Ingyenes jogosítvány: megjelentek a részletek, ezért nem kell fizetni

GettyImages-1335863186
Olvasási idő kb. 3 perc

Hamarosan indul a jogosítvány megszerzését támogató állami program. Mutatjuk, mi lesz ingyenes a végzős középiskolások számára.

A jogosítvány megszerzéséhez szükséges képzések az érintett középiskolások számára azt követően válnak elérhetővé, hogy az oktatási intézményükben jelezték igényüket azokra.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) tájékoztatása alapján már jövő szeptembertől elérhetővé válik az ingyenes képzés. A vg.hu beszámolója szerint az állam 2024 szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolásoknak a B kategóriás jogosítvány megszerzését, egészen pontosan a KRESZ- és az egészségügyi oktatást.

A jogosítványhoz szükséges, ingyenes képzéseket honvédek tartják majd
A jogosítványhoz szükséges, ingyenes képzéseket honvédek tartják majdPeter Dazeley / Getty Images Hungary

A jogosítvány megszerzését a HM segíti ingyenes képzésekkel

honvédség is részt vesz a gyakorlati képzésben, a kiválasztott intézményekkel kötött együttműködési megállapodás alapján már ősszel elindítja a jogosítvány megszerzéséhez szükséges középiskolai tanfolyamokat. A projekthez kapcsolódó pilotprogramban a KTI Nonprofit Kft. végzi majd a kijelölt szakoktatói képzést, amin a magyar honvédség állományába tartozó katonák vehetnek részt. 

A honvédekből az alábbi feltételek teljesítése mellett lehet vezetésoktató:

  • betöltött 23. életév
  • középiskolai érettségi
  • minimum két éve érvényes, B kategóriás vezetői engedély
  • egészségügyi alkalmassági vizsga

A tervek szerint a honvédek képzése - a vizsgákkal együtt - augusztusban lezárul. 

Így jelentkezhetnek majd az ingyenes jogsira a diákok

Amint azt a Díványon is megírtuk, az ingyenes képzés a KRESZ-oktatást és az egészségügyi képzést érinti majd, így a fiatalok számára mintegy

50 ezer forint kedvezményt jelent

az állami támogatás a jogosítvány teljes összegéből. 

A KSH adatai alapján 2022. végén átlagosan 305 ezer forintba került egy B kategóriás jogosítvány megszerzése. A vezetői engedélyhez 29 órát kell venni, ami egy vizsgaórával egészül ki, így tehát 30 órát kell összesen kifizetni. Valójában azonban a felkészültségtől függően gyakorlóórákat is érdemes beiktatni, így végül akár 50-60 óra többlettel végezhető el a gyakorlat, ami akár 100 ezer forintos többletköltséget is jelenthet.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek