Így foglald le a gyereket utazáskor: a játékszakértő legjobb tippjei

shutterstock 393638788

Családi nyaralásra fel! Az utazás minden korosztály számára páratlan élmény: új ételek, új tájak, új látnivalók várnak mindenkit, a minőségi családi időtöltésről nem is beszélve. Ám a gyerekkel vagy gyerekekkel való utazás azért nem mindig a terv szerint alakul. Kezdve azzal, hogy már az elindulás pillanatában azt kérdezik: „Ott vagyunk már?”

Az, hogy ki milyen stratégiát alkalmaz annak érdekében, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az úton, az attól is függ, hogy hány évesek. A babáknak egészen más szükségleteik vannak, mint egy kisgyermeknek vagy a kamaszoknak. De akármilyen idős is a gyerek, mindenképp le kell foglalni addig, míg a nyaralás helyszínére érünk.

A babákkal a legkönnyebb, de nekik is kell a megszokott kedvenc

Szakemberek szerint az újszülöttől a 2 éves korig terjedő gyerekekkel a legkönnyebb utazni, mert az ilyen korú gyerekek még „hordozhatóak”.

Akármilyen idős is a gyerek, mindenképp le kell foglalni az utazás során
Akármilyen idős is a gyerek, mindenképp le kell foglalni az utazás soránShutterstock

Vagyis bárhova lehet őket vinni mindaddig, amíg kényelmes környezetet teremtük a számukra, és megtartjuk a rutinjukat. Mindenképpen vinni kell a csecsemő kedvenc cumisüvegeit, rágókáit, de a kis játékait is.

„1-2 éves korig még tényleg az a szempont, hogy valamit megnyomjanak, meghúzzanak, bedobjanak, kivegyenek, tekerjenek, csavarjanak. Őket még ezek érdeklik, na meg, hogy amivel játszanak, az villogjon, és hangot adjon ki. Az ilyen interaktív játékok nagyon sok érzéket fejlesztenek, a kézügyességtől, a hallásig. Az érzékfejlesztő játékok használata akár 3-4 éves korig is kitolódhat, nagyon hasznos, ha már a tanulást is segíteni tudja” – mondta Vágó Erika játékszakértő.

A gyerekek számára kell az új élmény

Sokszor még a felnőttnek is, de a gyerekeknek valóban megterhelő már a 2-3 órás autózás, vonatozás, de még a repülés is. 

Ahhoz, hogy jó elfoglaltságot találjunk számukra, nem kell rögtön a játékboltba szaladni, mert számtalan olyan játék van, amit minden felnőtt jól ismer, csak át kell adni a gyerekeknek.

A játékszakértő szerint mindig az a fontos, hogy gyerekek új élményt kapjanak a játszás során.

Kell az új élmény
Kell az új élményShutterstock

„Nagy kedvenc a barkochba, különösen jó családtagokkal és olyan tárgyakkal játszani, amik a kocsiban találhatóak. De a kő-papír-olló játék vagy a szólánc is népszerű, ennek az a lényege, hogy mindig az adott szó utolsó betűjével kell mondani a következő szót. A „fekete, fehér, igen, nem” játék is már-már klasszikus, ráadásul könnyűnek tűnik, de ez csak a látszat. Ha autóval utazunk, akkor érdemes megtanulni az autók márkajelzéseit. Lehet pl. autóbingót játszani: ki talál hamarabb egy Opelt, Suzukit vagy BMW-t? A mesekitalálást is élvezhetik, sőt, játszhatja az egész család. Ilyenkor az első játékos mond egy mondatot, a következő folytatja, és így tovább, így közösen alkot meg a család egy új mesét” – sorolta a tippeket a szakértő.

A kevesebb néha több?

Nem árt hagyni azt is, hogy a gyerek több tevékenység közül válassza ki azt, amit játszani szeretne, de a telefon – amennyiben lehetséges – ne kerüljön a „játéklistára”. A nagyobbaknak is számos lehetőség van, és tudnak választani akár a logikai utazós játékokból, akár egy Rubik-kockával is szórakozhatnak.

„Érdemes »a kevesebb néha több« elvet választani, amikor játékokat vásárolunk. Át kell gondolni, mi érdekli a gyereket, és mire van szüksége. Ha több típusú játék van – logikai, alkotó, társasjáték –, akkor a választás lehetősége is nagyobb. Ugyanakkor néha szükség van olyan játékokra is, amiknek nincs kifejezetten céljuk, csak el lehet velük babrálni” – tette hozzá Vágó Erika.

A cél, hogy mindenki jól szórakozzon
A cél, hogy mindenki jól szórakozzon / Northfoto

Sok játékhoz csak a fantáziánk kell

Az utazás során azt is érdemes figyelembe venni, hogy talán a szülők pont kiszakadnának egy kicsit a gyerekzsivajból. 

Ilyenkor érdemes bekészíteni néhány foglalkoztató füzetet, vagy épp papírt és ceruzát, amivel a már szintén jól ismert torpedót és amőbát is játszhatják a gyerekek.

„Azt tapasztalom, hogy sokszor vannak olyan szülők, akik a nyaralás alatt nyugalmat szeretnének. Ilyen esetben ők inkább egyedül játszható játékokat keresnek a gyerekeknek. Nagyon jók a mágneses utazójátékok, ezek előnye, hogy a kocsiban sem esnek szét a darabok, de népszerűek a maszatmentes játékok is. Kell hozzájuk egy kis víz, de ha ez ki is folyik az autóban, semmi nem lesz maszatos” – árulta el a szakértő.

Sok olyan társasjáték van, ami szóban is játszható, elég akár egy kártyacsomag hozzá, vagy még az sem szükséges.

Kedveltek a logikai sztorik, amikor kicsik és nagyok is nyomozhatnak bűntények után, vagy épp történelmi eseményekre is fény derülhet így.

Míg a mágneses utazójátékok inkább a 4-5 éves korosztálynak ajánlottak, addig ezeket a kalandjátékokat már a nagyobbak is élvezni tudják. A játékszakértő szerint érdemes valami vicces, könnyed társasjátékot választani, sőt, ha az utazási játékokat tényleg csak utazás során vesszük elő, akkor az újdonság varázsa sokkal tovább megmarad.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek