Ha nem alszik eleget a gyerek, abból később baja lehet

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nagyon fontos az egészség szempontjából – ez a gyerekekre hatványozottan igaz. Legalább ennyire fontos, hogy idejében ágyba bújjanak a kicsik.

Akárcsak a felnőttek esetében, a gyerekek testi-lelki jóllétéhez is elengedhetetlen a megfelelő alvás: testi, szellemi és érzelmi fejlődésüket is alapvetően befolyásolja, mennyi alváshoz jutnak, és képesek-e zavartalanul átdurmolni az éjszakát. Ennek egyik kulcsa – írja Jaqoot Fatima alváskutató, az ausztrál James Cook Egyetem munkatársa a Conversation hasábjain – az, hogy este mikor fekszenek le aludni a gyerekek.

Komoly problémák okozója lehet a rossz alvás

Különösen abban az életszakaszban fontos az állandó lefekvési-felkelési rutin kialakítása, amikor a gyerekek elhagyják a nappali alvást és átszoknak az egyszeri, hosszabb, éjszakai alvásra – ez általában óvodáskor végére történik meg. A későn ágyba bújó gyerekek nemcsak kevesebb alváshoz jutnak, de kutatások szerint nehezebben alszanak el, és rosszabbul is alszanak, mint azok a társaik, akik idejében elmennek lefeküdni. Hosszabb távon a rossz alvás állandó kimerültséghez, fáradtsághoz vezet, rontja a koncentrációt és az emlékezetet, és viselkedési zavarokat is okozhat.

Az óvodáskor nagyon fontos életszakasz.
Az óvodáskor nagyon fontos életszakasz.Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Más egészségi problémákkal is összefüggésbe hozták a gyerekkori késői lefekvést: több kutatás is úgy találta, hogy azok a nagycsoportos korú gyerekek, akik nem jutnak megfelelő alváshoz, később kétszer hajlamosabbak az elhízásra, mint időben lefekvő és jól alvó társaik. A jelenség pontos okait egyelőre homály fedi – egyesek szerint minél tovább maradnak fent a gyerekek, annál több lehetőségük van az esti nassolásra, mások komplexebb okokkal, a test sejtes és hormonális működésével magyarázzák az összefüggést. A szervezet alvást szabályozó belső órája ugyanis fontos szerepet játszik a glükóz lebontásában és a test energia-egyensúlyának fenntartásában, és a rossz és túlságosan kevés alvás felboríthatja ezeket a folyamatokat.

Sose törd meg a rutint

De mikor érdemes fellőni a pizsamát? Sokszor és pontosan meghatározták már, melyik életszakaszban milyen mennyiségű alvásra van szüksége a gyerekeknek, arról azonban jóval kisebb az egyetértés, hogy pontosan mikor érdemes ágyba bújniuk – állítja Fatima. A szakember azt javasolja, nagyobb óvodáskorban érdemes este 7 vagy 8 órakor (annál később semmiképp sem) lefektetni a gyerekeket. A legfontosabb, hogy állandó, konzekvens alvási rutin alakuljon ki: vedd szigorúan a 7-8 órás lefekvési időt, és hétvégén is tartsd magad hozzá. A rutin felborulása és az összevissza változó lefekvési idő összezavarja a gyerekek természetes bioritmusát, ez pedig viselkedési zavarok és más problémák kialakulásához vezethet.

A 3-tól 6-7 éves korig tartó ún. második kisgyerekkor a személyiségfejlődés szempontjából rendkívül fontos életszakasz, ekkor alakulnak ugyanis ki azok a szokások, amelyek egész hátralévő életükben elkísérik a gyerekeket. Ezért is elengedhetetlen ebben az életkorban a megfelelő alvási szokások kialakítása – a kicsik jövőbeli egészségét, érzelmi és fizikai jóllétét áshatja alá, ha hozzászokik a rossz alváshoz.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra