Ezért vonzódnak a férfiak a jóval fiatalabb lányokhoz – és ezért gondoljuk, hogy ez oké

GettyImages-1077735838

Csak 16 éves voltam, amikor először kerültem kapcsolatba egy nálam jóval idősebb férfival. Aztán a következő években többször is előfordult, hogy nálam tíz-tizenöt évvel idősebb férfiak hívtak randira, és annak ellenére, hogy nem mindig lett ezekből komoly kapcsolat, fel sem merült bennem, hogy itt valami nincs rendben. Azt hittem, hogy ez normális, végül is mindenhol ezt látjuk. De mi ennek az oka? És mennyiben magyarázza meg a férfiak jóval fiatalabb lányokhoz való vonzódását a biológia?

A legtöbben nem találnak semmi sokkolót abban, ha a férfiak jóval fiatalabb partnereket keresnek maguknak. A társadalomban általánossá és elfogadottá vált ez a fajta felállás, és épp ennek köszönhető, hogy a kultúra normalizálta, sőt romantizálta ezeket a kapcsolatokat. Filmek, könyvek, tévéműsorok szólnak erről, a bulvárlapok címlapján rendszeresen futunk bele ilyen történetekbe. Gondolj csak az 1997-es Lolita című filmre, vagy Vlagyimir Nabokov 1955-ös azonos című regényére, esetleg Leonardo DiCaprio nyilvánosság előtt is felvállalt randipartnerei többségére.

A Lolita-effektus

Talán kijelenthetjük, hogy mióta a Lolita-fantázia elterjedt, az idősebb férfiak vállára egyfajta elvárás nehezedik a társadalom részéről, miszerint fiatalabb lányokat kell keressenek maguknak. És hogy mi ennek az üzenete? Hát az, hogy a férfi gyakorlatilag bárkit megkaphat, akit csak szeretne.

De az idősebb férfiakat és fiatal lányokat érintő kapcsolatok vizsgálatakor egyre kevésbé lehet figyelmen kívül hagyni az olyan nagy horderejű eseteket, mint amik R. Kelly vagy Jeffrey Epstein nevéhez fűződnek. Köszönhetően annak, hogy egyre több túlélő osztja meg a szexuális zaklatással vagy erőszakkal kapcsolatos tapasztalatait, egyre inkább tűnik úgy, hogy a fiatal lányok túlszexualizálása és kizsákmányolása

nem egyéni tragédiák sorozata, sokkal inkább egy olyan minta, amit jó lenne minél előbb megtörni.

A férfiak többsége kívánatosabbnak tartja a fiatalabb nőket

Egy nemrég készült, több százezer résztvevős tanulmány eredményeiből kiderült, hogy amíg a férfiakat nagyjából 50 éves koruk körül tekintik a legvonzóbbnak, addig a nők 18 éves korukban érik el ezt az állapotot. Igen, ez a kutatásban választható lehetőségek közül a legalacsonyabb életkor volt.

Egy másik kutatás megállapította, hogy társkeresés során egy harmincas férfi fele-fele arányban vált üzeneteket tizenéves lányokkal és korabeli nőkkel. Az is kiderült, hogy a legtöbb heteroszexuális férfi a nála jóval fiatalabb – sokszor tizenéves – nőket találja a leginkább vonzónak.

A saját és a környezetem tapasztalatai szerint ez teljesen valid. De lassan talán érdemes lenne belátni, hogy elmúltak azok az idők, amikor a nőket csak a szépségük és a termékenységük tette értékessé egy kapcsolatban, hiszen se pénzzel, se státusszal, se hatalommal nem rendelkezhettek. És bár még mindig vannak olyan országok és területek, ahol a nőket jóval kevesebb jog illeti meg, ezen a téren hatalmas előrelépés történt az utóbbi száz évben. Ettől függetlenül persze a fiatalság és a szépség mindig vonzó lesz, és nem csak a férfiak számára. Ők mégis sokkal gyakrabban keresnek fiatalabb partnert maguk mellé, mint a nők.

A biológia a magyarázat a jelenségre?

Vannak, akik szerint ez a fajta kapcsolat azért ilyen gyakori, mert a férfiakban biológiailag megvan a hajlam, hogy fiatalabb partnert találjanak maguknak. Azonban annak ellenére, hogy általános feltételezés, hogy a férfiak erősebben reagálnak a vizuális ingerekre, ez valójában csak egy tévhit. A legfrissebb idegtudományi kutatások szerint a vizuális szexuális ingerekre adott neuronális válasz teljes mértékben független a biológiai nemtől. A szociológiai tényezők sokkal nagyobb szerepet játszanak a férfiak vizuális stimulációjában, mint bármi, ami összefüggésbe hozható a biológiával.

Ami pedig az általános bölcsesség másik részét illeti, miszerint a férfiak evolúciós okok miatt hajtanak a termékenységük csúcsán lévő nőkre: a férfiak által preferált életkorbeli különbség a társadalmilag meghatározott nemi szerepek eredménye. A biológia tehát semmilyen szinten nem játszik szerepet a férfiak fiatalabb lányok iránti vonzódásában, már csak azért sem, mert ebben az esetben a nők is következetesen fiatalabb partnereket keresnének. A férfiak termékenysége ugyanis nagyjából 20 éves koruk után fokozatosan csökken, egy 40 év körüli férfinak akár két évbe is telhet, mire a termékenység csúcsán lévő nőt teherbe ejti. Ismét egy mítosz, aminek alátámasztására nincs elegendő tudományos bizonyíték.

Egy dolog viszont világos: a férfiak szexualitásáról szóló tévhiteket hajlamos életben tartani a társadalom, hiszen a hagyományos nemi szerepek fenntartásához ezekre is szükség van.

Csúcsragadozók, helló!

Vannak velem egykorú ismerőseim, főleg férfiak, akik, amikor megismertük egymást, még korban passzoló párt választottak. Azóta viszont eltelt több mint tíz év, és mintha csak mi öregedtünk volna, az ismerőseim újra és újra ugyanabból a korosztályból választanak maguknak párt, mint akkor. És hogy mi lehet ennek az oka?

A nemi szerepek és a férfiasság hagyományos meghatározása szerint a férfi erős, határozott és domináns. De gondolj csak bele, mennyivel könnyebb hozni ezt az elvárást, ha a partnered már csak az életkora miatt is tőled függ?

Volt, hogy én is azt hittem, hogy a párom a legmenőbb ember a világon, mert már van munkája, saját lakása és motorozik. Több élettapasztalattal rendelkezett, mint én, és valószínűleg sok más területen is érettebb volt nálam. Aztán persze kiderült, hogy nem ő volt érett, hanem 17 évesen én voltam meglehetősen tapasztalatlan. És a helyzet az, hogy a legtöbb tinédzser még tapasztalatlan. Az agy fejlődésével kapcsolatos kutatások eredményei szerint 25 éves korunkig még fejlődik az érettségünk. Igen, 25 éves korunkig, nem 18, ahogy azt sokan gondoltuk.

Tehát ha egy negyvenes férfi összejön egy húszas éveiben járó nővel, a kapcsolatban az egyenlőtlenségek minden esetben fennállnak. Már csak azért is, mert a nő agya még fejlődésben van.

Azok a férfiak, akik szívesebben randevúznak jóval fiatalabb lányokkal, pont ezt az egyenlőtlenséget keresik a kapcsolataikban.

Keresnek valakit, aki kevésbé tapasztalt, határozott és érett, valakit, akit könnyű irányítani, manipulálni és ha úgy van, kihasználni. Ha ez nem a csúcsragadozókra jellemző viselkedés, nem tudom, mi az.

A nemek közti egyre növekvő egyenlőség lesz a jelenség veszte

Ha a férfiak és a jóval fiatalabb lányok kapcsolatainak mozgatórugói a hagyományos nemi szerepek és sztereotípiák, az azt jelenti, hogy minél nagyobb a nemek közti egyenlőség egy társadalomban, annál inkább eltűnőben van ez a jelenség?

A házastársak közötti korkülönbséget 37 országban vizsgáló kutatás eredményei pontosan ezt igazolják. Az ENSZ nemek közti egyenlőségét jelző indexe alapján elmondható, hogy a nemek közti egyenlőség mértékének növekedésével csökken a párok életkorbeli különbsége. Minél nagyobb a nemek közti egyenlőség, annál inkább csökken a hagyományos nemi szerepek iránti igény. A nők dolgozhatnak, a férfiak pedig akár otthon is maradhatnak a gyerekekkel, ha épp úgy esik jól. Vagy ha úgy tetszik, akár egyenlően is megoszthatják a terheket.

Jól hangzik, ugye? A rossz hír viszont, hogy a nemek közti egyenlőség egyelőre csak néhány európai országban van jelen ilyen mértékben. A világ túlnyomó többségén a hagyományos nemi szerepek a jól bevált normák, az idősebb férfiak és a fiatalabb nők közti kapcsolat pedig szinte mindennapos.

Annak ellenére, hogy végső soron senkinek sincs beleszólása abba, hogy mi történik két felnőtt ember kapcsolatában, az az általánosítás, miszerint a férfiak már csak ilyenek, biológiailag hajlamosak fiatalabb nőkkel ismerkedni, rendkívül káros. Először is azért, mert ez nagyban hozzájárul a fiatal lányok szexualizációjához és kizsákmányolásához. Másodszor pedig azért, mert ennek következtében sok nő úgy érzi, hogy hálásnak kell lennie egy korban hozzá passzoló férfi figyelméért, törődéséért és szeretetéért. De az elmélet, miszerint a férfiak úgy vannak összerakva, hogy fiatalabb nőt keressenek maguk mellé, kizárólag az egyenlőtlen kapcsolatokat szolgálja.

A kapcsolati egyenlőtlenség pedig az első lépés a kiszolgáltatottság és a bántalmazás felé.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra