyakorlatba tehetünk egy kis csavart is, ha a papírt kettéosztjuk, és az egyik oldalra a nyári élmények lenyomatát jelenítjük meg az előzőekben leírtak szerint. A másik oldalra viszont megalkotjuk azt, mit vár gyermekünk az ősztől, az iskolától. Alkotás előtt vagy közben érdemes átbeszélnünk, milyen gondolatai, várakozásai vannak a gyerkőcnek a következő tanév kapcsán. Hogy enyhítsük a nyár változatos programjai iránt érzett veszteségélményt, közösen megalkothatunk egy „őszi bakancslistát” is, és megjeleníthetünk olyan ötleteket, amelyeket mindenképp szeretnénk együtt megvalósítani az ősszel. Hiszen rengeteg lehetőséget rejtegetnek a hidegebb hónapok is a családi időtöltésre.

Köszönjünk el a nyártól, és üdvözöljük az őszt képmontázs formájában
Köszönjünk el a nyártól, és üdvözöljük az őszt képmontázs formájábanpixelfit / Getty Images Hungary

#3 Nyári leltár

Kevésbé alkotó kedvű gyerekekkel vagy nagyobbakkal érdemes lehet írásban lejegyezni vagy szóban átbeszélni a következő kérdéseket, amelyek mindegyike segíthet összegezni a nyári élményeket, a legfőbb tapasztalásokat és tanulságokat.

  • Melyek voltak a nyarad legkiemelkedőbb eseményei, élményei számodra?
  • Ezek közül mi volt a nyarad legpozitívabb történése, csúcspontja? Írd le azt is, hogy miért!
  • Mi a nyarad legnagyobb tanulsága?
  • Sorolj fel minél több dolgot az elmúlt időszakból, amiért hálás vagy!
  • Nevezz meg minél több embert, akik miatt jól telt a nyarad!

#4 Búcsúlevél a nyártól

Ha a gyerekek kicsit részletesebben is szeretnének belehelyezkedni a búcsúba, és szívesen írnak hosszabb összefüggő szöveget is, akkor érdemes megfogalmazniuk az előbbi kérdésekre adott válaszokat egy nyárnak címzett levél formájában. Bátorítsuk a gyerekeket arra, hogy fogalmazzák meg, mit köszönnek az idei nyárnak, mi az, ami esetleg nem úgy sikerült, ahogy szerették volna, összességében milyen élményeik voltak, és azokat mennyire élvezték, mitől voltak emlékezetesek!

Az alkotás mellett a levélírás is megfelelő módja lehet a nyártól való búcsúzásnak
Az alkotás mellett a levélírás is megfelelő módja lehet a nyártól való búcsúzásnakVioletaStoimenova / Getty Images Hungary

#5 Nyári időkapszula

Ha esetleg továbbmennénk a montázskészítésnél és a levélírásnál, egy régi cipősdobozba vagy bármely már nem használt tárolóba állítsunk össze közösen egy időkapszulát! A kapszulába tehetünk tárgyakat, belépőjegyeket, emlékeket (például követ egy kirándulásról, kagylót a tengerpartról), fényképeket, rajzokat, szövegeket. Ha készen vagyunk, zárjuk be a dobozt, és ezzel rituálisan vegyünk búcsút a nyártól. Azoknak a gyerkőcöknek, akik nehezebben viselik a nyári időszak elengedését, hangsúlyozzuk, hogy mennyi mindennel gazdagodtak, amit már nem vesz el tőlük senki, mint ahogy a doboz és a benne lévő emlékek is biztonságban lesznek. Ezt bármikor elővehetitek, ha szeretnétek visszaemlékezni és visszahelyezkedni a nyári hangulatba.

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője és a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra