Azonos neműekkel is házasodhatnak a holland királyi ház tagjai

GettyImages-1227663128

Azonos neműekkel is házasodhatnak a holland királyi ház tagjai anélkül, hogy le kellene mondaniuk a trónról – mondta a holland miniszterelnök. Mark Rutte ezzel a kijelentésével az Amalia – De Plicht Roept (Amália – Szólít a kötelesség) című könyvben megjelent információkat és következtetéseket cáfolta meg.

A könyv Amalia hercegnőről, Willem-Alexander király 17 éves örököséről szól, aki korábban lemondott az évi 1,6 millió eurós jövedelméről, amelyet 18 éves korától kaphatna meg, ugyanis ettől „kellemetlenül” érzi magát. Amalia egyébként nem kommentálta az ügyet, és magánéletéről is csak keveset lehet tudni. 

A könyv alapján a régi törvények kizárják, hogy trónra lépjen azonos nemű királyi pár Hollandiában, még akkor sem, ha az országban egyébként húsz éve legális az azonos neműek házassága.

Rutte szerint megváltoztak az idők, azóta, hogy egyik elődje utoljára 2000-ben foglalkozott a kérdéssel, és a parlamentnek írt levelében is ezt hangsúlyozta.

„A kormány úgy véli, hogy a trónörökös egy azonos nemű személlyel is házasságot köthet. A kabinet semmi okát nem látja annak, hogy a királynak vagy a trónörökösnek le kellene mondania pusztán azért, mert azonos nemű partnerrel szeretne házasságot kötni” - fogalmazott a miniszterelnök a levélben, amelyet a Guardian cikke alapján az Elle írt meg.

Mark Rutte megjegyezte, az is igaz, hogy a királyi házasságok ügyében a parlament előzetes jóváhagyására van szükség, és felhívta a figyelmet arra is, hogy korábban volt már arra példa, hogy a királyi ház tagjai azért mondtak le a trónról, mert azt gondolták, hogy nem kapják meg a parlament áldását.

Oszd meg másokkal is!
Mustra