Itt a végleges nyári időjárás-előrejelzés: a magyarok megszenvedik majd a forróságot

GettyImages-1181078407
Olvasási idő kb. 2 perc

Alig egy hónap van már csak hátra a tanévből, egyre több család tervezgeti vakációját. Befutott a legfrissebb, véglegesnek tekinthető hosszú távú előrejelzés is a nyári hónapokkal kapcsolatosan: a nyári időjárás 2024-ben is kegyetlenül meleg lehet.

A Severe Weather Europe már korábban sem ígért túlzottan enyhe nyarat: mostani, legfrissebb elemzésük megerősíti a korábbi véleményüket a tendenciákkal kapcsolatosan.

Az Európa feletti felszíni hőmérsékleti mintázattal kapcsolatos, az Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központ által kiadott előrejelzések a kontinens nagy részén a szokásosnál melegebb időjárást vetítenek előre június, július és augusztus hónapokra. A legerősebb anomáliák és a legtöbb hőhullám a kontinens keleti-középső és déli részei felett alakulhatnak ki. Magyarország területére a szokottnál 1-2 fokkal magasabb hőmérsékletet jelez ez az előrejelzés.

Az idei nyár időjárása is meglehetősen meleg lesz
Az idei nyár időjárása is meglehetősen meleg leszandreydayen / Getty Images Hungary

Ami a csapadékmennyiséget illeti, e téren azért vannak jó hírek: többnyire normál mennyiségű csapadékot jósolnak, nem láthatunk erős aszályos területeket sem. Európa északi része fölött több csapadék várható.

A brit nyári időjárás-előrejelzés sem tér el ettől

Brit adatokat is megvizsgáltak, ezek hőmérséklet terén hasonló tendenciákat mutatnak, bár az ország nyugati felében talán valamivel enyhébb hőmérsékleti értékekkel.

A csapadékelőrejelzés szerint Európa nyugati és déli részein átlagos vagy annál szárazabb körülmények várhatók.

A középső területeken enyhe csapadékmennyiség-növekedés fordulhat elő.

Az egészen biztos, hogy nincsen okunk enyhe nyarat remélni: mindenkinek érdemes felkészülnie arra, hogy idén is megterhelő lesz elviselni majd a hőséget, de talán a csapadékmennyiség kedvezőbb körülményeket teremthet.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek